iPon Hírek

A Bitcoinbányászoknak kedveskedik az ASRock

Dátum | 2013. 11. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock két új, speciálisan Bitcoinbányászatra szánt alaplappal rukkolt elő, amelyekkel hatalmas számítási teljesítményű Bitcoinbányász konfigurációk építhetőek. A Bitcoinról dióhéjban Hogy mi is az a Bitcoin? Egy egyedi, független, szabad nemzetközi fizetőeszköz, amely mögött egyetlen nagyvállalat, bank vagy ország sem áll. A Bitcoin lényege, hogy decentralizált rendszernek tekinthető, ugyanis adatbázisa nem egy központi szerveren, hanem a felhasználók számítógépein foglal helyet, azaz elosztott adatbázist használ. Fontos, hogy ugyan a tranzakciótörténet jelen van minden felhasználó gépén, ám az adatokból az nem derül ki, hogy az egyes, publikus tranzakciók mögött pontosak ki vagy kik állnak, ugyanis a felhasználókat hosszú karaktersorozat azonosítja, nem egyszerű név. Ezek az azonosítók akár tranzakciónként is változhatnak, azaz az anonimitás garantálható. Az egyes felhasználók rendszerei peer-to-peer alapon kapcsolódnak egymáshoz egy IRC-csatornán keresztül. A Bitcoin protokoll publikus, a kliensszoftver pedig nyílt forráskódú és bárki számára elérhető.

A Bitcoint számos helyen már elfogadott fizetőeszközként tartják számon, így egyes termékekért és szolgáltatásokért is lehet vele fizetni. Bitcoint normál fizetőeszközért is lehet vásárolni - akár spekulációs céllal is -, de lehetőség van úgynevezett Bitcoinbányászatra is. Utóbbi annyit jelent, hogy számítógépünk számítási teljesítményét bedobhatjuk a közösbe vagy egyénileg, vagy pedig úgynevezett bányásztársulás tagjaként, majd várhatjuk, hogy az elvégzett munka után szépen lassan csordogáljanak számlánkra a Bitcoinok. Célkeresztben az ASRock új alaplapjai

Itt jönnek képbe az ASRock új alaplapjai, amelyek kifejezetten azért készültek, hogy segítségükkel ütőképes Bitcoinbányász konfigurációkat lehessen építeni, amelyek akár hat videokártyát is fogadhatnak. Mivel a hat videokártya nem szállásolható csak úgy el egy átlagos alaplapban, így különleges adapterek alkalmazására is szükség van. Mindkét új alaplap LGA-1150-es tokozású, Haswell lapkára épülő processzort fogad, tápellátás tekintetében pedig mindketten négyfázisú tápáramkörrel dolgoznak a maximális stabilitás érdekében. A fedélzeten két darab négytűs MOLEX tápcsatlakozó is helyet kapott, amelyekkel elegendő áram biztosítható a nagyétvágyú komponenseket alkalmazó rendszer számára.
Az ASRock H81 Pro BTC és az ASRock H61 Pro BTC alaplapok között számos kisebb különbség is felfedezhető. Az egyik az, hogy a H81 Pro BTC egy Realtek RTL8111GR, a H61 Pro BTC pedig egy Realtek RTL8111E típusú Gigabites Ethernet vezérlőt kapott. Audió vezérlő tekintetében szintén van különbség: a H81-es modell Realtek ALC692-es, a H61-es pedig egy VIA VT1705-ös audió vezérlőt hordoz magán. További különbség, hogy a H81 Pro BTC kapott TPM tüskesort, H61-es társa azonban nem, viszont utóbbi rendelkezik COM és LPT portokkal, amelyek a H81 esetében hiánycikknek minősülnek. A termékek közötti további eltérések a fentebb található hivatkozásokra kattintva térképezhetőek fel.
A újdonságok hamarosan elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, ám az egyelőre nem tudható, pontosan mennyibe kerülnek majd. Érdekesség egyébként, hogy sokan egy ideje már úgy vélik, nem sokáig lehet érdemi eredményeket elérni GPU alapú Bitcoinbányászattal - aki komolyan gondolja a dolgot, annak a számítási kapacitás-igény fokozatos növekedése miatt érdemesebb inkább célhardverbe - ASIC/FPGA - fektetnie a pénzét, viszont az efféle móka egyáltalán nem olcsó mulatság és az sem biztos, hogy a befektetett összeget a közeljövőben viszontlátjuk. Persze ebben a tekintetben megoszlanak a vélemények, de a lényeg, hogy érdemes tájékozódni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Szerzetes
2013.11.18. 19:15
Mennyi a megtérülési idő?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. balrogh
2013.11.18. 19:34
Ahol olvasgattam 7970 El 24órás műszak alatt alig jön több mint a felhasznált áram ára. mondjuk 10 percet néztem utána, nembiztos hogy hiteles
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. markangabo... Szerz...
2013.11.18. 19:36
Szerintem sima vga nem számol annyit, hogy egyáltalán a villnyszámlát behozza, Proff kártya meg alapbol tul drága, kifejezetten erre beruházni nem érdemes. Annak jo lehet aki munkája miatt rendelkezik quadro/firepro kártyákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zambee
2013.11.18. 19:37
Lehet soha sem térül meg az áramszámla miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95
2013.11.18. 20:11
Érdekes lépés, eddig még senki nem lépte meg és elsőnek meg az ASRock, pedig biztosan lenne vevőköre.

