iPon Hírek

A Chrome mostantól kiszűri a gyanús bővítményeket

Dátum | 2013. 04. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google szoftvermérnökei komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a Chrome minél gyorsabb és minél biztonságosabb lehessen. Tavaly decemberben a vállalat illetékesei úgy döntöttek, a biztonság fokozásának érdekében megszüntetik a háttérben történő bővítménytelepítés lehetőségét, így a felhasználó tudta nélkül többé nem települhet semmilyen bővítmény. A szoftvermérnökök most újabb komoly lépést tettek a maximális biztonság felé vezető út rögös ösvényén: egy új védelmi mechanizmus készült, amelynek köszönhetően a gyanús bővítmények kiszűrhetőek, így kéretlen, észrevétlen településük megakadályozható.

A Chrome webböngésző legfrissebb védelmi mechanizmusa azt vizsgálja, hogy az egyes bővítmények a Google által lefektetett szabályok, illetve protokoll szerint települnek-e. Amennyiben az adott bővítmény, amely éppen települni szeretne, nem követi az előírt metódust, akkor a Chrome azt malware-nek, azaz rosszindulatú, kártékony szoftvernek minősíti és ekként is jelöli. Az újítás bevezetésére azért kerül sor, mert a kártékony, rosszindulatú kódot tartalmazó bővítmények speciális módszerekkel települnek, amelyekkel ki tudják játszani a korábban bevezetett védelmi eljárást, ami a bővítmények háttérben történő, automatikus települését gátolja. A trükkösen települő bővítményeket aztán a felhasználók nem tudják csak úgy, egyszerűen letiltani és eltávolítani, mint egy klasszikus bővítményt, így mindenképpen extra védelemre van szükség velük szemben. Az új biztonsági eljárás azokat a bővítményeket is felismeri és rosszindulatúként jelöli meg, amelyek egyéb módszerek bevetésével próbálják megkerülni a korábban bevezetett védelmi eljárásokat. A felhasználó a blokkolt bővítményről minden esetben egy Safe Browsing figyelmeztetést kap: a felugró ablakban engedélyezheti a gyanúsnak ítélt bővítményt, de akár le is tilthatja azt. Az újítás az elkövetkező hetek folyamán kerül bevezetésre. A Google illetékesei szerint az új módszernek köszönhetően nem csak a biztonság javulására, hanem a webböngésző gyorsulására is lehet számítani, sőt, ezzel egy időben a felhasználói élmény is jobbá válik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. mikej95
2013.04.18. 18:53
Ja, hát elég érdekes, hogy minden bővítménynek hozzá kell férnie a teljes böngészési előzményekhez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. hmisi
2013.04.18. 18:58
Nagyon helyes! Nekem sajnos laptopon bekapott vmi kártékony bővítményt, amitől rózsaszín lett az egész virágmintákkal, saját kezdőlapja van és mindenféle reklámoldalakat tett be a kedvencek közé. Hiába kapcsoltam ki a skint, újra aktiválja magát és böngésző letörlés-újrarakás se segített rajta. Pedig Nod32vel vírust is irtottam! Azóta Mozillát kell használnom, de egy nagy sz*r! Nagy gépen csakis chrome!
Azért az elgondolkodtató, hogy ezt a pink skint gmailről kaptam, pedig az is google!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mocsok92
2013.04.18. 19:15
Misi, a nod32 egy rakat... nem is értem hogy lehet forgalmazni, és ki az az elmebajos aki megveszi/letölti.
én évek óta avast-ot használok, zone alarm tűzfallal. nem csak szerintem a legjobb párosítás.
böngészőből pedig chrome, néhanapján chrome canary, természetesen adblock-kal kiegészítve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. hmisi
2013.04.18. 19:36
Mocsok92, Avas mi? Tegnap suliba galyravágott 3pendriveot, szóval grat az avasnak. Mind3 pendriveot lekelett formázni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mocsok92
2013.04.18. 20:10
pontosan le tudnád írni, hogy mi köze volt az avastnak hozzá? mit csináltál?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. hmisi
2013.04.18. 20:18
Előadást tartott volna egy csoport, de amint bedugták laptopba a pendriveokat, az Avast leszedálta őket és utána annyit sikerült összehozni, hogy hibás a fájlrendszerük. Persze előtte még otthon mindenkinek jó volt. Ha számít, akkor xpn volt w7ről hozott pendriveokal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mocsok92 hmisi
2013.04.18. 20:28
hát mindenesetre érdekes dolog. az én gépemben legalább 60 különböző pendrive volt, de ilyennel még nem találkoztam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tookmindeg...
2013.04.18. 21:02
hmisi, nyilvan exfat volt a pendrive-on, amit XP nem ismer, ezert nem tudta lekezelni. Az avastnak ehhez semmi koze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. marceex hmisi
2013.04.18. 21:58
@hmisi:
CCleanerrel érdemes ilyenkor nekivágni, megnézni a feltelepített programokat, searchbarokat, search settingset, toolbarokat, egyéb hülyeségeket eltávolítani, Eszközök/Automatikusan induló programok Chrome fül alatt minden felesleges dolgot letiltani.

Unistall után az Appdata/Roaming/Google Chrome (pontosan nem tudom hol, mert nincs Chrome a gépemen, és soha nem is fogom feltenni) alatt lévő mappákat is meg kell nézni, oda ment mindent, és hiába uninstallálod, azokat nem törli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. SonicTheHU...
2013.04.19. 10:36
srácok az Avast! régebbi verziójánál (nemtom h a jelenleginél is így van e még) de alap beállítás h külső eszköz csatlakoztatásakor gyanús fájl észlelése után kérdés nélkül azonnal törli az adott fájl, tök mind1 h megnyitod vagy nem. ezt a beállítást át lehet állítani teljesen egyszerűen, h gyanús fjl észlelésénél, illetve futtatásánál először kérdezzen rá, és csak azután cselekszik. nem olyan fos progi az az avast. én a nod-dal nyeltem be 1x egy vírust winfos frissítés mellett és újra is kellett pakolni a gépet mióta avast van, azóta nincs vírus problémám
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2013.04.20. 09:36
Ja és noscript is "gyanus" számára?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Swarczi
2013.04.21. 12:51
Hmm remélem az adblock-ot nem fogja gyanús szoftverek közé sorolni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!