iPon Hírek

A bolygókategória határait feszegető égitestet fedeztek fel

Dátum | 2012. 11. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy, a Jupiter tömegének 13-szorosát kitevő exobolygóra akadtak rá a csillagászok mindössze 170 fényévnyire a Földtől. Az égitest a Kappa Andromedae nevű, 2,5 naptömegű csillag körül kering, és némi vita után a szuperjupiterek kategóriájába sorolták. A szakértők elmondása szerint a bolygó hatalmas tömege pontosan arra a határra esik, amely elválasztja egymástól a bolygókat és a barna törpéknek nevezett, csillagfejlődésben megrekedt égitesteket.

A barna törpék olyan objektumok, amelyek tömege túl kicsi a stabil hidrogén-hélium magfúzió beindulásához, és így nem tudnak valódi csillagokká fejlődni, ehhez ugyanis nagyjából nyolcvanszoros jupitertömegre lenne szükség. A jelenleg elfogadott keletkezési modellek alapján ugyanakkor a fejlődés egy pontján már 13 jupitertömegnyi mérettől beindul valamiféle magfúzió, csak nem hidrogén-, hanem lítium- vagy deutériumfúzióról van szó. A rendelkezésre álló adatok alapján egyelőre bolygóbesorolást kapott az újonnan felfedezett égitest, de a szakértők szerint ez még megváltozhat.


Annál is inkább, mivel a Kappa Andromedae b, vagy Kappa And b katalógusjelű exobolygó nem igazán illeszthető bele a bolygóképződési modellekbe. A bolygók jelenlegi elképzeléseink szerint a kialakulóban levő csillag körüli protoplanetáris korong anyagából formálódnak, a Kappa Anndromedae viszont túlságosan fiatalnak tűnik ahhoz, hogy ekkora bolygóval rendelkezzen. Az alig harmincmillió éves központi csillagtól nagyjából 1,8 Nap‒Neptunusz-távolságnyira keringő Kappa And b esetében azonban minden jel arra mutat, hogy ugyanúgy alakult ki, mint a kisebb bolygók szoktak.

Korábban a csillagászok azt is megkérdőjelezték, hogy egy ilyen hatalmas csillag egyáltalán rendelkezhet-e bolygókkal, a Kappa Andromedae azonban egyelőre rácáfol a kétkedők véleményére.

Az új exobolygót viszonylag ritkának számító módon, közvetlen képalkotás útján fedezték fel. A Hawaiiban található, 8 méteres Subaru távcső az infravörös tartományban vizsgálódott, és egy olyan technikát is alkalmazott, amellyel részben kitakarható a közeli csillag fénye, és így láthatóvá válnak a hozzá képest halovány égitestek. Több mint nyolcszáz exobolygót találtak már a szakértők, azonban ezek közül alig egy maroknyiról sikerült közvetlen képet készíteni, így az ilyen felfedezések mindig különlegesnek számítanak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. axe
2012.11.21. 12:38
annyira iszonyatosan sokat tudnak ezekről a dolgokról, hogy a 40,000km kerületű bolygónkat nem ismerjük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. qwertzzui
2012.11.21. 12:47
Itt már kifejtettem a véleményem...ugyan ez vonatkozik erre is.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim axe
2012.11.21. 12:52
Úgy van, mondd csak meg! Ne is törődj vele hogy más bolygórendszerek tanulmányozása által sokkal többet tudunk meg a sajátunkról.

Ja, hogy először a bolygónkat kellene 100%-osan felfedezni, és minden négyzetcentiméterét kiismerni?

Ha az összes tudós így járt volna el a történelemben, és szigorú sorrendben haladtak volna a mikro-tól a makro felé, akkor még mindig nem fedeztük volna fel még a gőzgépet se!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2012.11.21. 13:23
Asagrim - és mit tudnak meg abból a 3 pixelből? a saját bolygónkat kéne megismerni hogy az ismeretekkel feltérképezzük a körülöttünk lévő dolgokat. Nem ismerjük az állat- növényvilág felét kb. nem járt ember a föld felszínének 30%-án kb (teljes felszín[víz+föld]), nem tudjuk régebben milyen anyagokat hasznéltak olyan megmunkálásra amit a mai techológia nem tud megcsinálni, akkor miről is beszélünk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NimKorko
2012.11.21. 14:14
axe: arról beszélünk, hogy fel kéne fogni, hogy ha csak egy részletet vizsgálsz a mindenségből, és nem az egészet akkor magyarán mondva cs€szheted, mert soha nem jössz rá az egész működésére. Nem ragadhatsz ki egy részletet az egészből és azt kivetíteni az egészre. (Ez nem olyan mint a statisztika, hogy 100 embert megkérdeznek mit néz a TVben aztán kihozzák, hogy 10 millából, 2millióan ezt a műsort nézik. Habár ez nem teljesen jó példa ide, de a lényeget talán megmagyarázza neked és a többi kételkedőnek akik nem hisznek a tudományban.) Ezért vizsgálják már évezredek óta a csillagokat is az emberi civilizációk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Edviiin89
2012.11.21. 15:15
axe, a Földtudomány ágazataival, jóval több tudós foglalkozik, mint a csillagászattal. De még az ágazatai is kétszer több nála. Szóval nyugodj meg a Föld sokkal intenzívebben van kutatva, mint a csillagok. Az evolúció meg folyton változik, új fajok jönnek és mások kihalnak. Azt várhatod, hogy a fajok felfedezése befejeződjön, ráadásul ez semennyire nem hátráltatja a csillagászatot.

Az exobolygók felfedezésére meg egy tucat módszer létezik. Ez esetben a koronográf és spektrográf módszereket alkalmaztak. Nem olvasnak pixelből semmit ki ezt te találtad ki? Infravörös spektroszkópiából meg Doppler-eltolódásból meg fedési fénygörbe fotometria vizsgálatból történnek gyakrabban a felfedezések exobolygókra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pmatuska
2012.11.21. 17:14
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka axe
2012.11.21. 18:17
axe, egész pontosan milyen megmunkálásra gondolsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!