Elvileg a párhuzamosítással nő a "bányászat" sebessége és így csökken a költség. Ha olyan könnyű lenne "előállítani", akkor egy fillért nem ért volna a Silkroad lefoglalása után, ma meg már 600+ dollárban mérik az árát.
Sokan botnettel küszöbölik ki a villanyszámla problémáját(állítólag egy időben a Skidrow crackben is bent volt egy ilyen szemétség), eloszlik a terhelés és a villanyszámla is de a pénz egy helyre megy. Ez a rendszer sem tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. aAron_
2013.11.18. 21:09
akkora baromságot, litecoin esetében még van értelme, de bitcoint már rég nem érdemes vga-val bányászni, kivéve ha ingyé, vagy nagyon olcsón van az áram
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Balucsek
2013.11.18. 21:46
Nem toom egy kalkulátort lestem most. A szerint egy 5870 heti kb 1 dollárt keres ami tényleg elég lófing még finoman fogalmazva is azért, hogy egy 5870-es pörögjön a gépben. Ha ez igaz és jól számolok (csak a VGA fogyasztásával) akkor kb heti 2-300 forint bukó van rajta... a hülyének is megéri...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. balrogh
2013.11.18. 21:58
Na mondtam én : ) kivételesen jót olvastam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. atti2010
2013.11.18. 22:58
Ezekre csak speciális hardverek jók már mert máskülönben a villanyszámla elviszi a családi jövedelmet, az Asrock nem bukik rajta mert legfeljebb eladja mint egyszerű alaplap, már annyian foglalkoznak ilyesmivel hogy csak komoly ASIC gépekkel érdemes dolgozni amik 900-100000$ is belekerülnek és mire megkapod kiderül hogy már az is kevés, nyugi itt is a gazdagok jártak jól akik az elején meg tudtak venni egy ilyen hardvert, amúgy GCN kártyán sokkal jobban működik mertitt egy számítás és még a 7970 -el is komoly mínuszba vagy ha nincs ingyen az áram.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. lajthabala...
2013.11.19. 07:08
Nagyon érdekes a gazdasági modell a dolog mögött, ahogy egyre többen bányásznak, egyre nehezebb lesz bányászni. Ahogy egyre gyorsabbak a hardware-ek, egyre olcsóbb lesz bányászni. Ha nehéz bányászni, megy fel az ár. Ha sokmindent lehet érte venni, megy fel az ár. Ha megadóztatják, zuhan az ár.
Az egyetlen tuti megoldás, ha valaki másnak a költségén (céges datacenter, ingyenes cloud-szolgáltatás, botnet, adfree website monetizing) bányász az ember, minden más esetben kb mintha távolkeleti részvényekkel tőzsdéznél: az emberek nagyrésze bukik rajta, akik tudják mit csinálnak, azok pedig meggazdagodnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. FRK
2013.11.19. 10:04
Ha hirtelen kimegy a "divatból", akkor upsz felesleges volt a beruházás. Ugyanis "értéke" csak addig van, míg néhány idióta elfogadja és van hol beváltani valós pénzre. Konkrétan a nagy büdös semmit ruházták fel értékkel és van, ahol ez elfogadott fizetőeszköz, lol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller FRK
2013.11.19. 11:38
Miért, a Forintnak vagy Dollárnak van értéke?
Elmondom hogy ezeknél a pénznemeknél is ugyanez történt. A nagy büdös semmit ruháztak fel értékkel.

