iPon Hírek

A CES-en mutatkozik be a Tegra 4

Dátum | 2012. 11. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A legfrissebb információink szerint beigazolódni látszik az a pletyka, miszerint nem készül már el idén az Nvidia mobil termékekbe szánt lapkájának következő generációja. A Tegra 4-re nagy nyomás nehezedik, hiszen a nagysikerű Tegra 3 után elképzelhető, hogy nem tudnak majd olyan fölényt kiépíteni, mint korábban.

A Tegra 4-ről egyelőre nagyon kevés információnk van, és azok sem megerősítettek. Egy korábban napvilágot látott specifikációs táblázat alapján összesen három modell van tervben (ez később még bővülhet, ahogy az a Tegra 3 esetében is változott a kínálat az idők során). A T40 lesz az alap variáns, a T43 egy későbbi, emelt órajelekkel érkező változat, az AP40 pedig az olcsóbb árszegmenst célozhatja kisebb fogyasztással és teljesítménnyel.


Az összes SoC a vSMP (4-PLUS-1) architektúrára épülhet, vagyis a négy fő mag mellé egy ötödik is beékelődik, mely csak az egyszerűbb műveletek végrehajtásáért fele. Ezt a Tegra 3 még azonos felépítésű, de más gyártásoptimalizálású magokkal valósította meg, de a Tegra 4-ben már jó eséllyel különbözik majd a magok architektúrája is. A teljesítményfelelősök Cortex-A15 alapokon nyugodhatnak, az energiatakarékos egység pedig Cortex-A7-es lehet – ez a Cortex-A5 utódja, tehát a feladata a lehető legkisebb fogyasztás mellett kifacsarni a kellő teljesítményt. A gyártástechnológiát 40 nm-ről 28 nm-re cserélik majd, így a megnövekedett teljesítmény elvileg nem jár a fogyasztás emelkedésével.

A Wayne kódnevű lapkát egyébiránt már úgy tervezték, hogy teljesen problémamentesen és olcsón össze lehessen hozni LTE hálózati modemekkel is. Ez lehet még egy jó húzás, mivel például a Qualcomm S4 felé sokan azért mentek el, mert ott olcsón megoldható volt az 4G támogatás is. Nem egy esetben a Wi-Fi-s vagy HSDPA-s eszközbe T3 került, a bővített hálózati képességűbe pedig már Snapdragon 4 ugyanazon név alatt. Mostanra viszont LTE modemmel is rendelkeznek a zöldek, mivel korábban felvásárolták az Icerát.

A végleges teljesítményről nem sokat tudunk még, de ismeretlen forrásból származó információk lényeges sebességkülönbséget jósolnak a Qualcomm S4-gyel szemben a legtöbb mérőprogramban. Az viszont nem ismert, hogy mely S4-re gondolnak, hiszen chipek sokaságát foglalja magába ez a termékcsalád.

A jelenlegi pletykák szerint a 2013-as CES-en mutatkozhat be az új Tegra, ami fontos is lenne az Nvidiának, mert csak így tudná megtartani a gyártópartnereket és az egyre javuló piaci pozícióját. Ha késik az új SoC, akkor félő, hogy sok gyártó választ másik alternatívát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. petimanus
2012.11.05. 16:23
Superman, Batman, Rozsomák, Vasember.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2012.11.05. 16:27
Aztán jön Stan Lee aki nevet ad majd a tegra 143123-nek mert elfogytak a szuperhősök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2012.11.05. 16:27
Aztán jön Stan Lee aki nevet ad majd a tegra 143123-nek mert elfogytak a szuperhősök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2012.11.05. 19:39
A sorozat konvergál Chuck Norris-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!