iPon Hírek

A CPU piac harmadik negyedéves statisztikái

Dátum | 2008. 10. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Pár nappal ezelőtt jelentek meg a GPU piac harmadik negyedéves teljesítményéről árulkodó statisztikák, ám az iSuppli jóvoltából most a processzorpiac elmúlt negyedéves eredményeiről is lehull a lepel. Az elemző nagyvállalat állítása szerint mind az Intel, mind pedig az AMD növelte piaci részesedését a második és a harmadik negyedév között.

Az iSuppli statisztikái alapján az AMD piaci részesedése a globális processzorpiacon a második negyedéves 12%-os értékről a harmadik negyedévben 12,1%-ra növekedett, ezzel egy időben az Intel részesedése a korábbi 80,1%-ról 80,4%-ra nőtt ugyanabban az időszakban. A két nagyvállalat részesedésének növekedése a többi processzorgyártó eredményeire negatív hatással volt: a többi vállalat a harmadik negyedévben összesen a globális piac tortájának mindössze 7,4%-os szeletén osztozkodott.


A kép kissé mást mutat, ha a 2007-es és 2008-as év harmadik negyedéveit helyezzük górcső alá. Az Intel a tavalyi év azonos időszakában 78,4%-os részesedéssel bírt, így azóta 1,7 százalékpontos növekedést mutatott fel a piacon. Az AMD helyzete már nem ennyire jó: a vállalat tavaly ilyenkor még 13,9%-os piaci részesedést tudhatott magáénak, ami azóta 1,8%-kal csökkent, azaz 12,1%-ra olvadt. Az iSuppli egyik elemzője, Matthew Wilkins szerint az Intel jó piaci teljesítménye mögött a vállalat erős mobil termékkínálata áll.

Az iSuppli egyéb statisztikái alapján úgy tűnik, hogy a globális PC piac a 2007-es év és a 2008-as év harmadik negyedévei között összesen 12-14%-os növekedésen ment keresztül. A GPU eladások az említett időszakban a JPR korábbi elemzése szerint szintén jelentősen, egészen pontosan 22,5%-kal növekedtek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. hartmy
2008.10.30. 10:54
vissza a cikkhez

Hátha lesz ez még ígyse
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2008.10.30. 12:48
Gigantikus Intel vs. AMD processzorteszt, összesen 100 szereplővel, azaz 50 db AMD és 50 db Intel procit teszteltek. A cikk egyetlen szépséghibája, hogy francia nyelvű, de Google-nek köszönhetően itt az angol fordítás linkje is:

http://www.matbe.com/articles/lire/1121/co...seurs/page8.php (eredeti, francia nyelvű cikk)
http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=fr&tl=en (A Goolgle fordítása, angol nyelven)

Hátha érdekel valakit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!