iPon Hírek

A baktériumok körében is népszerű a timeshare

Dátum | 2017. 04. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár az emberi társadalmakban csak az utóbbi évtizedekben vált népszerű koncepcióvá a szállásmegosztás (és sok másfajta timeshare is), vagyis a tartósan lefoglalt üdülők felváltva való használata, a baktériumok évmilliárdok óta művelnek valami nagyon hasonlót. Egy spanyol és amerikai szakértőkből álló kutatócsoport tagjai azt vizsgálták, hogy mi történik az egymással versengő bakteriális közösségekkel, ha a táplálék szűkössé válik. Legnagyobb meglepetésükre kiderült, hogy ilyen esetekben a közösségek kifinomult osztozkodásba kezdenek, vagyis felváltva étkeznek, hogy a lehető legjobban kiaknázzák a szűkös erőforrásokat.
„A dolog azért nagyon érdekes, mert vannak ezek az egyszerű, egysejtű baktériumok, amelyek látszólag különálló teremtmények, de egy közösség tagjaiként elkezdenek olyan dinamikusan és összetetten viselkedni, amit csak sokkal komplexebb élőlényektől vagy társadalmi hálózatoktól várnánk el” – mondja Gürol Süel, a kutatás vezetője. Jelen esetben a baktériumok ugyanazt az alapkoncepciót alkalmazzák, mint amit a már említett nyaralók, vagy a szuperszámítógépek, távcsövek és más rendszerek idején osztozó kutatók. Süel és társai idén januárban fedezték fel, ahogy a biofilmeket alkotó baktériumtelepek elektromos jelekkel kommunikálnak a külvilág felé, „baráti” baktériumközösségeket toborozva maguk köré. Akikkel, mint a legújabb vizsgálatokból kiderült, aztán magas szinten együtt is működnek. A szakértők mikroszkópos és más vizsgálatokkal, illetve matematikai modellekkel igazolták, hogy a közösségek elektromos jelek révén összehangolják viselkedésüket, hogy együttesen még hatékonyabban tudják kiaknázni az erőforrásokat. Ha például kevés a táplálék a környéken, felváltva kezdenek étkezni. Így elkerülhetik a versengés okozta veszteségeket és a „közlekedési dugókat” is, mondják a szakértők. Ami azért érdekes, mert ez a fajta együttműködés, vagyis az egymással ellentétes napirend kialakítása az előnyök érdekében, sokkal nehezebben megvalósíthatónak tűnik, mintha két baktériumközösség mindig egyszerre csinálná ugyanazt. És erre ráadásul nem is valamiféle különleges baktériumok képesek, hanem olyan mikrobák, amelyek mindenütt jelen vannak a talajtól kezdve a lefolyócsövekig.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. ny
2017.04.18. 20:27
"Jelen esetben a baktériumok ugyanazt az alapkoncepciót alkalmazzák, mint amit a már említett nyaralók, vagy a szuperszámítógépek, távcsövek és más rendszerek idején osztozó kutatók."

<==>

Két biofilmet vizsgáltak, és felváltva étkeztek, nem pedig egyszerre...

Érdekes megint, merci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!