iPon Hírek

A Blizzard elismeri az SWTOR hatását előfizetőire

Dátum | 2012. 03. 21.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A World of Warcraft előfizetők számának csökkenése részben az SWTOR számlájára írható, ismerte be a Blizzard. 2011 novemberében még több mint 10,3 millió WoW előfizető volt, ami számottevő csökkenés a 2010-es 12 millióhoz képest. Az SWTOR 2011 decemberében indult, a Blizzard azóta nem közölt előfizetői adatokat, de bejelentette 600 alkalmazott elbocsátását, és elindította az agresszív Scroll of Resurrection programot, hogy visszahozza a régi előfizetőket.

"Természetesen figyelemmel kísérjük, hová mennek a WoW játékosok, és van egy csapat okos munkatársunk, akik elemzik az adatokat" – nyilatkozta John Langrave senior WoW producer. "Persze, hogy mindenki kipróbálja a Star Warsot, a fejlesztőink is azzal játszanak! Tulajdonképp egyike vagyok annak a pár embernek, akik még játszanak vele, és igen, láttuk az előfizetőink számának csökkenését, amely részben az SWTOR-nak köszönhető, de részben annak is, hogy sokan a Mists of Pandariára várnak, úgyhogy ez nem meglepő."

"Hogy mennek-e máshová is játékosaink? Persze, hogy mennek. Nincs a mi kezünkben a világ összes jó játéka. A Skyrim pl. hihetetlen jó játék volt. Az egyjátékos Skyrim nem csökkentette az előfizetők számát, de a WoWosok játszottak azzal is."

A WoW 20. szintig ingyenesen játszható. Langrave megemlítette, hogy ezt kiterjeszthetnék magasabb szintekig is, persze akkor máshogyan kéne korlátozniuk a trial játékosokat, pl. a megszerezhető arany mennyiségével és hasonlókkal. "Sok mindent megismerhetnek a játékosok 20. szintig, megérthetik pl. az alap rendszer lényegét. Simán megtehetnénk, hogy ezt mondjuk: Miért ne tartson a trial 40. szintig? Vagy 60-ig? Hagyhatnánk, hogy a próbajátékosok megismerjék legalább a régi világot. Mindezt megtehetnénk. Egyelőre nem készülünk ilyen lépéseket tenni, de ez is benne van a pakliban."

A WoW ingyenessé tétele viszont már nem szerepel a kártyalapok között. "Jelenleg nagyon elégedettek vagyunk a WoW előfizetési rendszerével" – mondta Langrave. "Szerintünk jól működik."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. csigabigaf
2012.03.21. 11:19
"Jelenleg nagyon elégedettek vagyunk a WoW előfizetési rendszerével" – mondta Langrave. "Szerintünk jól működik."
Ezt egy ilyen dollárokbol-varrt 3 centi vastag öltönyben vigyorgó ember szájából képzelem el.

Jó működik, kirughatunk 600 ember, senki se dolgozik, és mégis ugyanúgy keresünk, vagyis kicsit jobban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Lazahunter
2012.03.21. 11:49
Elismerik vagy sem, sejteni lehetett. Azért a WoW már 6-7 éve megy (de régen is volt már a start ), és sokan valami újra, frissre vágytak, amit az elmúlt évek új MMO-i nem tudtak megadni.
A 600 ember elküldése meg érthető, ha csappan az előfizetők száma, tök felesleges fenntartani egy 12 millás előfizetőre kalkulált kiszolgáló személyzetet. Valószínűleg az ott dolgozók is tisztában voltak azzal, hogy nem életük végéig tartó állásba csöppentek ... legalábbis ennél a projektnél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Whysper
2012.03.21. 11:59
Én csak azt nem értem,hogy mért küldik el? Mért nem a bejáratott megbízható embereket rakják D3 supportra vagy majd titanra. Most elküldik őket aztán meg felvesznek azokhoz megitn 1000-1000-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. noPublicFG Whysp...
2012.03.21. 12:45
Whysper, azért, mert egy-két hónapig nem adni fizetést 600 embernek olcsóbb, mint adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Humbuk
2012.03.21. 13:28
igazából ha a wow akár a 70es szintig is ingyenes lenne, akkor sem tudnák az emberek kipróbálni a dolgokat. Nem tudom, h pl raid insták maradtak-e meg 60asoknak... Raid nélkül meg igazán nincs értelme trialozni, főleg akit inkább a pve rész érdekel

