iPon Hírek

A Crimson ReLive driver nem szereti a BIOS moddingot

Dátum | 2016. 12. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD Crimson ReLive Edition nevű eszközillesztő szoftvere néhány napja mutatkozott be, az újításairól pedig mi is beszámoltunk. A driverrel kapcsolatban felmerült néhány bug, amelyek közül néhányat már meg is cáfoltak az AMD hivatalos fórumán, de kisebb problémákra és rendellenességekre azért lehet számítani, amelyekre a későbbiekben érkezhetnek javítások. Meglepetést okozhat a driver azoknak is, akik módosított BIOS-t használnak Polaris alapú videokártyájukon, ugyanis a WHQL aláírással rendelkező Crimson ReLive Edition driver ellenőrzi a BIOS aláírás meglétét (checksum) majd. Amennyiben az adott BIOS nem minősül gyárinak, úgy a driver nem töltődik be, azaz ekkor a 3D-s gyorsítás nélküli VGA móddal kell beérni, a Radeon Settings pedig ugyancsak elérhetetlen lesz, így a megszokott szolgáltatások is inaktívak maradnak. Ezért azok, akik a magasabb feszültségek és órajelek, illetve az egyedi ventilátor-beállítások miatt egyedi BIOS-t használnak, három utat választhatnak: maradnak a Crimson Edition 16.11.5-ös változatánál, trükkel telepítik a Crimson ReLive drivert, vagy gyári BIOS alkalmazása mellett normál módon telepítik az új eszközillesztő szoftvert.
A trükkös telepítésben az Overclock.net egyik felhasználója, asder00 segíthet, aki módosított kernellel rendelkező Crimson ReLive 16.12.1-es driverrel siet „bajba jutott” sorstársai segítségére. A módosított, lordkag munkájára épülő szoftverben nincs BIOS hash ellenőrzés, alkalmazása pedig meglehetősen egyszerű, így a Crimson ReLive Edition hamar működésre bírható módosított BIOSt használó Polaris videokártyák esetében is. Persze a folyamatot mindenki saját felelősségére végezze, a hibákból eredő károkért sem a készítő, sem az információ megosztói nem vállalják a felelősséget. Íme: •Először is le kell tölteni a módosított kernel drivert, méghozzá innen. •Utána le kell tölteni a Pixel Clock Patchert, ami itt található (ez az aláírás-ellenőrzés megkerüléséhez kell). •Fel kell keresni az AMD driver kitömörítési könyvtárát, ami rendszerint a C meghajtón, az AMD mapán belül található, majd ezen belül meg kell keresni a B309333-as könyvtárat. •Ki kell csomagolni a módosított kernel drivert a B309333 könyvtárba, az ott található fájlokat pedig felül kell írni •A szokásos módon törölni kell a meglévő AMD drivert, a folyamat végén azonban nem szabad normál módon újraindítani a rendszer • Normál helyett "trükkös" újraindításra lesz szükség, ahol extra beállítási lehetőségek is vannak. Ehhez le kell nyomni a SHIFT gombot, majd az újraindításra kattintani, ezután a Torubleshoot > Advanced Options > Startup Settings potot választva újraindítható a rendszer. •Újraindítás után számos opciót tartalmazó lista jelenik meg. Itt az F7 billentyű lenyomása után a "Disable driver signature enforcement" opciót kell választani, így az aláírás-ellenőrzés elmarad. •Ezt a körülményes indítást csak egyszer kell elvégezni, hogy telepíthető legyen a módosított kernel, a következő újraindítás már normál módon fog történni. •Ezután a drivert a megszokott módon, a setup.exe futtatásával lehet telepíteni, ami a C meghajtó AMD nevű könyvtárában található. •Amikor a telepítés végén újraindítást kér a rendszer, azt nem szabad elvégezni. •A telepítés végén futtatni kell az atikmdag-patcher.exe appot, ami az aláírás-ellenőrzés megkerülését biztosítja, így a fentebb részletezett rendszerindításra a későbbiekben már nem lesz szükség. •Az elinduló programban a "YES" gombot választva megtörténik a patchelés. •Amint végez a szoftver, újraindítható a rendszer, majd a továbbiakban már normál módon használható. A fenti leírást egyelőre csak a Windows 10 64-bites kiadásán tesztelték, amellyel tökéletesen működik. Az egész egyébként csak a Polaris alapú videokártyákra vonatkozik, a többi modellnél módosított BIOS esetén sincs szükség ilyesmire.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. noPublicFG
2016.12.12. 12:33
Jó kis Bitcoin bányász gép lesz a PC-ből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Samanoske
2016.12.12. 12:41
Tálcán meg se jelenik a driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. comeon Saman...
2016.12.12. 13:12
Igen, ezt én is tapasztaltam. Azt hittem elsőre, hogy fel se települt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. simsi comeo...
2016.12.12. 13:23
Nekem sem, de ez is egy bug. Én raktam vissza az előzőt, mert random fagyások jöttek elő még ott is ahol már az előző driverrel nem volt gond.

