iPon Hírek

A csökkenő hófelület gyorsítja a felmelegedést

Dátum | 2014. 02. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A sarki jégsapkák visszahúzódása jelentősen megváltoztatja a Föld fényvisszaverő képességét, azaz albedóját, derül ki a Scripps Oceanográfiai Intézet kutatóinak legújabb tanulmányából. Albedó alatt egy objektumra érkező fénymennyiség visszavert százalékos arányát értjük: minél alacsonyabb az érték, annál többet nyel el a beeső energiából a test (a friss hófelszín albedója 80−90 százalék, az abszolút fekete testé 0 százalék). A jégsapkák olvadásával tehát a rendkívül jó fényvisszaverő jég és hó helyét sötét óceáni felületek veszik át, vagyis a Föld egyre kevesebbet tükröz vissza, és egyre többet nyel el a Nap energiájából. Nagyjából fél évszázada merült fel először az elképzelés, miszerint a sarki jégtakaró olvadásával megszűnő, nagy fényvisszaverő képességű felületek eltűnése felgyorsíthatja a globális éghajlatváltozást. A Scripps kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy konkrétan milyen mértékű hatásról lehet szó. A sarkvidékek átlagos hőmérséklete 2 °C-kal emelkedett a hetvenes évek óta, a jégtakaró felülete pedig ez idő alatt 40 százalékkal csökkent, jelentősen csökkentve a régió albedóját is. A szakértők műholdfelvételek segítségével igyekeztek meghatározni a változás mértékét. Az óceáni felületek albedója nem éri el a 20 százalékot, a fényvisszaverés mértékét azonban a felhőtakaró és egyéb faktorok is befolyásolják, amelyeket a szakértők igyekeztek figyelembe venni a munka során.
Számításaik szerint a sarkvidék albedója 1979−2011 között 52 százalékról 48 százalékra csökkent (a Föld átlagos albedója 39 százalék), ami jelentősen nagyobb mértékű változás, mint amit vártak a kutatók. A Scripps munkatársai az elsők, akik műholdfelvételekre támaszkodva végezték el vizsgálatukat, míg a korábbi hasonló kutatások során számítógépes modellek révén igyekeztek megbecsülni a változások mértékét a szakértők. A megelőző kutatásokhoz képest a tényleges adatok jóval riasztóbb képet festenek: a Scripps eredményei szerint a régióban a felszín sötétedése duplája-triplája annak, mint amit a modellek megjósoltak. Az eredmények alapján tehát a sarki jégsapkák visszahúzódása jóval nagyobb szerepet játszik az elmúlt évtizedek gyorsuló felmelegedésében, mint a szakértők eddig gondolták.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. szilagyiv
2014.02.26. 09:39
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2415191/And-global-COOLING-Return-Arctic-ice-cap-grows-29-year.html#ixzz2eNJX3siS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.26. 13:32
Nyilván lehetnek hidegebb, és melegebb periódusok, akár évente változva. Több éves, évtizedes méretekben kell hasonlítani, nem két egymást követő év alapján!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. m4ss.cor3
2014.02.26. 14:25
Amíg a "pénz szaporítás" kicsiny világunk mozgatórugója, addig a jégsapkák, a globális felmelegedés, az ózon réteg stb. témaköre csak idegesítő/hátráltató semmiségek a színfalak mögött megbúvó bábmesterek szemében, amit az aktivisták és az élhetőbb jövőért tenni szándékozó emberek felháborító módon folyton "előrángatnak". De ez csak az én véleményem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2014.02.26. 14:38
Majd ha sikerül az embereknek elmagyarázni hogy nem csak napon belül van hideg és meleg (értsd, éjszaka-dél), és nem csak egy évben (tél -nyár), hanem évszázados, évezredes, és évtízezredes léptékben is van hideg meleg váltás akkor szóljatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.26. 16:11
Legtöbben képtelenek hosszú távon gondolkodni. Tehát várhatsz az idők végéig. Ezért van az, hogy mindenki tudja, hogy káros, de még is milliók sok-sok millió ember dohányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!