iPon Hírek

A Cedar Trail platform lassan eltűnhet a süllyesztőben

Dátum | 2012. 09. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A noteszgép gyártóktól származó információkra alapozva a DigiTimes azt állítja, hogy hamarosan eltűnnek a piacról a klasszikus Intel Atom alapú netbook konfigurációk, ugyanis már a fejlődő piacokon is csökken irántuk a kereslet, méghozzá elég drasztikus mértékben. Korábban már néhány gyártó kihátrált a Cedar Trail platform mögül, az ugyanis finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ebben komoly része van a csapnivaló terméktámogatásnak is: a PowerVR integrált videó vezérlőkhöz nincs megfelelő windowsos szoftveres támogatás, ami kellemetlenül érinti a felhasználókat. Érdekesség, hogy a legfrissebb WHQL minősítéssel ellátott IGP driver még januárban jelent meg, azóta ebben a tekintetben nem történt érdemi lépés.

A netbook piacon jelenleg az ASUS és az Acer minősül a két legnagyobb gyártónak, de mellettük az MSI is képviselteti magát a szegmensben, igaz, jóval kevesebb termékkel. Az ASUS elnök-vezérigazgatója egyébként időközben már be is jelentette, hogy az Intel Atom processzorral ellátott Eee PC netbookok forgalmazását a raktárkészletek kiürülése után befejezi a vállalat és a jelek szerint hasonló lépésre készül az Acer is. Az MSI háza táján látszólag ugyanez a helyzet: az Atom N2800-as alapokon nyugvó termékeket kínáló vállalat nem tervezi az Atom alapú netbookok forgalmazásának folytatását.

Forrás: DigiTimes
A 10,1 colos és 11 colos képátlójú LCD kijelzővel ellátott netbookok helyére valószínűleg táblák kerülnek majd, amelyek manapság legalább akkora népszerűségnek örvendenek, mint korábban a netbookok. Erre enged következtetni az a tény, hogy az ASUS tervei szerint az Intel Atom alapú Eee PC netbookok helyét a Transformer család tagjai veszik majd át.

A gyengécske Cedar Trail alapú megoldások esetében korábban már intő jel volt, hogy egyre több gyártó fordul el a platformtól, sőt az is, hogy az Intel idő előtt befejezte az Intel Atom D2700-as processzor gyártását. A Cedar Trail platform az AMD Brazos platformjával szemben sajnos nem igazán versenyképes. Egyes gyártók külön Radeon HD vagy GeForce sorozatú mobil videokártya alkalmazásával próbáltak javítani a helyzeten, ám a próbálkozás nem jött be, hiszen a PCI Express 1.1 x1-es csatolófelület csúnyán visszafogja ezeket a videokártyákat és a plusz GPU alkalmazása miatt a fogyasztás is magasabb, mint elvárható lenne, így összességében a Brazos alapú megoldások felé billen a mérleg nyelve.

A netbook lufi tehát végül kipukkan, ahogy arra a korábbi jelek is utaltak. Az idei év negyedik negyedévében az Atom N2600-as és N2800-as mobil, illetve Atom D2700-as, D2550-es és D2500-as processzorok iránt csökkenni fog a kereslet, így ezen egységek szállítási mutatói várhatóan a korábbi értékek felére csökkennek. A következő év elején az Atom N sorozatú mobil processzorokat az Intel mellett már csak néhány gyártó fogja alkalmazni, a D sorozatú asztali Atom processzorok pedig szépen lassan eltűnnek majd a piacról.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2012.09.05. 19:03
ideje volt már, az intel divatot teremtett ezzel a netbook platformmal kb 5 éve, eddig tartott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.09.05. 20:45
Egyet kell ertsek,nem sok ertelme volt neki.Viszont szerintem nem a tabletek nyirtak ki a platformot,hanem az okostelefonok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Timer
2012.09.06. 08:13
Ellenvéleménnyel élnék! A netbook nagyon is hasznos eszköz, csak nem minden feladatra, illetve nem százezres összegekért. Az első gépem még a klasszikus eee701 volt, kemény 40 ezer magyar forintért vettem garanciával, tokkal, vonóval, és hatalmas segítség volt például a főiskolai tanulmányaim során. Egy dolgot bántam meg vele kapcsolatban, hogy az államvizsga után eladtam, mert számos olyan helyzet adódott az életemben, amikor jó lett volna, ha nálam van egy alig 1 kg-os súlyú, általános feladatokra mégis kiválóan használható eszköz. Nem is bírtam sokáig, vettem egy Aspire One-t, ami azóta is kitartóan szolgál nyaralásokkor alkalmi internetezésre / képek mentésére a fényképezőről, hibakód kiolvasásra az autómnál, stb.

Abban igazat adok mindenkinek, hogy az okostelefonok és táblák világában eltolódott a hangsúly a netbook-ok felől a mobilabb eszközök irányába, de úgy gondolom, hogy mindez többnyire csak a "divatmajmok" kasztjában érhető tetten, munkára továbbra is alkalmasabb egy ilyen kisméretű gép, mint egy telefon, vagy egy tablet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!