Kíváncsian várom milyen gyorsan gondolják majd meg magukat a fejlesztők a szint emeléssel kapcsolatban a közeljövőben... Én is tapasztaltam, hogy beindult a marketing gépezet! MInden héten kapok egy ilyen " most utoljára 7 napig ingyen játhatsz a wowwal" típusú üzenetet a blizzardtól (biztos a blizztől jön, mert ipt ellenőrzök mindig )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. YellowFlas...
2012.03.21. 15:29
2011 novemberében még több mint 10,3 millió WoW előfizető volt, ami számottevő csökkenés a 2012-es 12 millióhoz képest.

Szóval ha 2011-ben 10,3M volt, 2012-ben 12M lett, az mióta csökkenés? Véletlen nem fordítva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Tanis
2012.03.21. 15:30
WoW már 6-7 éve: asszem 8, mert 2004-ben jött ki.
Azt nem értem, hogy mitől van még mindíg több, mint 10 millió előfizető...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. homeware
2012.03.21. 15:44
Attól, hogy jó játék. Persze ez önmagában édes kevés lenne évekre, a legtöbben persze a közösségért járnak vissza. Ha belegondolsz, bármely újdonság nem tart sokáig, viszont a guilddal jó raidekre menni, stb.
Az egyetlen hátránya, hogy drága mulatság ez. No és persze, hogy időgyilkos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. tr4k4n
2012.03.21. 16:26
nem mondanám nagyon jó játéknak, inkább az el lehet benne mászkálni kategória, millió jobb játék van mint a wow, csak nincs akkor háttér mögöttük vagy kevésbé ismertek, amúgy szerintem azért játszanak vele még mindig ilyen rohadt sokan mert X játszik Y miatt Y meg X miatt kb, vagy még sokan nem látták be hogy 8 éve ugyanazt csinálják folyamatosan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Trevize198...
2012.03.21. 23:52
Hát mindkettőt kipróbáltam (WoW-Tauri, SWTOR-WeekendPass), de az SW sokkal jobb játék. Persze várható is volt, hiszen a WoW már tényleg sok éves és azért rengeteg mindent átmásoltak simán az SWbe. A WoW nekem túlságosan a raidekre épül, történet közel van az élvezhetetlenhez, míg a TOR teljesen olyan mintha egy jó könyvet olvasnék. A BioWare a történetek meséléséhez mindig is értett. Egy dolog viszont biztos... Mindkettő pofátlanul drága. Viszont amíg a WoWot csak noliferként lehet, addig a TORban el lehet csak szórakozgatni és úgy is élvezhető. Bár én az EA helyében más üzletpolitikát választottam volna, legalább az első 1-2-3 hónapra sokkal olcsóbbá tettem volna, hogy rászokjanak az emberek, de abban igazuk van, hogy aki beteges SW fan az bankot rabol ha esetleg nincs rá pénze, szóval garantált előfizetőik mindig lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. shaddam
2012.03.21. 23:59
Trevize1987 1. Az otthon pajtában tákolt hunservernek köze nincs a wowhoz.
2. Nagy gáz lehet ha ezt az elcsábulást így bejelentik a kétségbeesett játékos visszaszerző akcióik után.
3. Ráférne a blizzardra pár hatalmas pofon, mert csak a múlt hypeszelén vegetálnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. tr4k4n
2012.03.22. 02:07
hát azért van 1-2 "otthon pajtában tákolt wow server" ami sokkal élvezhetőbb mint eredeti... ha jobban meglesed eredetit miről szól? bg bg bg bg aréna aréna aréna kijön egy raid jók lecsapatják pár nap alatt a többi meg hónapokig farmolja de igazándiból ugyanaz van mindig tökmind1 hogy ilyen boss vagy olyan boss mindig csak nyomkodni kell 1 kibaszott gombot mert ugye a 7 éves előfizetők nagyon fontosak, skill kérdése valahol végetért BC után(vagy közben)

egy fun server meg fun, ha jól meg van csinálva akkor az adminok csinálnak eventeket, olyanokat amik eredetin nincsenek
+ingyenes...