Giga RX 480-am van, és a telepítés után már nem indult el a windows. Szóval lett egy új telepítés, örültem neki marhára, szombaton elment a fél napom, és ráadásul még fagyogat is. Havernak is gáz az új driver 470-el.

Nem tudom ki csinálja meg ezt a 12 lépésből álló dolgot, főleg úgy hogy egy moslék az új driver, a grafikonokon kihozott gyorsulás alig észrevehető, minimális, a tuning többet ért volna, amit így elvettek.

Tesóm 1060-at kért, és sokkal jobban járt vele, megint végig játszotta a hétvégét amíg én windows telepítettem meg próbálgattam mit gyorsult, már ahol lefutott a teszt....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. B_Real
2016.12.12. 13:31
Ezt remélem leírtad az elmúlt 3 másik driverhez is, csak hogy pártatlannak tűnj.
Amúgy most ez a dupla BIOS-os VGA-kat érinti?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. simsi
2016.12.12. 13:44
Ezt most találtam komoly gondok a relive driverrel

8 óra alatt 115 komment

[LINK]

valahol láttam hogy crossfire gondok is vannak, de már nem találom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Lann
2016.12.12. 13:56
1-2 régi driverrel volt már gondom, hibás órajelet állítottak be alapból, vagy a ventit nem tudta normálisan vezérelni, de ilyen fos szar, mint ez, ami után rendszert kellett újra telepítenem még nem volt a gépemen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. B_Real
2016.12.12. 15:19
Az előző 3 GF driverről beszélek, amivel itt Iponon is foglalkoztak a hírek... Ahhoz nem fűztél gúnyos szavakat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. simsi B_Rea...
2016.12.12. 15:45
Múltkor jelezted valakinek hogy amd hír alatt intel-ről beszélt. Mit keres most itt az utolsó 3 GF driver?
A személyes tapasztalataim, az itt olvasottak és a neten megtalálható rengeteg probléma azt mutatja nem probléma mentes az új driver, sőt.
Nekem 480-am van, tesómnak 1060, és mondhatom nagyon megbántam a radeont, így utólag azt mondom bárcsak maradtam volna nvidia vonalon. Lehet problémásabb időszak van most nv driverekkel is, de annyit soha nem szívtam mint amd driverrel az elmúlt 2 hónapban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dibdik3
2016.12.12. 16:35
Ennyi életképtelen user-t.
Olvasom itt ezeket a blamaságokat, meg a driver így meg úgy szar...
Semmi gond az AMD driverekkel..
Egy apró bug amit a legújabb driveren kifogásolhatok az az, hogy alvó állapotból a gépet felkeltve, nem ad képet a monitor. Feltettem az egyel régebbi drivert és ismét minden tökéletes.
Én egyébként kezdem azt hinni, hogy a 470 és 480 tulajokat érinti leginkább egy két probléma. Részemről az XFX RX460 DD tökéletes minden driverrel.
Fogom a fejem mikor ennyi mamlaszt olvasok a sok "hiba" miatt.
Aki meg megbánta, hogy nem NV-t vett az miért is vett AMD-t? Legközelebb egyből NV kártyát kéne venni srácok azokkal semmi gond nincs .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. punchman
2016.12.12. 17:09
Még úgy 10+ évvel ezelőtt, rendszeresen elszállt az ATI driver játék közben. Nem mindig, de elég gyakran. De a legjobban és leghosszabb ideig, az Nvidia driverekkel szívtam tavaly. Nem csak a saját gépemen. Hónapokig erős volt a gyanúm, hogy ismerős Nvidia kártyája memóriahibás. Aztán találtam egy olyan drivert, ami stabilan működött. Nem a legfrissebb volt. Letiltattam a frissítést, azóta nem jelentkezett a hiba. El tudom képzelni milyen lehet egy teljesen laikus embernek azzal együtt élni, amit ti tökéletes NVIDIA élménynek tartotok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.12. 17:12
Nyilván mindenki szar és a driver a jó. Senki se tudja telepíteni "rendesen", vagy nem tudom mit tud egy felhasználó elrontani egy amd driver telepítésnél (floppyra rakja ?). Ja értem, hogy neked megy 1 adott kártyán=semmi hibája nincs a drivernek, mindenki rosszul csinál valamit 380/390/470/480 felhasználók közül, habár tipikus hibák jönnek elő mindenkinél. "Aki meg megbánta, hogy nem NV-t vett az miért is vett AMD-t?" <- ennek fuss neki még egyszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dibdik3 Lann
2016.12.12. 17:19
Tehát, ha nekem egy adott új AMD kártyán semmi gond nincs a driverekkel ellenben mások sírnak a driver miatt akkor mit is gondoljak? Ha a személyes tapasztalatomból indulok ki akkor bizony user error az egész, semmi más. Vagy nem kéne nekem is ennyi hibától hemzsegő drivert élveznem ahogy másoknak? Vagy engem szeret az AMD istene? Vagy mi a franc? Nem trükközök nem variálok, nem állítgatok a driverben, és tökéletes az összes, egytől egyig.

