iPon Hírek

A csődben lévő Elpidát hamarosan felvásárolhatják

Dátum | 2012. 05. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A japán DRAM gyártóról február óta lehet tudni, hogy anyagi helyzete szinte kilátástalan: a vállalat fizetésképtelenné vált. Akkoriban már megindultak a találgatások az Elpida várható jövőjét illetően, ám most már úgy néz ki, hogy a cég nem tud talpra állni: egyik riválisa hamarosan felvásárolhatja.

Csődben az Elpida

A pénzügyi gondokkal küzdő vállalat február végén csődvédelmet kért, ezzel felkeltette riválisai érdeklődését, akik felvásárlási szándékkal közeledtek a neves japán DRAM gyártó felé. A mezőnyben a Toshiba, a Hynix (SK Hynix) , a Micron és a GlobalFoundries szerepel – nemrég még úgy nézett ki, hogy közülük kerülhet ki az a vállalat, ami végül felvásárolhatja az Elpidát.

Fogynak a lehetséges felvásárlók

A legfrissebb hírek szerint a Toshiba már visszalépett a felvásárlás lehetőségétől. A Hynix hasonlóképpen járt el: a vállat kiszállt az Elpidáért folyó licitből, ami valószínűleg saját anyagi helyzetével magyarázható. Azzal, hogy mind a Toshiba, mind pedig a Hynix kiesett a licitből, most már a Micron-ra került a sor, ami a hírek szerint 2,5 milliárd amerikai dollárért vásárolhatja fel az Elpidát. A DRAMeXchange munkatársai a vételárat 3,75 milliárd dollárra becsülik, igaz, még egyik adat sem nyert hivatalos megerősítést, ami nem is csoda. A Micron és az Elpida között a vételi ajánlat megtételét követően el is kezdődhetnek a tárgyalások.

A Micron nagyon jó eséllyel indul

Érdekesség, hogy az 5,6 milliárd dolláros adósságállománnyal rendelkező Elpidába a Micron nemrégiben 500 millió dollárt fektetett be, így tulajdonrészhez jutott. A Micron a fentiek értelmében tehát jó poziícióból indul, de helyzetét tovább javítja, hogy az Elpida japán üzemeit ígérete szerint a felvásárlás után tovább működteti, valamint az üzemek dolgozóit is megtartja. A Micron ezzel együtt arra is ígéretet tett, hogy az elkövetkező öt év folyamán összesen nem kevesebb, mint 3,8 milliárd dollárt költ az Elpida üzemeinek fejlesztésére. Ha a Micron felvásárolná az Elpidát, a jelenleginél kétszer nagyobb, azaz 25% körüli piaci részesedésre tehetne szert, ami azt jelentené, hogy a Hynix elé kerülne a ranglétrán.

Hogy a felvásárlásból lesz-e valami, vagy esetleg a GlobalFoundries viheti-e majd a neves japán DRAM gyártót? Nos, idővel minden kérdésre választ kapunk. Jelenleg minden a csődbíróságon, illetve a hitelezőkön múlik: ha rábólintanak a Micron vételi ajánlatára, akkor a Micron felvásárolhatja az Elpidát.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2012.05.08. 19:18
A Global ilyen jól áll anyagilag, hogy másik cég felvásárlásán gondolkodik, nem is tudtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2012.05.08. 19:21
Ujjab szereplő esik ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010 tibai...
2012.05.08. 19:33
Miért ne állnának jól?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Georg17
2012.05.08. 20:53
5,6 milliárd $ adósság, 3,75 milliárd $ becsült felvásárlási ár, s még 3,8 milliárd $-t akar a Micron fejlesztésekre költeni. Miközben már 0,5 milliárd $-t be is fektetett az Elpida-ba. Akkor a Micron-nak mekkora vagyona lehet? S mit rontott el ennyire az Elpida?
A RAM túltermelésből ők húzták a rövidebbet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm atti2...
2012.05.08. 20:56
Most kaptak egy rahedli pénzt az AMD-től végkielégítésként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!