iPon Hírek

A BitTorrent több új területre is betör a közeljövőben

Dátum | 2012. 07. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Több, mint egy évtizeddel ezelőtt, amikor a BitTorrent technológia bemutatkozott, sokan gondolták úgy, hogy ez az eljárás forradalmasítja a letöltést, illetve a fájlmegosztást. Ez valamennyire így is lett, hiszen a BitTorrent hamar népszerűvé vált, ráadásul már jó ideje van lehetőség arra, hogy ne csak PC-n, hanem egyéb eszközökön is futtassunk BitTorrent klienseket. Több olyan asztali médialejátszó is van, amelyek képesek BitTorrent alapú letöltések kezelésére, de már a routerek piacán sem minősül különlegességnek a torrent támogatás jelenléte, sőt, a hálózati adattárolók is bevethetőek torrentekkel kapcsolatos feladatokra, legyen szó letöltésről, vagy akár seedelésről.


A napokban a hivatalos BitTorrent blogon egy meglehetősen érdekes bejegyzés jelent meg, amely alapján arra számíthatunk, hogy a nem is oly távoli jövőben egyéb területekre is jelentős hatást gyakorol majd a BitTorrent technológia. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a technológia újabb mérföldkőhöz érkezett, ezt a mérföldkövet pedig BitTorrent Torque-nak hívják.


Hogy mi is a BitTorrent Torque? Nos, ez egy JavaScript alapú alkalmazásprogramozási interfész, amely lehetővé teszi, hogy a BitTorrent protokollt a webfejlesztők újabbnál újabb területeken vethessék be. A technológiában rejlő lehetőségek kiaknázása ráadásul a hírek szerint nem is lesz bonyolult, ugyanis a webfejlesztőknek mindössze pár sornyi kódot kell bevetniük az adott funkció használatához. A BitTorrent Torque-on alapuló szolgáltatások webes alkalmazás formájában érkeznek, amelyeket bővítményekkel lehet igénybe venni. Maga a technológia egyelőre még csak korai alfa verzióban érhető el, de az újítások demók segítségével már kipróbálhatóak.

Az egyik kipróbálható megoldás a Paddle Over nevet viseli: ez a szolgáltatás drag&drop rendszerű fájlátvitelt tesz lehetővé két PC között, de emellett közösségi hálózatba is integrálódhat, illetve közösségi hálózaton történő megosztást is lehetővé tesz. A plugin az Internet Explorert egyelőre nem támogatja, Chrome alatt azonban működik. Íme, egy kép róla:

Paddle Over
Az egyes felhasználók által megosztott tartalmakat úgy tölthetjük le, ha azokat saját nevünkre húzzuk. Lehet fájlokat megosztani, de folyamatban lévő letöltéseket törölni is. Twitteren és Facebookon keresztül másokat is bevonhatunk a megosztósdiba, de meghívó linket is generálhatunk.

A másik újítás a OneClick nevet viseli, segítségével torrent alapú letöltéseinket webböngészőn belüli letöltésekké alakíthatjuk. A torrentfájl tartalmát a beépülő Chrome plugin segítségével egyszerűen, torrent kliens alkalmazása nélkül tölthetjük le úgy, mintha egy weboldalról indítottunk volna fájlletöltést.

OneClick
A torrentfájl letöltésének elindítása után rövid időn belül megjelenik az alsó sorban a tartalma és láthatjuk, hogy az egyes fájlok letöltése milyen sebesség mellett zajlik - tényleg olyan, mintha egyszerre több fájlt töltenénk le egy weboldalról.

A torque.bittorrent.com/labs weboldalon további alkalmazások ikonjai is jelen vannak, igaz, ezek egyelőre inaktívak. A rövid ismertetők alapján úgy tűnik, hogy lehetőség lesz torrent alapú videó streamelésre, de emellett torrent alapú fájlmegosztást is kezdeményezhetünk, azaz a saját gépünkön található fájlokat egyszerűen, egy direkt link segítségével oszthatjuk meg másokkal. Ezeken kívül sok egyéb érdekesség érkezésére is számíthatunk, úgyhogy izgatottan várjuk, hogy a friss szolgáltatásokat végre aktiválják.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Hawaii
2012.07.09. 13:40
Ígéretes, hajrá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Atesh052
2012.07.09. 14:00
Valóban nem hangzik rosszul. Kíváncsi vagyok mit takar az a "nem is oly távoli jövő"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rieper
2012.07.09. 15:25
Hát ez tényleg forradalmi, az opera unite évek óta tudja ezeket és még többet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kajla_hun
2012.07.10. 01:31
Opera
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomchee
2012.07.10. 03:02
közösségi oldalak... már előre látom h "lájkold" h letölthesd...
már így is tele van a web olyan oldalakkal amiket meg sem nyithatsz ha csak nem likeolod....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Krend
2012.07.10. 12:23
Ez is csak addig lesz jó, míg az FBI le nem foglalja a a szervereket vagy akármiket amiről ezek a szolgáltatások működnek és valami hangzatos álhír alatt tönkreteszik
(most híradóban pár napja volt egy hír, h az FBI lefoglalt valami hackercsoporttól szervereket és ha azokat kikapcsolják le fog állni 300 000 számítógép netje fasság, tuti valami torrent szervert öltek meg, csak így leplezik hogy nem a saját országukban demokráciáznak már megint, meg kell nézni melyik halt le...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!