iPon Hírek

A Cooler Master különleges folyadékhűtő szettet készített

Dátum | 2016. 08. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A folyadékhűtő szettek piacán egyre szélesebb kínálatból lehet kiválasztani azt a modellt, ami az adott felhasználási formához leginkább passzol mind méret, mind teljesítmény, mind pedig ár tekintetében. A kompakt asztali számítógépek esetében viszont még a ma rendelkezésre álló, meglehetősen gazdagnak tekinthető kínálat sem mindig elég ahhoz, hogy megfelelő folyadékhűtő szettet választhassunk, hisz a kompakt szettek esetében sokszor komoly problémát jelent a folyadékhűtő radiátor elhelyezése, vagy éppen a csövek elvezetése.
A Cooler Master szakemberei most egy új, innovatív folyadékhűtő szettel rukkoltak elő, ami kellő rugalmasságot biztosít a rendszerépítők számára, ugyanis minden szükséges komponens a processzor felett helyezkedik el, beleértve a hőleadó radiátort is. Hab a tortán, hogy az egész szett ennek ellenére is csak akkora, mint egy felsőkategóriás, torony formátumú processzorhűtő, a hőleadó radiátor pedig elforgatható, így még nagyobb mozgástérrel lehet gazdálkodni.
A MasterLiquid Maker 92 típusjelzéssel ellátott kompakt folyadékhűtő szett alapját egy réz talpazattal rendelkező folyadékhűtő blokk adja, amely ezúttal csak az LGA-115x és az LGA-2011 v3-as processzorfoglalatokra illik. A folyadékhűtő blokk felett ezúttal nem a szivattyú, hanem a hőleadó radiátor kapott helyet, amelyre két darab 92 milliméteres átmérőjű ventilátort szereltek. A felső rész rejti a beépített szivattyút, mellette pedig fehéren világító Cooler Master logót helyeztek el, de a felső él mentén is van egy fehér led, ami a rendszer működéséről árulkodik.
A hőleadó radiátor egy konzolon foglal helyet, amely lehetőséget biztosít a szett elforgatására, így a ventilátorok az alaplapra merőlegesen helyezkedhetnek el. Természetesen a függőleges és a vízszintes állapot között fokozatmentesen módosítható a dőlésszög, így a ventilátorok légárama nagyon jól pozícionálható. A szett függőleges kivitelben 99,9 milliméter széles, 81,6 milliméter mély és 167,5 milliméter magas, míg vízszintes pozícióban 99,9 milliméteres szélességre, 142 milliméteres mélységre és 118,8 milliméteres magasságra kell felkészülni.
A ventilátorok maximum 49,7 CFM levegőmennyiség megmozgatására képesek, zajszintjük pedig maximum 30 dB(A). A 12 voltos szivattyú esetében 12 dB(A) alatti zajszintre számíthatunk.
A MasterLiquid Maker 92 rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem ismert. Annyi biztos, hogy a termék 5 év jótállással érkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. 19milan97
2016.08.16. 17:40
Tetszetős
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. rottenbull
2016.08.16. 17:51
Nagyon baba. Mennyivel csinosabb mint a Corsair idevago darabja. Remeljuk ez mar tenyleg a sajat otletuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. szsan
2016.08.16. 19:04
No, akkor ez is kipipálva. Más kérdés, hogy lesz-e létjogosultsága ami szvsz erősen kétséges. Kíváncsi leszek az árára valamint arra, hogy hatékonyabb megoldásnak fog-e bizonyulni mint egy bevált 15-20k árú léghűtés aminél valszeg drágább lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Kajafun
2016.08.16. 19:48
Ennek így semmi értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Tody56
2016.08.16. 20:55
Ennek tényleg semmi értelme.
Pont azt nem tudja ami a vízhűtés lényege.
A meleget közvetlen kiszállítani a gépházból a hőleadó segítségével...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. bl4st4h
