iPon Hírek

A csimpánzok értik a főzést

Dátum | 2015. 06. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy most megjelent tanulmány állítása szerint, ha egy csimpánznak krumplit adunk, azt szíve szerint megfőzi, feltéve, hogy a rendelkezésére állnak az ehhez szükséges eszközök. A kilenc kísérlet eredményeit ismertető publikáció szerzői szerint legközelebbi rokonaink rendelkeznek a főzéshez szükséges mentális képességekkel, és nemcsak hogy jobban szeretik a főtt ételt a nyersnél, de arra is hajlandóak, hogy elodázzák a táplálék elfogyasztását, amíg az elkészül. Ami azért nagyon érdekes, mert mostanáig úgy hittük, hogy ilyen magas szintű tervezőképességgel, önuralommal és megérteni tudással csak az emberi faj tagjai bírnak. Óriási különbség van persze aközött, hogy valaki rendelkezik azon pszichológiai (és kognitív) adottságokkal, amelyek némi főtt krumpli elkészítéséhez szükségesek, vagy össze tud dobni egy háromfogásos menüt. A pszichológiai tényezők ugyanakkor ez esetben nagyon fontosak. Az állatok többsége kifejezetten opportunista, ha táplálékról van szó: amint megszerezte a betevőt, azonnal behabzsolja. Nagyon kevés olyan faj létezik, amelyik képes ezt elodázni, és kiadni a kezéből a táplálékot, amíg az megfő. Mint a kísérletekből kiderült, a csimpánzok képesek erre. A Yale kutatói egy kongói rezervátum 29 csimpánzát tanulmányozták a vizsgálatok során. A szakértők először is kiderítették, hogy az állatok túlnyomó része, 88 százaléka sokkal jobban szereti a főtt krumplit, mint a nyerset. Az eredmények akkor sem változtak, ha az állatoknak várniuk kellett a főtt ételre, míg a nyers változat azonnal rendelkezésükre állt.
A következő tesztek során a főzéshez szükséges mentális képességeket vizsgálták a szakértők. Ehhez egy duplafalú edényt bocsátottak a csimpánzok rendelkezésére, amely egyfajta „álkuktaként” működött: ha a csimpánz belerakott egy nyers krumpliszeletet a tálba, a kísérlet vezetője megrázta az edényt, majd a „főzés” után az annak másik részébe elrejtett, előre megfőzött darabot adta át az állatnak. A csimpánzok az esetek 87,5 százalékában a falat megfőzése mellett döntöttek, még akkor is, ha az étel elkészültére, vagy az edényre egy kicsit várniuk kellett. Amikor a szakértők a ketrec másik oldalára helyezték a főzőedényt, a csimpánzok az egyik oldalon megkapott szeleteket átvitték a ketrecen az edényig, hogy „megfőzessék” azt. Ha a főzőedényt kezelő kutató néhány percre eltűnt a ketrec ezen oldaláról, az állatok kivárták, amíg visszatért, és addig megőrizték a nyers szeleteket. Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a csimpánzok mentális adottságaik alapján képesek lennének megtanulni főzni, valamiért azonban nem sajátították el ezt a viselkedést. Ebben szerepet játszhat az is, hogy megszokott diétájukon nem javítana a főzés, hiszen elsődlegesen gyümölcsökkel és magvakkal táplálkoznak. A szakértők szerint az is lehetséges, hogy a csimpánzok közti társas kapcsolatok sem alkalmasak a főzés meghonosodására, hiszen ehhez meg kellene osztozni az erőforrásokon és az edényeken. Legközelebbi rokonaink ilyen irányú tanulmányozása ugyanakkor sokat elárulhat arról, hogy elődeink hogyan és miért kezdtek el főzni. A kísérletek alapján a tűz fölötti uralom megszerzésekor kognitív és pszichológiai szinten már minden adott volt főzés kialakulásához, ami sokak véleménye szerint elengedhetetlen volt ahhoz, hogy őseink elegenedő proteink fogyasszanak növekvő agyuk táplálásához.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Asagrim
2015.06.08. 09:33
Érdekes, hogy most jelent meg a tanulmány, már évekkel ezelőtt olvastam erről.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2080050/Now-thats-chim-PAN-zee-Meet-monkey-fry-burgers.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.06.08. 11:00
a peer review időnként elhúzódhat, lehet erről volt itt is szó.

A cikkhez: a főemlősök kognitív képességeire egyre másra derül fény, lehet át kéne gondolni, és nem egyszerű állatokként, meg bazári majmokként (pun intended) kezelni őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek FaL
2015.06.09. 02:00
Mindig az a transzgenikus egér agynövelős kísérlet jár a fejemben...

Csak nagyon aprócska genetikai különbség lehet köztünk és köztük kognitív szinten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hellego
2015.06.09. 09:15
Nekem akkor is tetszet... :-)
"Egy újszülöttnek minden vicc-hír új"
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2015.06.09. 18:03
hellego

Tökéletes meglátás és álláspont ! és egyetértek veled .

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!