"Aki meg megbánta, hogy nem NV-t vett az miért is vett AMD-t?"

A 11-es hozzászólásból merítettem ennek a mondatomnak az alapját. NV-s volt a srác és AMD-t vett, most meg szar az "ájemdézik".. Erre írtam azt a mondatot amibe bele szerettél volna kötni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.12. 17:56
Nos akkor, mivel ráérek, elemezzük csak a kérdésedet: "Aki meg megbánta, hogy nem NV-t vett az miért is vett AMD-t?"
Szóval, aki anno vett egy AMD kártyát, amit aztán később megbánt, az miért vett anno AMD kártyát ? Ez lenne ? Hogy miért nem látta előre hogy később meg fogja bánni mert kiadnak egy selejt drivert? Gratulálok. Továbbá, személyes tapasztalatod a logikád szerint többet jelent, mint x ezer felhasználó hibajelentése és problémája az adott driverrel kapcsolatban >> Neked működik, mindenki más szarul telepít. Vagy szerinted, aki jelentette AMD-nek, forumokon a hibákat, az mind kamu report, nincs is AMD kártyájuk ? /Nekem nem robbant fel az s7 note-om szóval a többi ember csinált valamit rosszul./ Logikádat nem értem ember, de igazából nem is érdekel már, a tudatlansággal nem lehet harcba szállni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. dibdik3 Lann
2016.12.12. 18:34
Engem ne emberezzél kérlek.. Nem a negroid családtagjaidnak a pulyája vagyok..
Köszi..
Különben meg totál képtelen vagy megérteni azt amit írtam így teljesen hülyeségeket beszélsz..
De hát nem várhatom el mindenkitől, hogy értse a magyart..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Busterftw Lann
2016.12.12. 18:58
Mondjuk az alapjan, ahogy ki van jelentve "gond van a driverrel", de valakinek meg jo, akkor az is igaz, hogy mindenki mase szar. Mivel ha szar a driver akkor az ovenek is annak kene lenni.

De ha ugy van mondva, hogy par embernek gondjai vannak vele. Akkor mas a fekves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. simsi
2016.12.12. 19:47
Felesleges vitatkozni, biztos a driverrel van a gond, mert vissza rakva az előzőt megszűntek a problémák. Mármint az adott játékra vonatkozóan, mert azért valami mindig van. Leginkább az a jó megállapítás hogy minden játékhoz megvan a jó driver előbb utóbb.

A pár embernek gondjai vannak vele pedig elég erős csúsztatás, elég benézni a ph! "szintet lépett a radeon sofware" cikk hozzászólásaiba, ráadásul ma derült ki a pinges probléma, lehet nálam is volt csak nem vettem észre.
Kivétel nélkül megszűntek a gondok ha vissza rakták az előző drivert.

Szóval várom a re-relive drivert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. comeon simsi
2016.12.12. 19:58
Lassan Re-animated driver lesz ez. Nekem még az ősöreg 270-es kártyám van. A korábban említett "nincs meg tálcán a radeon beállítások" tüneten kívül még egyebet nem tapasztaltam. De talán a probléma is inkább a 470-480 tulajok körében arat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. B_Real simsi
2016.12.13. 00:21
Senki nem mondta, hogy az. Írtam ilyet? De ha megnézed, mit írt ide, pontosan tudod, mi volt vele a szándéka. Tudod, erre gondoltam: "Jól hangzik.". Lényeges hsz volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 5hR3kY
2016.12.13. 08:06
Nekem az asztali gépen is hiba nélkül megy, meg a notebookon is. Valaki segítsen már! Mit rontottam el? Nem akar fagyni, és még a Windows is betölt. Soha többet nem veszek AMD-t! Egyszer sem bír tisztességesen kifagyni, és akármit csinálok a Windows is mindig betölt. Szar az AMD!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Meteoreso
2016.12.13. 16:41
Nálam 480 XFX-en tökéletesen működik minden. Felment kérdés nélkül
A többiek nevében nem tudok nyilatkozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!