2016.08.16. 20:59
Ügyesen kombinálja a léghűtés és a vízhűtés... hátárnyait...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. rottenbull Tody5...
2016.08.16. 21:01
En azt hittem a vizhutesnek az a lenyege, hogy bizonyos feluletekrol rendkivul gyorsan elvezeti a nagy mennyisegu hot.
Az, hogy hol adja ezt le, a vizhutes szempontjabol mindegy. Sok ismerosomnel a fronton van a radiator, es intake a ventik pozicionalasa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. rottenbull
2016.08.16. 21:11
Teleshop
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Flegeton rotte...
2016.08.16. 23:10
Nem sajnos. HP már rég kitalálta és megcsináltatta.
http://www.channelpronetwork.com/news/hp-broadens-use-asetek-liquid-cooling-technologies
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. gargoyl
2016.08.17. 02:57
A vízhűtés szinte mindig több hőt tud elszállítani egy tetszőleges felületről, a gyengéje maximum a radiátor lehet.
Egyébként meg van előnye a külső radiátoros kompaktokkal szemben,mégpedig az alaplap hűtése.
Egy kompakt rendszerbe ideális lehet,de a teszteket azért megvárnám az árával együtt persze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Asagrim gargo...
2016.08.17. 08:18
Ekkora méretben léghűtésnél hatékonyabb vízhűtést még nem láttam. Amit nyer a vízzel, azt el is veszíti a hőleadó felület méretével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. witchlord
2016.08.17. 08:28
Ezzel alaplapot hűteni nemigazán lehet.. A hideget beszívja, a meleget kifújja. Ha úgy fordítod hogy a meleget ráfújja az alaplapra, az zseniális.. Ha úgy fordítod hogy oldalirányba fújja, az csak belső levegőáramlás IRÁNYT határozza meg, és amerre fúj, ott lesz meleg.. Kérdés hogy lehet-e úgy fordítani, hogy alulról szívja felfelé a hideget.. annak még lehetne értelme.. Bár ha az alaplap már felmelegedett, akkor melegebb levegővel próbálná hűteni a radiátort... Ehh.. sehogy se jó ez...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. xilence
2016.08.17. 09:05
Ez után a baromság után érdemes lenne már végre kiadni a háromszög alakú alaplapokat, és a szőrmés backplatet a vidikarira, hogy tudjuk simogatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Asagrim xilen...
2016.08.17. 09:22
Tigris mintával, rezgőmotorral és dorombolás szimulátorral kérném!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. unknown
2016.08.17. 10:15
Nem mindha gégecsővel nem lehetne megoldani a levegő kivezetését a házból....inkább az a fájó hogy a meleg levegőt lefelé fújja - nekem az lenne a logikus hogy kifelé megy a légáramlat vagy 180 fokban lehetne állítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. kean
2016.08.17. 10:17
Ez tényleg elég suta, én is azért vettem 240es vízhűtést, hogy a meleget kinyomjam a házból, mindezt halk működés mellett.
80-90€ alatt biztos nem lesz meg ilyen, abban a kategóriában viszont már ott vannak a Noctua hűtők
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Leeroy
2016.08.17. 10:54
Bizonyára a cég mérnökei rosszul tudják, vagy csak egy hevenyészett, éjszaka megálmodott ötlet kerül megvalósításra. Máskor az iPon fórumának feketeöves kommentelőit kérik majd fel a feladatra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Smooth44 Tody5...
2016.08.17. 11:23
Köszönöm, erre lettem volna kíváncsi. Azt hittem, megint én vagyok a helikopter. Miért lenne ez jobb megoldás egy komolyabb heat-pipe toronynál? Vízhűtésnek pont az lenne a lényege, hogy a hőleadót a házon kívül helyezi el.

