iPon Hírek

A 785G-vel is feloldhatóak a letiltott magok

Dátum | 2009. 07. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Korábban nagy port kavart fel az a tény, hogy az AMD hárommagos Phenom processzorainál és egyes kétmagos Athlonjainál a gyártó által letiltott processzormagok bekapcsolhatóak, ám ezzel a lépéssel a rendszerek általában instabillá is váltak, ugyanis a letiltott magok nem véletlenül lettek letiltva. Akkoriban a sikerhez mindössze annyi kellett, hogy a BIOS-ban az ACC támogatást, amely eredetileg a magasabb tuningpotenciálról gondoskodik, be kellett kapcsolni, így mellékhatásként a letiltott magok is aktivizálódtak. Az AMD kérésére készített új BIOS-ok ezt a hibát már kiküszöbölték, ám most úgy tűnik, hogy a friss, 785G névre keresztelt lapkakészlet esetében megismétlődik a fentebb vázolt malőr.


A hírek szerint a 785G+SB710-es lapkakészlettel szerelt alaplapok esetében is megismétlődik a kellemetlennek éppen nem nevezhető bug, amelynek köszönhetően egy hárommagos Phenom processzorból négymagos varázsolható, ami kis szerencsével még stabilan is működhet az esetek nem túl jelentős részében.

A tuning.
A tényről a Coolaler.com rántotta le a leplet: az általuk vizsgált 785G-s alaplap egy MSI 785GM-E65-ös típusjelzésű termék volt, amelyben nem csak hogy sikerült engedélyezni egy Phenom II X2 550-es processzor letiltott két magját, de igen figyelemreméltó tuningot is eszközöltek, mindezt mind a négy mag bekapcsolása mellett, stabilan. A művelethez a BIOS-ban az ACC támogatást „AUTO” módba állították, így már életre is keltek a letiltott magok. A négy maggal működő, eredetileg kétmagos processzor esetében 3609 MHz-es órajelet sikerült elérni, a rendszer stabil maradt két Orthos egyidejű futtatásával, azaz teljes terhelés mellett is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Banzin
2009.07.31. 13:40
Hát bizony nehéz azt kivitelezni. A gyártás végig gépeken megy, ezért oda kellene még egy gép, ami szépen átforrasztja a hibás maghoz tartozó szálakat. A dolgot még nehezítheti, hogy 4 magból nem mindig ugyanaz a hibás.
Azt, hogy majd Jürgen meg Xin Hung Tao kézzel barkácsol meg nem igazán lenne pontos, pláne ha remeg a kezük.
Ebben a hírben inkább a a tény az érdekes, hogy a hibásnak vélt magok teljesen stabilan működnek még tuning alatt is. Lehet, hogy AMD-ék rosszul vizsgálják be a procikat, de azt is el tudom képzelni, hogy dirkt letiltják, hogy a 4 magosakat olcsobban el tudják adni. Bár mindkét esetben ők járnak rosszul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _SammY_
2009.07.31. 13:54
Marketing!!!!!
Az az esély hogy te nem 3 hanem 4 magost kapsz olyan bónusz hogy fórumok százai telnek meg spakulációval és többen vesznek hasonló procikat, nagyon jó kis reklámértéke van, amellett hogy egy tényleg hibás termékről van szó. Szerintem nagyon a markating fogás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.07.31. 13:55
Rosszabbul, vagy nem annyira jól... nem mind1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. FireKeeper
2009.07.31. 17:37
nem tudom ez miért ilyen nagy hír, a magok bekapcsolásának semmi köze nincs az északi hídhoz, a déli hídnak kell tudnia az ACC-t és ennyi (sb750 és 710, ezen ugye 710 van).
amúgy már az amd-nek sem tetszik ez a bekapcsolgatós dolog, mivel az ACC funkciót eredetileg nem erre találták ki, hanem arra, hogy egy kicsivel magasabb órajeleket lehessen elérni, viszont aki 2 vagy 3 magos phenom 2-vel rendelkezik, és nem stabil a 4 mag, az még rosszabbul is járhat (pl nem indul a gép). szerencsére elég kultúráltan megoldották (nálam pl kétfajta módon lehet az ACC-t kapcsolni, az egyikben bekapcsolódnak a letiltott magok, a másikban nem).
aki pedig azt hiszi h ez direkt van, az nagyon téved, egyszerűen a gyártás során felhalmozódik egy csomó olyan proci, amiben nem megy a 4 mag, letiltanak egyet vagy kettőt, és (igaz hogy kisebb profittal, de) el tudják adni. DE ha ezekre a letiltott magos procikra nagy a kereslet, akkor egy idő után nem lesz annyi selejt, hogy el tudjanak látni mindenkit, és akkor már teljesen ép cpu-kat is letiltott magokkal kell eladni. az, hogy ennyi phenom 2 volt moddolható 4 magra, csak annak köszönhető hogy jó volt a selejtarány (bár aki otthon van ebben a letiltogatós dologban, az tudja hogy manapság már azért egyre ritkább a működő mod, mint a kezdetekkor). amúgy ezt már elég sokszor eljátszották, csak nem volt körülötte ekkora hype, például anno a radeon 9800se-ből lehetett pro-t csinálni, vagy az x800gto-ból x850xt-t.
és az sem igaz, hogy a 4 magosként működő 2/3 magosak gyengébbek lennének, mint egy gyári 4 magos, azonos órajelen ugyanolyan gyorsak, max ha az ember nem szerencsés, akkor kisebb órajeleket bírnak mint az eredeti quad core-ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nurba
2009.08.01. 08:46
Hmmm...mATX létére elég fullextrás ez a kis msi deszka...tetszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!