iPon Hírek

A Blizzard szerint a DRM egy vesztésre ítélt csata

Dátum | 2010. 05. 31.
Szerző | Svindler
Csoport | JÁTÉK

Előző héten két különböző megközelítésről is hallhattunk DRM témában. Kezdjük a rossz hírrel: Olivier Comte, a Namco Bandai Partners vezetője azt nyilatkozta a CVG-nek, hogy jelenleg támogatják az Ubisoft féle „mindig online” DRM-et. Nem hiszik, hogy ez a legjobb megoldás a problémára, de egyelőre nem tudnak jobbat, úgyhogy alkalmazni fogják. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy az a másolásvédelem ami PC-n már okozott bosszús pillanatokat az Assassin’s Creed 2 és a Settlers 7 tulajoknak, most felbukkan a Test Drive Unlimited 2-ben és a Witcher 2-ben is, legalábbis Európában (a Namco Bandai Partners az Atari PAL régióban lévő kirendeltségeit fogta össze tavaly). Érdekes, hogy végül e mellett maradtak, mert Comte nyilatkozata alapján már ők se nagyon hisznek a DRM-ek hasznosságában:

„Meggyőződésem, hogy akármilyen rendszert is állítunk csatasorba, azt két órával megjelenés előtt már fel is törték Oroszországban. A kalózkodás elleni harc azért is nagyon nehéz, mert komplikált egy 12 évesnek elmagyarázni, hogy az, hogy csak úgy két kattintással másolgatja magának a játékokat, az kalózkodás – hiszen ő már ebbe született bele.

Frank Pearce a Blizzardtól eléggé más véleményen van a DRM-ekkel kapcsolatban. Egy VideoGameres interjúban arról beszél, hogy az Ubisoft féle DRM távol áll tőlük, és semmi köze nincs ahhoz, amit a StarCraft II-be akarnak rakni. Ahelyett, hogy köteleznék az embereket, hogy állandóan online legyenek, inkább olyan plusz szolgáltatásokat igyekeznek kínálni, ami miatt a játékos még single player kampány alatt is szeretne online lenni (pl. hogy üzenhessen a barátainak ha akar vagy kapjon achievementeket). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Ubisoft játékai is nyújtanak extrákat (például a mentéseket online tárolják), de közel sem ennyit, és ami a legrosszabb, nincs meg a lehetősége, hogy offline toljuk az egyjátékos kampányt.

Pearce szerint a DRM egy eleve vesztésre ítélt csata, hiszen ők nem tudnak olyan nagy csapatot ráállítani a témára, mint ahányan a világban egyből ráugranának a kódra, hogy apró darabjaira tépjék. Többek között ezért is vallják azt, hogy a fejlesztőiknek inkább a plusz tartalmon kell munkálkodniuk, nem a kalóz-ellenes megoldásokon. Ezzel teljesen egyetértünk, de érdemes azt is tudni, hogy 2003 óta a Blizzardnak nem volt offline játszható játéka (és az is egy kiegészítő volt csak), így nem volt annyira kitéve a kalózkodásnak. Szerencsére nem valószínű, hogy csalódniuk kell majd, hiszen a legendás Starcraft-ot máig nagyon sokan játszák, a második rész megjelenési dátuma pedig már most pirosbetűs ünnep Koreában (a munkáltatók biztos retteghetnek arrafelé).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. mark222
2010.05.31. 21:02
a blizzard rátapintott a lényegre:én sokkal nagyobb késztetést érzek az álat multik miatt megvenni egy játékot,mint azért,mert "lehetetlen feltörni"(),ami mellesleg irdatlan nagy baromság,mert a DRM-et is ahogy a cikk is mondja két napa alatt szédszedték...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror
2010.05.31. 21:39
Azért az érdekes, hogy a Starcraft megjelenésekor is létezett kalózkodás, mégis rekordmennyiségben fogyott, ez nem mondható el a sok agyonDRM-ezett szutyokról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thspo
2010.05.31. 21:40
na akkor olyan lesz, hogy test.drive.unlimited.2-skidrow meg hogy the witcher.2-skidrow

(feltéve ha addig a többi nagy team nem talál szintén valami hatékony módszert a DRM kijátszására)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csigabigaf
2010.05.31. 22:28
Drm.net 2.0

Jó öreg blizz eteti a népet a szokásos szarral.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. exec79
2010.05.31. 22:40
széllel szemben hugyozás ftl
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Sediqwe
2010.05.31. 22:56
Jó ötlet a DRM, csak megvalósíthatatlan, mint irják is A winfos nem tudja saját magát megvédeni, akkor hogy tudnának egy rá írt programot ;o)
A jó megoldást a Blizzard tudja, JÓ PROGRAMOT kell irni.
A többiek azért is DRM -nek, mert szart irtak, és a kutya nem veszi meg, az a kutya ki meg mégis, az fizesse már meg rendesen az árát, mert éhen döglene a banda ez a megoldás.
W2 egyébként nem lenne rossz, de én megyek is vissza offline Settlers 7-t tolni ;PPPP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. oddman
2010.05.31. 23:18
A The Witcher-t 4000 ft. körüli áron vettem meg az MM-ben. Ha a 2. rész is ilyen baráti áron lesz elérhető a kiadás után nem sokkal, akkor én tuti megveszem.
Szerintem a kalózkodást, úgy lehetne megszüntetni, hogy elfogadható áron kell adni jó szoftvereket.
Számomra hihetetlen, hogy ugyan annyiba kerül egy szoftver az usa-ba vagy Nyugat-Európába, mint nálunk. Itt a fizetések az ottaniakhoz képest a béka segge alatt vannak. Szóval szvsz. nincs mit azon csodálkozni, hogy errefelé több a másolt szoftver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ájPon
2010.05.31. 23:18
"Jó öreg blizz eteti a népet a szokásos szarral."

