iPon Hírek

A Crytek bezárja stúdiói nagy részét

Dátum | 2016. 12. 21.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Nemrég írtunk arról, hogy pénzügyi gondokkal küszködik a Crytek, az alkalmazottak között vannak olyanok, akik már hónapok óta nem kaptak fizetést. A cég most bejelentette, hogy a tervek szerint hét stúdiója közül ötöt bezár, hogy ismét legfontosabb erősségeikre, az innovatív játékok és fejlesztési technológiák megalkotására koncentrálhassanak. A frankfurti és a kijevi kirendeltség menekült meg a döntéstől, de a budapesti, szófiai, szöuli, shanghaji és isztambuli fiókok nem maradnak a Crytek részei. Nem teljesen világos, hogy azonnal bezárják-e őket, vagy vevőt keresnek rájuk, esetleg lehetőséget kapnak a függetlenné válásra – a közleményben csak az áll, hogy a lépéseket a munkahelyek biztonságának, a sima átállásnak és a stabil jövőnek szem előtt tartásával teszik majd meg.
A bezárások újabb pletykák fényében történnek, melyek ismét a ki nem fizetett alkalmazottakról szólnak. A korábbi FX művész Ludvig Lindquist például kilépett a cégtől és bejelentette, hogy perre készül, mert két hónapig nem kapott fizetést, sőt, állítása szerint 2016 májusa óta gondok vannak ebben a tekintetben. A Crytek társalapítója és ügyvezető igazgatója, Avni Yerli szerint a változások létfontosságúak annak érdekében, hogy a cég egészséges és fenntartható üzleti tevékenységet folytasson. Az okokat állítólag folyamatosan kommunikálták a vállalaton belül. A megmaradt két stúdió a prémium címekre összpontosít majd – ez alapján úgy tűnik, a Crytek szakít néhány éve bejelentett új irányával, melynek értelmében kizárólag ingyenesen játszható játékokat készítettek volna. Bármi is lesz a történtek végkimenetele, nagy csapás ez egy olyan cégnek, mely egykor - úgy tűnt – jó úton haladt afelé, hogy bekerüljön az iparág legbefolyásosabb fejlesztő/kiadói közé.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. pdx06
2016.12.21. 11:22
Minek nyitottak egyáltalán ennyi irodát? Annál rosszabb üzleti döntés nincs mikor valaki idő előtt, és cél nélkül kezd el terjeszkedni mert az árát így nehezen hozza vissza. Normális esetben akkor nyit egy cég további kirendeltségeket ha konkrét célja van velük, és tudják hogy lenne haszna, nem pedig azért hogy csak legyenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Meteoreso
2016.12.21. 11:36
A magyar irodából nem akar esetleg itt valaki megszólalni?
mert az lenne igazán hiteles...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. habocky Meteo...
2016.12.21. 11:54
Igen igen!! Sőt valaki vegye már meg, és fejlesszünk mi is valamit, ráférne már az országra valami, ami pénzt is hoz be, nem csak viszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. cheatergs
2016.12.21. 12:01
Erről a "hónapok óta nem kapnak fizut" tényről felvilágosítana vki, mert ennyi idő elteltével aligha perel az érintett a föld alól.
V ezek külsősök, akik több cégtől kapnak zsetont?
Netán van másodállásuk, amiből kihúzzák addig is?

Miért nem jutott eszébe eddig egyiküknek se perelni a céget, miközben évek óta áll a Baál (bocs)? Némethonban a kimenetel úgyis a Cryteket ütné.
Nekem eszembe nem jutna úgy otthagyni egy céget, h lemondok több havi zsoldról.

Persze, ha a fejlesztők zombik, akk minden világos (a játékaik lélektelensége is, ehehe...).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gombabacsi pdx06
2016.12.21. 12:01
azért mert ezzel lehet befektetőket szerezni. mutogatod nekik hogy nézd mennyi menő iroda, teli emberrel és komolyabban vesznek, mert azt hiszik hogy ez jelent valamit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gombabacsi cheat...
2016.12.21. 12:03
hogy húzzák ki? úgy, hogy nem csak annyi fizetést kapnak ami 1 hónapra elég... azért egy cryteknél gondolom elég jó fizetések voltak magyar viszonylatban (nyugaton egy gamedev fizetés nem kiemelkedő).
persze vannak olyan okos emberek akik havi 1 millió nettót is elvernek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester cheat...
2016.12.21. 13:04
Egy egy ilyen cégnél annyi a meló hogy szinte bennt élsz, és csak aludni jársz haza. Jóformán esélyed nincs elkölteni a fizetésed, aztán ott van az is hogy nem minimálbért keresnek az ott dolgozók, így van miből félretenni.
A játékfejlesztés pedig egy olyan ipar ahol folyton készenlétben kell állnod arra hogy holnaptól nincs cég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ch00ler
2016.12.21. 13:35
Ugy latszik, az ingyenes jatekokbol nem lehet megelni. Valaki nagyon benezte ezt az uzleti modellt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Avisto Ch00l...
2016.12.21. 16:39
Ez nem feltétlen igaz. A Riot games is jól elvan az ingyenes LoL-el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Resike Avist...
2016.12.21. 21:31
"ingyenes"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. slayer007 Resik...
2016.12.22. 09:01
A LoL teljes mértékben ingyenes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pecek_2sd slaye...
2016.12.22. 17:10
Hát persze.
http://www.pcgamer.com/league-of-legends-has-made-almost-1-billion-in-microtransactions/

Egyébként meg sok értelme van kiragadni az egyik legsikeresebb játékot, jut rá ezer és egy ami nem hogy profitot nem termel, de még az irodaköltségeket sem hozza vissza. Mondhatnád azt is, hogy lottózni kell, elvégre volt már aki nyert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto Pecek...
2016.12.22. 18:44
Van egy valag még, azért azt említettem mert ott a fejlesztőnek nem nagyon van más bevétele tudtommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Avisto Resik...
2016.12.22. 18:46
Ha szimpla játszással is normál tempóban unlockolhatsz mindent a játékban akkor azt szerintem nyugodtan nevezhetjük ingyenesnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!