#Leeroy; nem a mérnökök képességeit kérdőjelezném meg, hanem a marketing osztályét. Érzésre olyan, mint azok a jó 40ezres össztelós bringák a hiperekben. Szuper, hogy ugyanazt ráírhatják, mint a komoly, valóban működő fullykra, de inkább hátránya van, mint előnye (tompítani semmit, ellenben elég sok energiát elvisz).
És nem azt mondom, hogy ez ne lenne képes hűteni... csak, hogy valóban van-e értelme ennek az egész cuccnak egy komoly, már bevált léghűtéses megoldással szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim Smoot...
2016.08.17. 11:48
Házon kívül nem sok vízhűtést láttam az elmúlt években, így a lényege a nagyobb hőleadó felület lenne a dupla/tripla/... radiátorok által, ami itt egyértelműen nem valósul meg, valamint a vízhűtésnek megvan az a karakterisztikája is, hogy az alaphőmérséklet léghűtéshez képest nagyobb, de a különbségek minimum és maximum között sokkal kisebbek. A jobb Noctua hűtőbordák dupla radiátorok hűtőteljesítményét adják halkabb működés mellett, viszont szénné tuningolod a processzort, és ugyanazzal a dupla radiátorral ami alulmaradt a Noctua ellen hirtelen jobb értékeket érsz el, mert hűtőbordával tuning hatására sokkal jobban emelkedik a max hőmérséklet, mint vízzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. peti198706... Leero...
2016.08.17. 12:07
Adott az autocad, hozzálehet látni, a feltöltött s ide belinkelt projectek közül kiválasztjuk az igazit, s továbbítjuk a 3d-t látott gyártás technológia felé, a profitot meg leosztja az iPon mint kiadó.. varieté vidiben pedig felkonferáljuk tigris csíkkal rezgőmotorral s dorombolással imitáljuk környezetbe illő beilleszkedését s pórázon való tartását. -Hashtag- Ala CaNdurr!+
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Chrematori...
2016.08.17. 12:34
Arra azért kíváncsi vagyok, súlyra mennyit nyom, mert itt a radiátor, amiben víz is van, tegyük hozzá, illetve a beépített pumpától a ventilátorokig minden minden minden egy helyen van. Gondolom nem 10 dkg az egész. Forgatható, ez érdekes, viszont hogy vízhűtés, de ugyanúgy helyezkedik el mint egy nagydarab radiátoros léghűtés, pl nekem ez nem jön be, nem sok értelmét látom. Ha a gépház belsejében marad a meleg levegő, amit a CPU ról szed le a hűtés, azt még plusz ventilátorokkal kell kifújni a gépből, tehát plusz zajszint. Nekem elég hülyén néz ki az, hogy vízhűtésről beszélünk, és a radiátor mégcsak nem is a ház belső terére van felszerelve, mint egy zárt rendszerű hűtésnél, ahol a levegő belülről kifelé áramlik anélkül, hogy a beltérbe kerülne a meleg levegőből. Mindegy mit mondanak, hogy így szuper, meg amolyan technológiát tartalmaz, nem kellene ez biztos. Ha már VH, legyen egy normálisabb zárt rendszerű, vagy Custom. Ezzel max annyit értek el szerintem, hogy csináltak valami fölöslegeset, de egyedit, és majd a "dizájn" fogja szépen eladni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Leeroy Smoot...
2016.08.17. 12:44
Majd a gyakorlatban kiderül. De ez a látatlanban huhogás, amit itt előadtok...
Én speciel megnéznék egy ilyet, már amennyiben nem a közmondásos Róbert bácsi anyagi segítsége szükségeltetik a megvásárlásához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Smooth44 Asagr...
2016.08.17. 12:45
Áh értem, igen, a tuning... na nálam az teljesen kiesik és így egyszerűen meg is feledkezem róla. Halk és hatékony hűtésekben gondolkozom minden esetben, ilyen téren pedig nekem vagy egy házon kívül - de legalábbis ház falán, meleget róla kifelé fújva - elhelyezett (akár passzív) radiátor), vagy halk (akár néma) léghűtéses tornyok játszanak.
De ennek a fenti blokknak sehogy (az általad vázolt módon) sem látom értelmét. Nem elég, hogy a kis ventik hangosak (persze, ahol a környezet limitál, ott egy sima léghűtésesen se lesz nagyobb), de még a szivattyú is zajong. Cserébe valszeg drágább lesz.

