iPon Hírek

A DRAM árak növekedése tovább folytatódik

Dátum | 2017. 02. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

2016 utolsó negyedévében tovább folytatódott a DRAM árak emelkedése, ugyanis az év végén rendszerint megugrik a kereslet az okostelefonok iránt, így a mobil memóriachipekre nagyobb igény van, ez pedig elszívja a gyártókapacitást a számítógépekbe és szerverekbe szánt memóriachipek elől. Az elmúlt év utolsó negyedévében a teljes DRAM piac árbevétele mintegy 18,2%-kal emelkedett, így az egyes memóriagyártók is nagyobb árbevételre tehettek szert. Folytatódik a drágulás A mobil memóriachipek piacán tapasztalt hiány tovább fokozódik, az asztali- és mobil számítógépekbe szánt memóriamodulok szerződéses árai pedig ezzel egy időben több, mint 30%-kal emelkedtek a harmadik negyedéves árakhoz képest. A szerverekbe való memóriamodulok szegmensében nem jelentkezett ekkora mértékű növekedés, de az idei év első negyedévében ezen a területen is megindult az árak emelkedése. Mivel a különböző eszközökbe egyre több és több rendszermemóriát igényelnek a gyártók, így a jelenlegi kedvezőtlen helyzet az év második feléig egészen biztosan tartani fogja magát, de később is csak lassú stabilizálódásra van kilátás, csökkenésre nem igazán. További rossz hír, hogy az év első negyedévében negyedéves szinten további áremelkedésre lehet számítani, a PC-s memóriamodulok árai így negyedéves szinten újabb 40% körüli mértékben drágulhatnak, legalábbis a TrendForce elemzői az aktuális kilátások alapján erre számítanak. Az első három helyen nincs változás A tavalyi év negyedik negyedévében továbbra is a Samsung volt a legnagyobb memóriagyártó a maga 5,9 milliárd dolláros árbevételével és 47,5%-os piaci részesedésével. Az SK Hynix negyedéves szinten 27,3%-kal javította árbevételét, így az 3,3 milliárd dollárra rúgott, míg a gyártó piaci részesedése 26,7%-ot képviselt, így továbbra is őrzi a világ második legnagyobb DRAM gyártójának járó helyet.
A harmadik Micron már csak 19,4%-os piaci részesedést könyvelhetett el, árbevétele pedig 24,4%-kal nőtt a harmadik negyedévhez képest. Beszédes adat, hogy az első Samsung és a második SK Hynix részesedését összeadva jól látszik, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében ez a két dél-koreai gyártó uralta a memóriapiac 74,2%-át. Gyártástechnológiai helyzet A Samsung idén a 18 nm-es csíkszélesség használatával elégíti ki a megrendelők igényeit, ezen a téren pedig komoly előnyben lesz. 2017 végéig várhatóan a teljes DRAM termelésnek mintegy 40%-át alapozhatják a 18 nm-es gyártástechnológiára.
Az SK Hynix ezzel szemben idén a 21 nm-es gyártástechnológia kihozatali arányának javítására koncentrál majd, de az év második felében a 18 nm-es csíkszélességre történő átállást is megkezdi. A vállalat a lehető leghamarabb szeretne átállni az új gyártástechnológiára. A Micron, illetve Micron Memory Taiwan nevű leányvállalata idén januárban állította tömegtermelésbe a 18 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorokat, a gyártókapacitás nagy része pedig még idén át fog állni erre az új technológiára. A Micron a nemrégiben felvásárolt Inotera esetében is átállhat 18 nm-re, de majd csak az év második felében. Aki a legtöbbet nyerte Érdekes adalék, hogy az emelkedő DRAM árak egyik legnagyobb nyertese a Powerchip lett, ugyanis a vállalat visszaszerezte régi megrendelőinek egy részét, a magasabb DRAM árak jóvoltából pedig szédítően komoly mértékben, 59,2%-kal tudta növelni teljes árbevételét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. LKaresz
2017.02.20. 11:55
Vásároltam anno 2 GB DDR3-at 15000 Ft-ért.
Azért most még jobb a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Tommy7
2017.02.20. 12:12
Megb.... minden tapitelefonos kö.... a jó k.... any....át. Erre csak ezt tudom mondani miután mostanság lenne új gép vásárolva, de nem baj még egy 10 évig DDR3-al fogom használni, persze nem vág haza, de akkor is ilyen elcseszett dolgot én még nem láttam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. pdx06
2017.02.20. 13:12
Szerintem pedig arról van szó hogy mégtöbb profitot akarnak a gyártók, ha nagyon akarnák meg tudnák oldani a dolgot. Normális esetben nem egy helyről gurul le a telefonokba és számítógépekbe szánt memória. Ha pedig így is kevés, akkor új gyáregységet kell felhúzni, nem pedig az alkalmazottakat dolgoztatni kétszer annyit, persze ugyanannyi pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. EVL2 pdx06
2017.02.20. 14:12
Kevesebb munkával több pénzt! Ez lehet a jelszavuk. Érdekes dolog ez. Szerintem a valóság valahogy így festhet:
-Átállunk mubilok memóriájának a gyártására mert abban még több pénz van, de ne hogy már elesünk az eddigi rendesen gyártott ramok bevételétől.
-Igen főnök! Akkor adjuk drágábban mert úgyis közel monopol helyzetben vagyunk!
-Mi vagyunk a fasza királyok! Kevesebb terméket gyártunk, de a bevételünk még mindig rohadt penge. A mobil szférán meg még pluszba szarrá keressük magunkat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Samanoske
2017.02.20. 14:15
Nagy kamu,ha nő a bevétel akkor az árak csökkenhetnének,mert így nem fog venni senki.
A sznob telósokat meg letojom,nem kell minden hónapba új teló.
Az a baj,hogy gépfejlesztésnél hála nekik el kell adni a meglévő ddr3-at és 4-et venni,pedig semmi értelme nem lenne a cserének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. j.panzer Tommy...
2017.02.20. 14:30
..."de akkor is ilyen elcseszett dolgot én még nem láttam..." akkor te, barátom, aludtál az elmúlt 20 évben. Hány meg hány kartell volt már csak ezen a piacon. Párat sikerült is ráverni a gyártókra, a többségét nem.

