iPon Hírek

A Blu-ray két évszázada

Dátum | 2008. 06. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Legalábbis ennyit ígér a Delkin; legújabb büszkeségeiket, az Archival Gold BD-R korongokat ugyanis olyan speciális eljárások és anyagok felhasználásával és elegyítésével készítették, amelynek eredményeképp azok akár 200 évig is garantáltan megőrzik az adatainkat. Az persze már egy egészen másik kérdés, hogy lesznek-e akkor még Blu-ray-meghajtók, dehát a szándék a fontos - valamint, természetesen, az adatbiztonság.


Túl sokat a technikai részletekről nem árultak el, de annyit mégis lehet tudni, hogy egyfajta "fázisváltó" alapanyagokat használnak, amelyeknek köszönhetően a korongok állítólag UV-fénnyel, hővel és nedvességgel szemben is rendkívül ellenállóvá válnak, valamint egy rendkívül hatékony karcolásvédő bevonatot is kapnak. A "hosszú élet titka" lényegében tehát ennyi, mivel ezek a tényezők valóban hamar kikezdhetik a hagyományos korongokat.

Gyakorlati használhatóság terén a korongok nem ütnek el túlságosan a hagyományos, egyrétegű BD-ktől: 25 GB-ot bírnak el és 4x-es tempóval írhatóak. Egyedül az áruk az - természetesen -, ami igencsak húzós, mivel egy tízes csomag belőlük nem kevesebb, mint €155-t kóstál... így nyilván érdemes lesz alaposan fontolóra venni, hogy melyek is az igazán nélkülözhetetlen adataink, amelyeket mindenképpen meg akarunk menteni a jövőnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások