iPon Hírek

A csúcsra tör az ASUS új hibridje

Dátum | 2017. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASUS a hétvégét egy berlini eseménnyel tette érdekesebbé mindazoknak, akik ellátogattak a RoG termékcsaláddal kapcsolatos bemutatóra, ahol új monitorokról, új hálózati eszközökről és perifériákról, valamint egy igazi különlegességről, egy rendkívül combos videokártyáról is lehullott a lepel.
A szóban forgó modell a Poseidon család legújabb képviselője, amely GeForce GTX 1080 Ti alapokon nyugszik, hűtés terén pedig egy hibrid megoldást alkalmaz. A Poseidon fedélzetén található DirectCU H2O Hybrid egy érdekes fejlesztés, ami egy termékben ötvözi a folyadék- és léghűtést: ha kedvünk tartja, használható önmagában, extra kiegészítők nélkül; igény esetén pedig akár meglévő folyadékhűtő körbe is beköthető, hiszen a videokártya hűtő egy minőségi folyadékhűtő blokk is egyben. Valószínű, hogy a „kettő az egyben” megoldás picit kompromisszumos lesz, azaz a valódi léghűtésekhez és a valódi folyadékhűtésekhez képest valamivel gyengébb hűtőteljesítményt kínál, de majd az első tesztek megmondják mi az igazság.
Az egyelőre rejtély, hogy a GPU esetében mekkora tuningot alkalmazott a gyártó, mint ahogy az sem derült ki, hogy a GDDR5X memóriachipek milyen effektív órajelen ketyegnek. Talán egy kis támpontot adhat, hogy a show alkalmával bemutatott RoG Strix GeForce GTX 1080 Ti OC esetében Gaming Mode esetén 1569 MHz-es alap – és 1683 MHz-es GPU Boost 3.0-s órajel lesz érvényben, míg az OC Mode aktiválásakor már 1594 MHZ-es alap- és 1708 MHZ-es GPU Boost 3.0-s átlag-órajellel gazdálkodhatunk. Utóbbi módban egyébként a VRAM effektív órajele 11 GHz-ről 11,1 GHz-re lép.
Órajelek ide vagy oda, az viszont biztos, hogy a hátlapi hűtőlemezzel is ellátott videokártyáról nem hiányzik majd az ASUS Aura RGB LED alapú világítása, a Wing-Blade ventilátorok pedig IP5X hitelesítéssel érkeznek, vagyis remekül ellenállnak a porral szemben. Utóbbinak köszönhetően a ventilátorok élettartama hosszabb lehet, mint a hagyományos, porral szembeni védelemmel nem rendelkező megoldásoké. A ventilátorok egyébként 53 Celsius fokos GPU hőmérséklet alatt automatikusan leállnak majd, így az élettartam tovább növekszik, a zajszint pedig 0 dB(A)-re csökken. A videokártyán természetesen lesz két extra ventilátor csatlakozó, amelyekkel két rendszerhűtő ventilátort vezérelhet a rendszer – mindegy, hogy a légkeverő DC vagy PWM típusú-e. A RoG Poseidon GeForce GTX 1080 Ti megjelenésével és árával kapcsolatban egyelőre nem árult el részleteket a gyártó. Mivel az egyedi GeForce GTX 1080 Ti modellek többsége április közepétől válik elérhetővé, így remélhetőleg az ASUS különlegességére sem kell már túl sokat várni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Meteoreso
2017.04.04. 11:32
"Ami mindenre jó az igazán semmire sem jó"
Az ilyen rendszerekkel az a baj hogy ha csinálsz bárhova furatokat a majdani víznek és abban levegő áll addig az a levegő rendkívül jó hőszigetelő.
Ezért vannak a téglákba lyukak. Eddig még nem alkottak olyan rendszert ami mindkettőre hatékonyan jó...
Egy rézhőhidas kártyával minőség VRM hőelvezető réteggel jobban elvezeted a hőt mint ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras Meteo...
2017.04.04. 19:23
Lehet valami rácsos elrendezés is, ami direktben is vezeti a hőt, de a víznek is hatékonyan át tudja adni, ha kell. Nyílván olyan jó nem lesz sose, mint a tömör fém, de lehet elfogadható kompromisszum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!