No meg ott volt a nagy "árvíz kamu" a HDD piacon, azóta is drágábbak a HDD-k, mint előtte voltak, pedig az már igencsak 6 éve volt, még még mindig drágább jó 4-5 rugóval egy 2 teráss HDD, mint az árvíz előtt volt.

Amúgy meg nagy kamu ez a RAM drágulás is. Az okostelók piaca minimálisan nő csak, RAM kapacitásból sem volt olyan minőségi ugrás, mint tavaly, mindemellett a PC a notebook és főleg a tablet piac komolyan zsugorodik. Legjobb esetben is max kiegyenlítette magát a piac, kizártnak tartom hogy olyan mértékű túlkereslet lenne, ami 40%-os drágulást idéz elő.

Kartell. Pont. Minden más csak mellébeszélés.
Én is tereztem nyáron egy komplett új gépet venni, de 500K volt rá a költségkeret, még 20-30 rugóval túlléptem. Reméltem, hogy nyárra lejjebb mennek az árak, de ha felfelé mennek, akkor nem veszek még egy évig gépet.
Végül is nem sürgős, elvagyok simán a 8 éves konfigommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. bp123 j.pan...
2017.02.20. 17:29
Nincsen semmiféle hddkartell, az árvíz idején 190ft volt az usd, most 290.

A ram ára nem csak a telefonok miatt megy fel, az ssd gyártás felfutása miatt felment a nand flash ára, átálltak inkább arra a gyárak.

Kínában már elkezdtek egy új gyárat építeni tavaly, két másik tárgyalás alatt van, és még a tsmc is fog majd egyet építeni. 2018-ra igérik az elsőben a tömegtermelés indulását, de a tavaly novemberi prototípusuk kihozatala 0% lett, a decemberi próbálkozásukban már volt néhány működő példány, de a névleges órajelnek még a közelébe se tudott egy se jutni.
Egyelőre úgy néz ki hogy másfél-két évig nem lesz olcsóbb ram/ssd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. BiroAndras pdx06
2017.02.20. 17:30
Nyílván nem az alkalmazottakon múlik, hogy mennyit gyártanak. Nem kézzel rajzolják a tranzisztorokat. A szűk keresztmetszet a gyártósor, ami gondolom most is éjjel-nappal megy.
Egy új gyárat felhúzni pedig évekbe telik. És arra is kell gondolni, hogy mennyire tartós a kereslet emelkedése, mert egy gyár jó sok pénzbe kerül, amit az eladásokból kell megtermelni. Ráadásul ha többen is növelik a termelést, akkor csökkennek az árak, és még tovább tart míg megtérül az új gyár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. cheatergs
2017.02.20. 17:37
Tavaly még arról handabandáztak, h a mobilokra állítják át a desktop-termelés harmadát-felét, kielégítendő a keresletet, ehhez képest "hirtelen" mindenhol hiány lett, és hh nem sebesen nőnek az árak mindegyik szegmensben.
Hiába, no, a rizsen nevelkedett keletiek értenek a rizsázáshoz!

