iPon Hírek

A baktérium, amely üzemanyagot gyárt

Dátum | 2012. 08. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Ralstonia eutropha nevű talajbaktérium természetes reakciója, hogy szélsőséges helyzetekben megáll a növekedésben, és minden energiáját komplex szénvegyületek gyártásába fekteti. Az MIT kutatói új trükkre tanították meg a mikrobát: genetikai módosításokkal elérték, hogy üzemanyagot gyártson, konkrétan egy izobutanol nevű alkoholt, amely további változtatások nélkül a gázolaj helyettesítője vagy kiegészítője lehet.

Christopher Brigham, a kutatás egyik résztvevője jelenleg azon dolgozik, hogy az organizmus szén-dioxidból szerezze be a molekulák létrehozásához szükséges szenet, és így képes legyen üzemanyagot gyártani az üvegházhatású gázból. A kutatók az Applied Microbiology and Biotechnology oldalain számolnak be eredményeikről.

Brigham magyarázata szerint, amikor a mikroba természetes állapotában a legfontosabb tápanyagforrást jelentő nitrátokhoz vagy foszfátokhoz korlátozott mennyiségben jut hozzá, azonnal „szénraktározó üzemmódba kapcsol”, vagyis elkezdi felhalmozni a tápanyagokat későbbi felhasználásra. „Ilyenkor minden elérhető szénforrásra lecsap, és polimerek formájában elraktározza.” Pár gén kikapcsolása, pár aktiválása és néhány új gén beültetése révén Brigham és kollégái elérték, hogy a mikroba üzemanyagot gyártson polimerek helyett.


Bár a kutatók elsősorban arra koncentrálnak, hogy a baktérium szén-dioxidból nyerje ki a szenet, néhány módosítással gyakorlatilag bármilyen széntartalmú anyagot képes lehet üzemanyaggá alakítani, vagyis bármiféle szerves hulladék szóba jöhet.

A kutatócsoport demonstrálta, hogy az általuk genetikailag módosított baktériumok jelentős mennyiségű izobutanol előállítására képesek. A rendszer optimalizálása révén a hatékonyság további növekedésében reménykednek, valamint úgy vélik, hogy további munka árán akár ipari szinten is használható bioreaktorok építhetők a folyamat kihasználására.


Számos hasonló biológiai rendszerben a mikrobák saját szervezetükön belül tartják azt a vegyületet, amelyre a felhasználónak szüksége lenne, így a mikrobákat el kell pusztítani, hogy kinyerhető legyen belőlük a végtermék. Az R. eutropha nagy előnyei közé tartozik az is, hogy kilöki magából a megtermelt izobutanolt a környező folyadékba, így ennek folyamatos szűrése révén egyszerűen hozzáférhető az anyag, és a termelési folyamat közben egy pillanatra sem áll le.

Több kutatócsoport is foglalkozik az izobutanol gyártásának minél hatékonyabbá tételével. A vegyület nagy előnye, hogy gyakorlatilag változtatás nélkül felhasználható a jelenleg használatos motorokban. Az MIT módszere nagyon ígéretesnek, és egyelőre működőképesnek is tűnik. Mivel szén-dioxidot vagy biológiai hulladékot használ alapanyagként, nem az élelmiszer-utánpótlást csökkenti, mint például a kukoricából gyártott etanol esetében történik. Ha nagy méretekben is működőképesnek bizonyul a módszer, akkor jelentős hatással lehet az üzemanyaggyártásra.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. hmisi
2012.08.22. 15:48
Szegény baktériumok. Rabszolgamunkára kényszerítik őket. Viccet félretéve jó ötlet, csak biztos jó ez hogy istent játszunk? Múltkor a műhús meg a tudat átültetése, most meg ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. witchlord
2012.08.22. 15:49
A konteóhívők már gyártják is a következő olajlobbi elméletet, hogy miért hal meg majd olyan hamar a cikkben szereplő összes feltaláló..
Véletlenül elbotlanak a postaláda rúdjában, elesnek, de a postaláda rúdja beleszúródik a hátukba.. 17-szer..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim witch...
2012.08.22. 15:59
csúnya öngyilkosság
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. grafika95
2012.08.22. 16:13
És mielőtt sikerülne olyan hatékonnyá tenni, hogy teljesen megérje -sőt még hasznunkra is legyen a szén-dioxidot csökkentve- valamiért megvonják majd a támogatást a kutatóktól, minden ígéretes befektető visszalép. És valami bábember megveszi az egész kutatást jogokkal macerákkal együtt és kutyaszalálmigyárat nyit a helyén. Aztán a jó öreg olaj marad nekünk, mert nem létezik olcsóbb alternatíva <3
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. bernatace
2012.08.22. 17:20
A kapitalizmus ellen küzdő szabadságharcosok... kár, hogy nem lesz happy end... de ha már szerves anyagokat bontanak le ezek a bacik, ugyan szabadítsák már rá a felső 10ezerre, és akkor meg is van oldva a probléma, és még üzemanyag is lett belőle
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. szilaard
2012.08.22. 21:24
A "bio-macerálás" nem olcsó játék. A kőolaj kitermelés sokkal olcsóbb.
Egyelőre nem úgy néz ki, mint aminek a forrásai a jelenlegi árakon elfogyni látszanának. (Ugyanis olcsó ár -> araboknál lefúrnak, feljön a kőolaj, befolyik a tankhajóba, csak 1 ember kell, aki a csapot elzárja, míg átáll a másik hajó. Ha emelkednek az árak, érdemes befűteni a szibériai kőolajvezetékeket. Ha tovább emelkedik, akkor megéri fúrótornyokat építeni. Ha ennél is tovább, akkor megéri a kanadai tőzeg mezőkből kipárolni az olajat - de utóbbi esetében a hozzáférhető mennyiség már egy nagyságrendet ugrik - immár több százvévnyi készletről beszélgetünk!)
DE ekkor még a "kukoricázási" árakat épphogy elértük.
A multik leszarják, hogy miből, csak pénzük legyen.
Amíg a kőolajfúrás 0.001 centtel olcsóbb, mint a bio-biszbasz,
addig szarni fognak a bio gyártásra nagy ívben, max kifinanszírozzák
a technológiát, hogy 100 év múlva ŐK át tudjanak mire állni.
Rotschildot nem érdekli, hogy egy Shell nevű, vagy "United Biotech"
nevű cég nevében gyűjti be a lóvét!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ejcy
2012.08.23. 14:25
mi lesz ha kijut a természetbe, vagy élő szervezetbe?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. waverider
2012.08.23. 16:18
inkább azt oldják meg, hogy az autók által termelt szénmonoxid gázt a baktérium átalakítsa egyől és mehet is vissza az üzemanyag formában a tartályba. ez lenne az igazi értelme
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. waverider
2012.08.23. 16:18
inkább azt oldják meg, hogy az autók által termelt szénmonoxid gázt a baktérium átalakítsa egyől és mehet is vissza az üzemanyag formában a tartályba. ez lenne az igazi értelme
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!