iPon Hírek

A Bitcoin-bányászok elfordultak a VGA piactól

Dátum | 2014. 05. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Bitcoinok bányászásával foglalkozó tömegek néhány hónapja alaposan felforgatták a videokártyák szegmensét, ugyanis a viszonylag egyszerű pénzkereset reményében hatalmas teljesítményű Bitcoin-bányász erőműveket kezdtek építeni, amelyekben esetenként négy, vagy akár ennél több videokártya is lapult. Az új trendet egyes alaplapgyártó cégek is megpróbálták meglovagolni. A grafikus processzorok hatalmas párhuzamos számítási teljesítménye egy ideig elég is volt arra, hogy ha lassan is, de elkezdjenek potyogni a Bitcoinok, ám ahogy egyre többen szálltak be a buliba, egyre nagyobb számítási teljesítményre volt szükség az eredményes bányászathoz. A jó ár/teljesítmény arányaik miatt első körben főleg a Radeon R9 290-es sorozatú videokártyákat kezdték el felvásárolni, majd később, ahogy hiány kezdett kialakulni, az olcsóbb termékekkel is beérték a bányászok. Persze ebben az időszakban arra is volt példa, hogy a még raktáron lévő videokártyák extrém magas árakon keltek el – a Neweggen például akkoriban csak 900 dollárért lehetett hozzájutni a Radeon R9 290X videokártyákhoz. A piaci lehetőségeket felmérve hamar kapcsoltak az ASIC gyártók, akik speciális, kifejezetten Bitcoin-bányászatra tervezett központi egységeket kezdtek piacra dobni, amelyek hamar nagy népszerűségre tettek szert. A célhardverként funkcionáló termékek méret, fogyasztás és teljesítmény tekintetében egyaránt előrelépésnek ígérkeztek a videokártyákhoz képest, így hamar átpártoltak hozzájuk a kitartó bányászok, akik meg tudták fizetni a nem éppen olcsó rendszereket. Ennek következményeként a videokártyák szegmensében csökkenés kezdődött, már ami a szállítási mutatókat illeti, így idővel a Radeon R9-e sorozatú videokártyák árai is visszatértek a normális kerékvágásba. A váltásnak alighanem a játékosok és az átlagfelhasználók örülhetnek a legjobban, de a dedikált chipeknek köszönhetően végülis a Bitcoinbányászok is megkapták végre, amire vágytak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. davidrt
2014.05.25. 11:25
Jah, az idióta bitcoin rendszer miatt több mint fél éve nem lehet rendes áron használt HD7950-est venni, mert olyan pofátlan árat kérnek el értük, mintha original bontatlant vennék! -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Galdech
2014.05.25. 11:56
Hát én pont nemrég bonyolítottam le egy üzletet. Tavaly nyár elején vettem Sapphire HD7950 Vapor-X VGA-t, néztem teszteket hogy crossfire-ben mit produkál. Jobb az összes mai csúcs egy-gpu kártyától, na mondom veszek mégegyet. Már annak is örültem, hogy találtam valakit, akinek van Vapor-X verziója (mer még is csak ikrek legyenek), 55-ért tudtam beszerezni. Nem tudom, hogy jól vagy rosszul jártam-e igazából. Csak azt tudom, hogy örülök neki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ByrDer
2014.05.25. 11:59
Legalább ha valami hasznosra fordítanák az a számítási kapacitást amivel bitcoint bányásznak... de ez is csak a semmiből nyert kapzsi nyerészkedés, mint a tőzsdei spekuláció, ami csak a valódi munka eredményének értékét csökkenti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. sanyix ByrDe...
2014.05.25. 12:53
vigyázz mert le fognak komcsizni, ha a szent vólsztrítet kritizálod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. nbali
2014.05.25. 12:56
Kár, hogy ez a cikk vagy egy évet elkésett... már régóta nem VGA-val bányásszák, hanem erre a célra épített célhardverrel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.25. 12:59
hát én 50-ért vettem, amit nem mondanék drágának, ráadásul ide szól a garija is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atti2010 nbali
2014.05.25. 13:01
Akkor szóljál azoknak is akik a sok R9-290x megvették, amúgy meg nem Bitcoint bányásznak velük hanem Litecoint és azt Bitcoitra váltják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. HUFEUR ByrDe...
2014.05.25. 14:13
Ezt az álszent dumát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. No.1.
2014.05.25. 14:17
Most meg majd "care'hugye" fogjak arulni, hogy a penzt ki tudjak venni belole.. Tok mindegy, hogy most aruljak majd olcsobban, vagy kitartanak az ar mellett, es nem adjak el honapokig, ahogy az ara meg csokken folyamatosan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. franc03 ByrDe...
2014.05.25. 14:48
Borzalmasan alulinformált vagy, emellé pedig határozott véleményed van.
Remek párosítás.