Továbbmegyek, és elmondom, hogy a középkori aranyérmékkel is ugyanez volt a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NKing
2013.11.19. 12:10
Ez most a legújabb buborék, és szokás szerint hatalmasat fog omlani hamarosan. Persze megint az jár jól, aki az elején megszedte magát rajta. Akik későn kapcsolnak, azoknak a pénze megy majd a levesbe - ez adja meg az értéket annak a pénznek, amit a szerencsések megkerestek vele...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kray
2013.11.19. 14:01
Na én el is kezdek bányászni!
Irány a bánya srácok!!!!

Amúgy az 1x-es PCI-e sín mennyire korlátozhatja a kártyát?
Hoppá még a végén kiderül, hogy a 4 db x8-as PCI-e sín jobban fog termelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ejcy
2013.11.20. 06:01
inkább próbálnék rendeléssel pénzhez jutni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Micromatic
2013.11.20. 11:23
A vga bányászat ideje leáldozott a butterfly ad ki új ASIC kártyákat amik vga formájúak lesznek. Ezek kártyák 300gghas/s teljesítményre képesek, egy 6970 vga 300-350mhas/s-re képes 200wat fogyasztással. Megint zuhanni fog a bitcoin 100 dollárig meg se fog állni szerintem! Akkor majd jól bevásárolok belőle és megint eladom 500-600 dollár között
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. morgyi kisko...
2013.11.20. 13:14
Van, az arany ritka, színes nemesfém, kiváló tulajdonságokkal (alakítható, nem korrodálódik stb. és még1x mondom RITKA!

A dollár mögött meg egy állam gazdasága, termelése, és fizetőképessége áll. Ez is bizalom kérdése, de ott az USA-ba helyezik a befektetők a bizalmukat, hogy nem fog egyik napról a másikra eltűnni. (Természeti katasztrófa nem játszik, akkor amúgy sem ér semmit semmilyen pénz) A forint mögött is Magyarország gazdasága áll, ezért ilyen gyenge a nemzetközi valutákhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller morgy...
2013.11.20. 13:59
Akárhogy csűröd csavarod, a lényeg ugyanaz. A forint azért ér annyit amennyit, mert ennyiben állapodtak meg az emberek. Amikor te átadsz egy darab papírt a zöldségesben, akkor ő bízik abban, hogy azzal a darab papírral majd ő is vásárolhat valamit, ahogy te megvetted az ő almáját. Az adott pénznem értéke nyílván úgy változik, ahogy a mögötte lévő emberek anyagi helyzete (=az adott állam gazdasága)

MINDEN pénznem annyit ér, amennyiben az emberek megállapodtak. Az aranyat nem tudod megenni, nem termel neked semmit, de mivel ritka anyagról van szó ezért jó alapja lehet egy társadalomnak mert nehezen inflálódik.

Az arany nem azért ért annyit, amennyit, mert jók a tulajdonságai. Hanem mert ritka volt, könnyű volt belőle érmet csinálni, és nehéz volt másolni. Ma már másra (is) használjuk, ezért az értéke is más.


"de ott az USA-ba helyezik a befektetők a bizalmukat, hogy nem fog egyik napról a másikra eltűnni."

Nyílván nincs még akkora bizalom egy új pénznemben, de ha belegondolsz pont ugyanúgy tud eltűnni a dollár is mint a bitcoin. Mind a kettő valójában 0 és 1-esek valahol valamelyik szerveren. Ráadásul mivel a Bitcoin sokkal decentralizáltabb, mint a Dollár, így akár nehezebben is tűnhet el. Csak ugye ha mindenki bitcoint használna a pénzintézetek 99%a értelmét vesztené, ami nem egy egyik napról a másikra tartó folyamat.

Én nem azt mondom, hogy a Bitcoin a jövő pénzneme, hanem azt, hogy a jövő pénzneme a Bitcoinhoz lesz hasonló. A mai pénzrendszer ezer sebből vérzik, teljesen abszurd és értelmetlen. Elavult.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zodiac83
2013.11.20. 14:31
@kiskoller:
A forint törvénybe foglalt fizetőeszköz, magyarán köteles vagy elfogadni, nincs választásod.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!