múltkor olvastam egy szöveget hogy "nem az a lényeg mit iszol, hanem hogy kivel", na itt kb szerintem ugyanaz a helyzet, tökre mindegy hogy eredeti vagy tört wow vagy sw ha jó a társaság

de a wow akkor is unalmas 8 év után ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. shaddam
2012.03.22. 08:54
tr4k4n Ne akard elhitetni velem hogy jó sajtreszelővel rejszolni légyszíves.Kösz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Trevize198...
2012.03.22. 09:44
shaddam, ugyanmár, a Tauri meg az eredeti között annyi a különbség, hogy le vannak maradva nagyon az update-ekkel és hogy sok helyen nagyon bugos és annyira nem jól optimalizált. Ennyi. Ennél nagyon különbség nem nagyon van. Elhiszem, hogy jobb az eredeti, de ne meséld már be nekem, hogy fél év Taurizás után ha meguntam, kipróbálnám az eredetit és teljesen más élményt nyújtana.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Trevize198...
2012.03.22. 09:44
shaddam, ugyanmár, a Tauri meg az eredeti között annyi a különbség, hogy le vannak maradva nagyon az update-ekkel és hogy sok helyen nagyon bugos és annyira nem jól optimalizált. Ennyi. Ennél nagyon különbség nem nagyon van. Elhiszem, hogy jobb az eredeti, de ne meséld már be nekem, hogy fél év Taurizás után ha meguntam, kipróbálnám az eredetit és teljesen más élményt nyújtana.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Axane
2012.03.22. 14:16
@Trevize1987
Remélem csak jóféle troll vagy
"annyi a különbség, hogy le vannak maradva nagyon az update-ekkel és hogy sok helyen nagyon bugos és annyira nem jól optimalizált"
Igazad is van, ez mind semmiség DDD, Végülis a Chivas Regal meg a "Teso szeszesital jellegű készítmény" közt is csak annyi a különbség, hogy az egyik minőségi, a másik meg egy szar.
Igen kérlek, az eredeti sokkal jobb élményt nyújt btw. Mondom ezt úgy, hogy a wow szerintem alapból meghalt nagyjából a BC vége környékén, szóval nem igazán védeném, de azért az ilyen kommentek mellett nem tudok elmenni.

@Whysper
A 600 ember nagy része valószínűleg GM volt, akikre már nincs szükség:
a) csökkenő játékosbázis miatt
b) már nincs naponta 5 millió ticket bugok miatt, mert sikerült nagyjából kiküszöbölni őket így a kieg vége fele
szerintem az "a" megfejtés a nyerő

Amúgy nyilván elégedettek, 1 milla előfizetőn is keresnek még, akkor a 10 millióval mi lenne a gondjuk...eszük ágában nincs ezen változtatni, sőt szerintem inkább a konkurencia kinyírása miatt adnak ennyi ingyen szintet, mert ha csak úgy buknának playert hogy az nem más MMOba kezdene bele, akkor kb le se szarnák, de olyan hype van a wow körül, hogy minden más MMO -1-ről indul és ők ezt szépen ki is használják, csúnya-csúnya multik, pfhejj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Ineva
2012.03.22. 15:35
Szerintem nem is kell külső dolgokra hivatkozni, hát ott fejlesztik bele a kungfu pandát a wowba. Hát amikor én azt megláttam, hogy komoly, a jobb könyökömet betámasztottam a monitor jobb alsó sarkába, elötte elindítottam egy olyan pandás vidit és elkezdtem szakadni a röhögéstöl. Az alkaromat úgy mozgattam a monitoron, mint ahogy az ablaktörlő lapát mozog az autó szélvédőjén, hogy letudjam törölni, a röhögéstől összeköpködött monitorom. Hát én meghaltam azon.

Mondjuk eddig se volt vmi szép, zsírosbajszú dagatt jawa puskás emberkék mezeje mászkál előtted és akkor ez még nem a legszebb része volt. Na de hát akinek ez bejött azoknak a kungfu panda is tuti tetszeni fog!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tr4k4n
2012.03.22. 18:38
olyan szinten nincsenek saját ötleteik , kb minden részét meg lehet találni valamelyik földi vallás vagy kultúrába, a pandás rész az full kung-fu panda, a kínai kultúra, a lich king a vikingek világa stb...