A cikkhez: már csak ezért sem vennék használt Radeont. Nem mindegy, hogy egy VGA a nap 24 órájában ment, vagy csak pár órát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. No.1.
2014.05.25. 15:04
En sem vennek, legalabbis igy a banyaszas utan.. Eddig mindig hasznalt vga-t vettem, (most 7870oc-m van) de ezek utan mar nagyon elgondolkodok, hogy igy vegyek-e.
Igaz ha van rola rendes bolti, papiros gari, akkor meg gondolkodoba esnek, de azzal sem biztos jol jarnek.. Annyival meg olcsobban ugy sem adjak, hogy erdemes lenne rizikozni vele, ha esetleg nem garizzak le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fofoka franc...
2014.05.25. 15:55
franc03, esetleg csöpögtethetnél némi észt nekünk hülyéknek abból a sokból, ami neked jutott. ByrDer-nek igaza van, még ha nem is trendi az, amit mond.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.25. 16:16
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Geries
2014.05.25. 17:30
Először is, ott van sok Boinc-es projekt pl seti, de ingyé nem fognak tolongani hogy több száz kilówattot belenyomjanak.. A másik hogy bitcoint már ezer éve nem éri meg videókártyával bányászni, egy asic miután dedikált hardware erre a célra, többszörös teljesítményt nyújt egy gpuval szemben és nem az utóbbi hónapokban kezdtek el szállingózni ezek az asic-ek. Videókártyával Scrypt(Litecoin) variánst. Egyébként ez a cryptocurrency mánia rendesen az AMD malmára hajtotta a vizet, ki tudja mi lenne velük enélkül a masszív csúcs-gpu felvásárlás nélkül.. Ez "több" mint egyszerű tőzsde, sokminden mozog a háttérben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. aAron_
2014.05.25. 18:17
Ez a cikk mikori? Mert kb. le van maradva fél évvel. (?) Bitcoin-t már nagyon régóta nem éri meg VGA-val bányászni, helyette más script alapú crypto-coinokat bányásztak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek fofok...
2014.05.25. 20:30
fofoka: ez azért jóval korrektebb mint a tőzsde ahol tulajdon kép csak helyben kereskednek tulajdonképp egy valami valós vagy vélt értékével és próbálnak a haszonból egy darabot zsebre vágni.
Ezzel szemben itt számítás igényes programokat futtatnak, amihez milliós/milliárd dolláros szerverfarmot kéne üzemeltetni, karban tartani. Ehelyett inkább fogják és a kiépítésre/üzemeltetésre szánt pénzt szétosztják azok közt akik a gépükön futtatnak, azaz tulajdonkép bérlik a gépedet erre a célra. Ez szerintem sokkal korrektebb mint szerverfarmokat építeni, míg tulajdonképp több milliárd teraflops számítási kapacitás pihen világszerte a felhasználók gépében kihasználatlanul.
Az más kérdés, hogy ez a virtuális valuta rendszer egy elég hülye dolog szerintem, bár akik bányásznak biztos másképp vélekednek. Nah meg hogy az eleinte magas profit reményében a sok nyerészkedő miatt olyan hiány alakult ki ami a mezei gamereket kellemetlenül érinti.
De most hogy kezdenek megszabadulni tőle elég jól be lehet szerezni használtan őket. Én pl 2 hete vettem egy R9 280x-et félévesen, 2,5 év garival (állítólag nem bányásztak vele) 22k-val olcsóbban mint a jelenlegi ára újonnan, de ha mégis bányáztak volna vele akkor a napi 24 órás terhelés is kibírta és ha gari van rá pl ide az iponba ahol le is tudod ellenőriztetni a gyári szám alapján akkor nem hinném, hogy nagyobb gond lehet, mint bármely új kártyával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. siriq
2014.05.25. 21:10
Ez most nagyon nem jo az amdnek. Nagyon sokan szorjak ki a 7950 es hasonlo vgakat felaron is. A bitcoint vagy litecoint banyaszo user vesz helyette celhardvert. Egy resze termeszetesen vasarol majd radeont de mar nem annyit mint eddig. A boltok polcairol pedig csak nem fogy a keszlet ugy ahogy kellene az amd radeonbol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Easyceaser
2014.05.26. 11:59
Én is az alul informáltak táborába tartozom, ezért lenne egy buta kérdésem:
Mit számítanak ezek a vga-k / cél hardverek, amivel a coinokat bányásszák?
Tehát mire használják az épített gépet, ami 100%-on megy 24/7....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller Easyc...
2014.05.26. 12:05
Titkosítják a pénztranszfereket.

A mai pénz bizalomalapú. A te pénzed valójában egy szám egy szerveren. A lényeg, hogy megbízol a szerver tulajában, és mindenki más is megbízik a szerver tulajában (ez a bank)

Cryptocoinokhoz viszont nem kell bank, nem kell bízni a másikban, így nem is lehet nagyban pénz lopni, kizsákmányolni, ahogy a mostani bankszektor teszi. A pénz átutalásokat ismeretlen emberek végzik a felhőben, akik az egészet titkosítják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2014.05.26. 23:00
Ha jol tudom 4-5 darab PS4 is megteszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!