#23 Leeroy, úgy legyen! Cáfoljon rám és innentől ilyenben fogok gondolkozni a további konfigok esetén. Szeretem az innovatív megoldásokat, nem vagyok megrögzött konzervatív. De ez egyszerűen nem tűnik számomra használható megoldásnak. Se olcsónak, se hatékony(abb)nak, se ésszerűnek, se halknak. Nem egy kompromisszumos megoldásnak látszik, hanem egyszerűen elvetélt ötletnek.
Ha így akarom megoldani a hűtést, akkor egy olcsóbb, halkabb heat pipe tornyot teszek fel. Ha a meleget ki akarom vinni a házból, akkor nekem nincs bajom a vízzel, de akkor nem a proci felett helyezem el az egészet.
De lehet, hogy rosszul látom, rosszul képzelem el elsőre a dolgokat és majd beigazolódik ennek a haszna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. meridaboy
2016.08.17. 13:16
Én tudom: Penny!

De komolyan, fogyasztói társadalomban élünk! Mindenki elhiszi, hogy minden új cucc amit piacra dobnak jobb mint az előző?
A designer kitalál valamit, a mérnök mögé teszi a technikai hátteret a marketing meg eladja!
Ami valóban jó és értelmes az nem kompakt!

Smooth44@
-Jó a példa, de én megtámogatnám egy olyannal, hogy a négyévszakos autó gumihoz hasonlítanám.
~2x annyiba kerül
-Télen nem elég lágy a csak téli gumihoz képest
-Nyáron túl puha a csak nyárihoz képest

! MINDENHOVA JÓ, DE NEM VALÓ SEHOVA !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rottenbull Smoot...
2016.08.17. 13:25
Ha ehhez a gondolatmenethez hozzateszed azt, hogy ez fektetve befer 120mm ala, akkor a kompakt mimiITX es mATX hazas felhasznalok elott egyre jobban megnyilik az ut a kis meretu de eroteljes vasak iranyaba. Ha ez CSAk annyira lesz kepes, mint a kilos tegla leghutesek, viszont 40+ mm-el szukebb helyen, maris felkerul a top listajara ezeknek az arcoknak. A suly szamukra nem feltetlenul tenyezo, a legtobb kompakt gepben fekszik az alaplap, ellenben a meret igen, foleg a magassag. De ott van az a tulajdonsaga is, hogy nem ket allasu, hanem fokozatmentesen dontheto. Igy a relativ magassaga allithato a gephazban levo helyhez. Nem kell centizgetni a blokkot, nem kell kisebbet venni aminek gyengebb a teljesitmenye. Van ebben a termekben ertelem, csak el kell szakadni a szemelyes preferenciaktol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. SgScorpion rotte...
2016.08.17. 14:51
Elég sok mATX és mITX házba lehet már tenni normál vízhűtést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet
2016.08.17. 15:21
Mindig lehet olyat találni akinek a nagyfater 2. VH-ból lopott szovjet traktorkarburátorból kialakított házához ez passzol tökéletesen, de attól még ez egy marketing termék. Lehet vinni mindenhova, lehet adni a híres streamereknek akik elmondják mennyire innovatív, a cég neve sok helyen előkerül, hogy "úúúú hallottad, hogy a kúlermászter micsinát???"... Ez erre jó.
Mint a mindenféle LSD flash módon villogtatható billentyűzetek (amikor pl ilyen "hullám" indul el minden gombnyomás után) meg a transformers házak.

Amúgy ha a radiról befelé tolja a venti a meleget az közel sem akkora baj, ha amúgy van elegendő légáramlás a házban. Számít, de nem sokat. Volt erről valami OC fórumon egy hosszabb bejegyzés ahol egy nevesebb tuningmester körbejárta a kérdést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim rotte...
2016.08.17. 15:38
"Ha ez CSAk annyira lesz kepes, mint a kilos tegla leghutesek..."

Nem lesz rá képes. Huszon-egynéhány ezer forint felett már alázza az összes hűtőborda a 120mm-es kompakt vízhűtéseket, az alacsony profilú Noctua C14 is, van amelyik még néhány 240mm-es radiátort is túlteljesít, ezen meg csak 92mm a radiátor, a többi tartály, meg pumpa, meg LED.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gargoyl Asagr...
2016.08.17. 16:19
Látom nem olvastad el amit írtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pvision
2016.08.17. 16:27
Hm.
Fene tudja, maradok a passzív Scythe Ninja 3B-nél. Az sose fog elromlani, nem lesz csapágyas, és nincs hangja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim gargo...
2016.08.17. 17:15
Nem hát, tippelek ki mit ír, és az alapján válaszolok... ja, nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. peti198706...
2016.08.17. 20:27
Egy elasztikus kérdés: ha oldalára fordítod az álló gépházat, mert nem használsz odd-t, akkor a felnem használt oldallapon elég hely marad egy egész nagy méretű radiátor kialakítására. Ebből adódóan a már a meglévő ventilátorok elég teljesítményt nyújtanak hogy az oldal lap helyére szerelt radiátort kellően -méretéből adva még passzívan is- hőveszteségnek kitegyék. - Akkor ki a suta? A gyártó? vagy az épp ész? - A kábelek. -
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83 Leero...
2016.08.19. 13:26
"Bizonyára a cég mérnökei rosszul tudják, vagy csak egy hevenyészett, éjszaka megálmodott ötlet kerül megvalósításra. "

Vagy csak a cég marketingesei voltak kreatívak, hogy mivel lehetne még jobban elvakítani a pórnépet. Nem (csak) a mérnökök dötnik el, hogy mi kerül gyártásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 rotte...
2016.08.21. 00:25
https://ipon.hu/webshop/product/coolermaster_seidon_120v_ver.2_rl_s12v_24pk_r2/909826
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Leeroy
2016.08.24. 12:32
Ezen teszt alapján úgy néz ki, mégis a kommentelőknek kéne hűtőt tervezniük...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!