és akkor még magukénak is mondják a dolgot, meg mindent a wowról utánoztak , hát persze
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tr4k4n
2012.03.22. 18:40
"tr4k4n Ne akard elhitetni velem hogy jó sajtreszelővel rejszolni légyszíves.Kösz"

nem erről volt szó, csak nincs akkora színvonal hogy megérjen ennyi pénzt havonta, még az in-game supportra is napokat kell várni néha... azt kirúgják az embereket, pf -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Castiglion...
2012.03.22. 21:04
"a pandás rész az full kung-fu panda"

A pandarent, mint fajt, már évekkel a kung-fu panda animációs film előtt kitalálták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Axane
2012.03.22. 21:32
@tr4k4n
Egy MMOnak nem az a lényege, hogy honnan merítik az (story)ötleteket -ennél fogva minden törpös-elfes film/játék/könyv koppintás lenne-, hanem a kivitelezése, és ott azért akadt bőven saját ötlet, amiből elég sok már azóta alap elvárás egy MMO-ban.

Azt meg, hogy kinek, mi éri meg azt kérlek engedd már meg, hogy mindenki magának döntse el, de azért abban megegyezhetünk, hogy havi 3500 még kis csóró hazánkban is lószar még akkor is ha csak napi 1 órát tolja az ember és felfele kerekítünk akkor az 120ft/óra. Ennél meg azért általában többet játszik azért az ember aki már mmo-t tol. na akkor vessük össze az átlag játékokkal manapság: 10-13k és 6-8 óra, szóval az ára azért ne legyen már olyan sok....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. MasterMark
2012.03.23. 03:43
Azt ugye tudjátok, hogy a pandaren-ek a Warcraft-ban is benne voltak még a WoW előtt. A kung-fu panda meg ugye ebből merített ötletet. Szóval nem fordítva.

(A tört szerver meg olyan lealacsonyító elnevezés, inkább használjátok a privát szerver kifejezést.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tr4k4n
2012.03.23. 18:06
"na akkor vessük össze az átlag játékokkal manapság: 10-13k és 6-8 óra, szóval az ára azért ne legyen már olyan sok...." te se túl gyakran játszol értelmes játékokkal ahogy elnézem

mellesleg esetek 90%-ba tévhit hogy a wow-ban volt először valami
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Axane
2012.03.23. 20:08
Vannak a jó játékok, meg van az átlag, amit említettem, a különbség nem kicsi. Persze nem vártam, hogy a mondandóm lényegét megértsd, de azért számold ki hány órát kell egy játéknak produkálnia, amihez képest a 3500 forint sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lackoo1111
2012.03.23. 20:24
Mennyi előfizetője van jelenleg a SWTOR-nak ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ineva
2012.03.24. 17:15
@lackoo1111

ezt találtam ami használható: http://massively.joystiq.com/2012/02/01/ea-reveals-swtor-subscription-and-sales-numbers-beats-financial/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Huma
2012.03.26. 09:14
"egyike vagyok annak a pár embernek, akik még játszanak vele" Hehe.. Milyen finoman megmondta hogy akik MÉG játszanak vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. razerka
2012.03.27. 13:56
Látom a szokásos szakértők megjelentek már, én addig nem nyilvánítok véleményt valamiről amit nem ismerek. Turit meg viszonyításalapnak a játékhoz jó, de nem az eredetihez, itt meg erről van szó.

"vagy még sokan nem látták be hogy 8 éve ugyanazt csinálják folyamatosan"
Ehhez meg nem kell hozzáértőnek lenni, csak szimpla logika, hogy nem játszanának vele, ha nem nyújtana újdonságot. Hány mmo-t lehetne felsorolni, ami fényesen kezdett de bebukott fél év után..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tr4k4n
2012.03.28. 18:19
olyan frostshock szagú a dumád O_o

de persze a többi fél év után bedölt mmo-mögött is akkora pénz, reklám meg név állt mint a wow mögött szép összehasonlítás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!