iPon Hírek

A csernobili madarak és a szürkehályog

Dátum | 2013. 09. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szürkehályog viszonylag gyakori problémának számít a magas kort megérő emberek körében. Idős állatkerti állatoknál ugyan néha szintén megfigyelhető a betegség, a vadon élők közt azonban szinte sosem találkozni szürkehályogos példányokkal. Az ok egyszerű: a látás elvesztése gyakorlatilag egyenértékű a halálos ítélettel a vadonban, így az ilyen egyedek még a betegség korai szakaszában elpusztulnak, mivel nem képesek élelmet találni vagy elkerülni a veszélyeket. Akad azonban egy nagyon speciális élőhely a bolygón, ahol meglepően nagy számban élnek nem is feltétlenül idős korú, szürkehályogban szenvedő madarak: a csernobili erőmű környékén. Az érdekességre két ornitológus, Timothy Mousseau és Anders Moller figyelt fel. Az ionizáló sugárzás és a szürkehályog kialakulása közti kapcsolat régóta ismert: ahogy a nagy energiájú ionok elérik a szemlencse szomszédságában található, nagy víztartalmú részeket, szabadgyökök keletkezését segítik elő, amelyek károsítják a DNS-t és ezáltal hibákat okoznak a lencsét felépítő fehérjék termelődésében, ami szürkehályoghoz, vagyis a lencse átlátszóságának romlásához vezet. Ennek a tudatában a kutatók feltételezték, hogy a nagymértékű ionizáló sugárzásnak kitett területeken a madarak átlagosnál jelentősebb részénél megfigyelhető lehet a szürkehályog. A feltevés igazolása érdekében összesen 1111 madarat fogtak be Csernobil környékén, majd megvizsgálták ezeket a példányokat. A madarak „szürkehályogosságának” mértékét egy nullától négyig terjedő skálán értékelték, ahol a nulla azt jelentette, hogy egyáltalán nem észlelhető a betegség, a négy pedig azt, hogy a szemlencse teljesen elhomályosult, vagyis az állat feltehetően teljes mértékben vak. A szakértők egyúttal azt is feljegyezték, hogy milyen nemű és korú az adott példány.

Összesen nyolc helyszínről gyűjtötték be a madarakat, és minden régióban megmérték a sugárzási szintet is, amely a különböző területeken 0,02˗60 μSv/óra között alakult. Összességében 391 olyan madarat sikerült azonosítani, amelyek legalább egyes pontszámot kaptak a szürkehályog-skálán, és így valamilyen szintű látásromlásban szenvedtek. Ahogy a kutatók várták is, azokon a területeken, ahol magasabb volt a sugárzás szintje, jóval több szürkehályogos madár fordult elő, mind az idős, mind a fiatal korosztály körében. A jelek szerint a legalább 10 μSv/órás régiókban már általánosnak tekinthető az ilyen példányok jelenléte. A történet további érdekessége, hogy egy tavalyi kutatás során Mousseau és Moller a fukusimai atomerő környékének madarait is megvizsgálták. A két kutatás eredményeit összehasonlítva kiderült, hogy a csernobili madarak jóval kevésbé érzékenyek a sugárzásra, vagyis csak jelentősen magasabb sugárzási szint mellet indul be látószervükben a szürkehályog-képződés, illetve amennyiben ez beindul, akkor is jobb eséllyel élnek túl, mint japán „kollégáik”. Ez a tudósok szerint annak a jele, hogy Csernobilban már beindult egyfajta természetes szelekciós folyamat, és sugárzásra (illetve a helyzethez való adaptálódásra) leginkább érzékeny egyedek mostanra kipusztultak, egy, a körülményeket jóval könnyebben viselő populációt hagyva maguk mögött. Hogy pontosan mely tulajdonságok bizonyultak a leginkább kedvezőnek ebben a különleges helyzetben, és ezek mögött mely génváltozatok állnak, azt egyelőre nem lehet tudni, de egy dolog bizonyosnak tűnik: Csernobil környékén példátlanul sok madár képes korlátozott látással is túlélni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. KisDre
2013.09.10. 16:53
A természet ereje hatalmas Látszik hogy az emberi hibából okozta sebet is regenerálja a földünk természete. Tisztelnünk kellene nem pedig piócaként viselkednünk rajta, mert hosszútávon abba mi is belebukunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Butchy
2013.09.10. 17:24
World War Z ből egy kis idézet természet anyánkról

" Mother Nature is a Serial Killer.. No One's better.. more creative.. like all Serial Killers she can't help the urge to want to get caught.. and what good are all those brilliant crimes, if no one takes the credit.. So she leave crumbs.. now the hard part, why you spend a decade in school, is seeing the crumbs for the clues they are.. sometimes the things you thought were the most brutal aspect of the virus, turns out the be the chink in it's armor... and she loves disguising her weaknesses as strengths.."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tibaimp
2013.09.10. 18:19
KisDre: igazat írtál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. palacsa
2013.09.10. 20:18
mindegyikük egyenlően félig vak, így nincs hátrányban egyikőjük sem a másikhoz képest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djalienecs...
2013.09.11. 12:46
Tényleg, a fukusimai cuccal mi a helyzet? Még mindig szivárog a tengerbe a szennyezett víz? Meghalunk? Mutáns meg vak halak mindenfele? Azt esszük?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2013.09.11. 13:22
igen.. mutáns 3 szemű, 4 arcú, 5 fejű halakat fogunk enni, amik nem is úsznak hanem sétálnak az óceánok fenekén... Az ízük pedig vaníliás lesz a halíz helyett.

/facepalm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!