iPon Hírek

A Dell és a HP szakít a 10 hüvelykes netbookokkal?

Dátum | 2010. 04. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A netbookok az elmúlt időszakban robbanásszerűen terjedtek a piacon, minden kisebb és nagyobb gyártó arra törekedett, hogy minél több konfigurációt dobhasson piacra és a konkurenciát lehetőleg felül tudja múlni vagy extrák vagy szolgáltatások tekintetében, és az árverseny is egyre kiélezettebb ezen a területen.

Viszont úgy tűnik, hogy eddig tartott a kánaán, ugyanis mind a Dell, mind pedig a HP úgy döntött, hogy a jövőben visszafogják magukat és sokkal kevesebb 10 hüvelykes netbookot dobnak piacra mint korábban, illetve sokkal kevesebb befektetést eszközölnek az új készülékek fejlesztéséhez. A HP egészen odáig megy, hogy kilép a 10 hüvelykes netbookok szegmenséből és helyettük az általa sokkal ütőképesebbnek gondolt 11,6 hüvelykes, AMD alapokon nyugvó rendszereket részesíti előnyben. A gyártó az elmúlt hetek során nem tett szert akkora bevételre a PineTrail alapú készülékekből, mint amekkorára számított, így kénytelen volt meghozni a fent említett döntést. Jelenleg egyébként még nincs 11,6 hüvelykes AMD alapú konfiguráció a gyártó kínálatában, a legkisebb ilyen egység most a 13,3 hüvelykes LCD-vel ellátott Pavilion dm3z.


A DigiTimes értesülései szerint a netbook piac átalakulóban van. Az elmúlt idők folyamán a szegmens zsúfoltsága érezhetően csökkent, de az Acer, a Samsung és az ASUS továbbra is gőzerővel dobják piacra újabbnál-újabb készülékeiket, mint ha mi sem történt volna. Az élvonalbeli gyártók a tavalyi év második felében árcsökkentésekkel próbálták még vonzóbbá tenni készülékeiket, ennek hatására a másodvonalbeli gyártók többsége el is hagyta a piacot, ugyanis nem tudta tartani a lépést az árcsökkentésekkel.

Hasonló lépést tavaly már láthattunk, akkoriban az ASUS a 9 hüvelykes kijelzővel ellátott netbookjait vonta ki a forgalomból. Ha megnézzük a Newegg kínálatát, érdekes képet kapunk. A webáruház 7 hüvelykes netbookból kétfélét, 9 hüvelykesből négyfélét, míg 10 hüvelykes készülékből 92 félét kínál. A 10 hüvelykeseket az Acer és leányvállalata a Gateway, a Samsung, az ASUS és az MSI szállítja, ez utóbbi gyártó csak néhány készülékkel van jelen a piacon.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. VergilX
2010.04.02. 13:35
jólcsinálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Azrael
2010.04.02. 13:42
Jaja, csak aztán nálunk is kapható legyen.
Anno egy dm3z-t vagy egy dv2-t néztem ki, de nálunk persze hogy sehol sem lehet kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. felziusz Azrae...
2010.04.02. 14:24
ott a pont!

AMD-s konfigoknak örülök csak legyen jó a gép maga (bill tucspad képernyő) felbontás akksi stb.

Jól felszerelt és megfelelőképpen átgondolt géppel tarolhatnak a netbookok felett(ha jó az árpolitika)
tehát ha kell egy kis plusz teljesítmény meg extrák akkor ennek megfelelő felárért az ember megkapja.

De! ha a proci AMD ergo nem olyan drága mint az Intel akkor elég kemény vetélytársat jelentenek majd ha árban azonosak lesznek. de nagyobb gép(de nem rosszabb) kb ugyanannyiért akkor Intelék el lesznek tángálva. főleg ha a fogyasztók tudatosan vásárolnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. somakb
2010.04.02. 15:06
Adja Isten hogy beváljanak... mert eddig sajna minden ilyen méretű és ebbe szegmensbe célzott AMD alapú próbálozás gyalázat volt... gyengék, sokat fogyasztanak, melegek és nem voltak olcsóbbak az inteles megoldásoknál. Meglehet nézni a teszteket... acer ferrari mini és társai... tragikusak. Közben meg ott vannak az intel kis 2 magos 1,2ghzes su2300 as procijai, amik egy 2 magos atomnál nem esznek többet, azokat kilóra megeszi, és az acer aspire 1410 formájában kapni is lehetett 3gb rammal, 250gb vinyóval 11,6 1366*768 lcdvel, hdmi kimenettel win 7 el 120.000 ért. Ilyeneket kellene nem atomos vackokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smith166
2010.04.02. 15:37
Én az Acer TimelineX 11.6-os verziójára gyúrok. Abban i5 lesz, és természetesen 3G-set veszek Persze felőlem lehetne AMD is. Mindegy, csak gyors legyen és sokáig bírja akkuval, meg persze elegendhetetlen a 3G modem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!