Te elolvastad egyáltalán a cikket haver?

Szeretem ezeket az elvakult wow-gyűlölőket hogy minden Blizzard cikkben szapullják őket témától és mondandótól függetlenül. Vicces.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csab959
2010.05.31. 23:21
TDU 2-őt remélem csak elírták, ajánlom ne rakjanak bele semmi másolás védelmi ****, mert szétrúgom a se.. szerverüket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zlatzky
2010.05.31. 23:54
A megoldas valoban a szoftverek aranak csokkentese lehetne. Pont ma vasaroltam harom PC jatekot (STALKER, AoE osszes egy csomagban, es egy szimulator) 10 euroert (kulfoldon elek), akcioban, vagyis 3.33 ra jott ki egy jatek, ami kevesebb mint egy korso sor ara... A PC-re meg csak-csak letoltogetek jatekokat (foleg regieket, amiket nem kapni mar), de peldaul XBOX360-ra megveszek mindent, inkabb hagyom a keszuleket, maradjon a garancia. (Mondjuk mar lejart.) Azonkivul vannak uzletek, mint peldaul az Entertainmet Exchange (Magyarorszagon nem tudom vannak-e hasonlok), ahol megveszed a jatekot, es ha vegeztel vele, beszamitjak az ujba. Ez is sokat segit. Bar egy valamit azert tudni kell. Egy uj jatek atlagban 50-60 euroba kerul, ami egy atlagkeresetbol elonek meg ebben a gazdag orszagban is jelentosebb osszeg lehet, nem is beszelve a diakokrol, igy aztan itt is viragzik az XBOX360 "kiutese", es a hamisitott szoftverek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szaby59
2010.06.01. 07:18
A többiek azért is DRM -nek, mert szart irtak, és a kutya nem veszi meg, az a kutya ki meg mégis, az fizesse már meg rendesen az árát, mert éhen döglene a banda ez a megoldás.

Na te aztán marha okos vagy.
Legyen akár milyen sz.r a UbiDRM a vele kiadott játékokra panasz nem lehet.
Igaza van a Blizzard-nak, a havidíjas multi csöppet sem DRM szagú...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. qwertzzui
2010.06.01. 07:31
Svindler rátapintott a lényegre...és a Blizz embere is. tény a wowot is sokat tolják tört szervereken de közel sem olyan mint eredetibe, bár én még nem játszottam eredetin, de a haverok beszámolója alapján igen is érdemes, csak itt az a bökkenő hogy mire eljutottam volna odáig hogy eredetibe is toljam, addigra meguntam . az hogy az UBI csinált 1 ilyen rendszert (ami szerintem közel se kiforrott) azzal csak magára uszítja a hacker/cracker társadalmat ...de ők tudják!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mihaly.her...
2010.06.02. 16:09
Én is azon az állásponton vagyok, hogy olcsóbban kéne adni a játékokat, meg a többi programot, mert akkor többen vennék, de!
Vannak olyan emberek, akik megkapják a havi 1 millát és mégis másoltatják a filmeket, játékokat..... Pedig nem lenne neki megterhelő, ha megvenne 3 filmet 10-15 ezerért....
Én is többet vásárolnék, ha olcsóbb lenne és még többet, ha nem ilyen fizetések lennének itthon....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Silverstin... ájPon
2010.06.03. 22:14
Szerintem van mire szapulni őket. Én régebben szerettem a Blizzardot és szerettem a játékaikat, W3 mai napig egyik kedvencem, WoW-oztam eredetin kb. 1,5 évet (előző hónapban fejeztem be). DE! Mostanában elszaladt velük nem kicsit a ló. A pénzéhség valahogy sokkal jobban érdekli őket, mint egy jó program elkészítése.

WoW-ban is néha hónapokig tart nekik kijavítani a ténylegesen köztudott hibákat - egyébként minimum ebből egy hónap, mire hajlandóak egyáltalán tudomásul venni, hogy hibáztak, mikor már naponta 5 millióan sírnak a fórumon, hogy "hééé pöcsfejek ez meg ez el van baszva, fix it!" Ehelyett real pénzért vehető állatkákat, repülő rakéta mountot meg hasonló faszságokat applikálnak a játékba. Pedig azt állították, hogy semmilyen olyan dolgot nem tesznek a játékba, ami más játékosnak előnyt jelent. A Celestial Steed már az volt.

Másrészt ha jól értesültem (nem tudom mennyire igaz, guildhonlapon írták blizz fanboyok), hogy az SCII single részhez a különböző fajok kampányait külön-külön kell majd megvenni. Szóval 3 játék áráért kapsz majd egyet! Ugye milyen jó???!

Kiábrándultam belőlük nem kicsit. Peace

Ui: Nem tudom más szokott-e official wow fórumot olvasni, de amikor a fejlesztők postjait olvasom és az a tipikusan "nem a kérdésre válaszolok, csak elbeszélek mellette már eddig is ismert informáciők átfogalmazásával, hülye játékos úgyis elhiszi", akkor a két kezemmel folytanám meg az összeset.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Heroes27 Silve...
2010.06.03. 22:57
"Másrészt ha jól értesültem (nem tudom mennyire igaz, guildhonlapon írták blizz fanboyok), hogy az SCII single részhez a különböző fajok kampányait külön-külön kell majd megvenni. Szóval 3 játék áráért kapsz majd egyet! Ugye milyen jó???!"
Igen jól értesültél, 3 darabba lehet majd megvenni a fajok végigjátszását. Először jön ügye a Wings of liberty aztán a többi. Nagy pénzbevétel ez is a Blizznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!