iPon Hírek

A barlangrajzok állatábrázolásai

Dátum | 2012. 12. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amíg Eadward Muybridge a 19. század utolsó harmadában el nem kezdte tanulmányozni az állatok mozgását, sorozatfelvételeket készítve a vágtató lovak mozgásáról, senki sem volt egészen biztos abban, hogy pontosan milyen sorrendben mozdulnak az állatok lábai, és milyen pozíciókat vesznek fel vágta közben. A képek elemzése után kiderült, hogy a legtöbb korábban keletkezett szobor és festmény helytelenül ábrázolja a lovak mozgását. Akad azonban néhány érdekes kivétel. Az ELTE Fizikai és Biológiai Intézetének kutatói több mint ezer mozgó állatokat ábrázoló alkotást elemeztek különböző korokból, a barlangrajzok időszakától a modern korig. Kutatásuk eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a történelem előtti idők alkotói sokkal valósághűbben örökítették meg a mozgásformákat, mint a későbbi művészek.

A mellékelt képen látható elefánt mozgása például a feltételezett járófelület szögének változtatásával sem válik ugyan tökéletessé, de fele annyi hiba sem található rajta, mint a Muybridge korát közvetlenül megelőző időszak állatábrázolásain. Úgy tűnik tehát, hogy az emberiség legkorábbi művészei jóval alaposabb megfigyelők voltak, és többet tudtak az állatok viselkedéséről, mint kései utódaik.


A vizsgált időszakok állatábrázolásainak átlagos hibaarányát tekintve a barlangrajzok 46,2 százalékos eredményükkel messze kiemelkednek a többi időszak alkotásai közül. A Muybridge előtti korszak műveire ugyanez a hibaarány 83,5 százalék. A barlangrajzok alkotói közel olyan pontossággal örökítették meg az állatok mozgását, mint korunk természettudományi múzeumainak állatkitömői (41,1‒43,1%).

Persze ha mélyebben belegondolunk a korai emberek életmódjába, egyáltalán nem csoda, hogy jobban ismerték az állatokat, mint a 19. század művészei. A vadászó létformához rendkívül fontos volt, hogy pontosan ismerjék a különféle élőlények mozgását, így jóval nagyobb figyelmet szenteltek az apróságoknak, mint utódaik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!