Ebből most v az lesz, h a kiadók engedik a fejlesztőket optimalizálni, mert képtelenség lesz elég RAM-hoz jutni, v visszavesznek az arcukból és az áraikból a RAM-gyártók.

Mibe, h a harmadik opció valósul meg: elszállnak az árak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. B_Real bp123
2017.02.20. 17:53
2013. decembere körül volt 215 Ft környékén a $, onnantól kezdve folyamatosan ment fel. Emlékeim szerint az az árvizes történet régebbre datálódik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sutyko_hop...
2017.02.20. 18:10
Szerintem nem hogy gyarakat kene nyitniuk de meg a meglevoket is minimalis gyartasra sarkalni.
Igy egy 1 gigas modul akar lehetne 100000 forint is.
Igy mindenki jol jarna aki szamit.
A befektetok, befekteto cegek, , tulajdonosi korok pl bankok, a gyarak, a tozsde.
A user meg szarja ossze magat.
Vegul is a landzsa es az okrosszeker is egy hardver....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Chrematori...
2017.02.20. 18:14
Rohadt egy élet van. Na még a többi komponens árát pakolják az egekbe, akkor aztán a kedvemre tennének, végtére is az ember lassan hozzászokik hogy Dubai-i életszínvonal kell egy nyomorult gép vásárlásához. Megértem én a szitut, megértek én mindent. Csak a rohadt fizetést nem ami nem emelkedik. És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy keress jobb munkát, mert utol addig fogok keresgetni, hogy az elnöki székben leszek, és úgy sem lesz elég a fizum. Jelenleg 250k körül kóstálok, és emellett nem is lennének olyan drágák ezek a dolgok, ha a családra nem kellene költeni. De gondolom értelemszerű hogy ez az első, a hobbi az csak másodlagos, és kétlem hogy ez másnál ne lenne így. Eszméletlen kizsákmányolások folynak. Legtöbb ember megelégszik azzal, ha eleget keres a mindennapokhoz, mások, akik jóvalta ezek az emberek felett állnak vagyonban, nem hogy másoknak segítenének, vagy örülnének annak, amijük van, de még többet akarnak, egyre többet és többet. Megértem ha néha az áremelkedések mögött kényszerhelyzet van a háttérben, de legtöbb esetben nem ez a szitu. Szégyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sutyko_hop... B_Rea...
2017.02.20. 18:21
Nagy lofaszt.
Van erdeklodes a ramokra ezert visszatartjak, hogy hianycikk legyen igy fel lehet verni az arakat.
Ezt meg ugy lehet kivitelezni, amit ugy hivnak KARTEL!

A tavaj aprilis kornyeken vasarolt ddr4-eseim mar majdnem duplaaron mennek.
Azota a dollar nem erosodott meg 15 forintot sem.

Fujodik az it lufi ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sutyko_hop... bp123
2017.02.20. 18:28
Te tenyleg beveszed ezt a maszlagot?
Gondolom az esteid rettegessel telnek a boszorkanyok, meg a manok miatt.
Szorny van a szekrenyben?
Edes jo istenem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. thestock
2017.02.20. 20:21
Nyugalom emberek! Ez van, nem tudunk mit csinálni. Értem hogy ez nem jó, de egyelőre nem kell elvenni a gyerek ebédpénzét, és nem kell az illuminátusokra kenni :-D majd szépen visszamegy, bízok benne hogy már nyárra. Az jutott eszembe hogy anno 28000be fájt a két 512es ddr1 a gépembe... :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.02.20. 21:06
Nekem meg pont 28-ba 2x8MB EDO Ram a Pentium1-be '96-ba ! Akkor a 28EFt kicsit volt több, mint fél havi fizum !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thestock jedi
2017.02.20. 22:09
Hát igen.. legalább kipanaszkodtad magad hogy drága mulatság a számítástechnika?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2017.02.20. 23:35
Kedves iPon!

Ne adjuk már ezt be úgy, mint valami "jaj te jó ég micsoda" katasztrófa...
MIndenki tudja, hogy ez az egész egy baromi nagy haszonlesés, mert a már raktáron levő el nem adott ramok árai is drágulnak, mint a meszes...
Kérdezem én, ha felépítek egy raktárkészletet 10 forintból, melyről két hónap múlva kiderül, hogy a piacon már 20 forintot kóstál, miért érzem annak szükségét, hogy én is árat emeljek?
ez egy 4 GB-s DDR3as modul árgrafikonja [LINK]

Ki szerint BS az, hogy a már legyártott és már nem gyártásban levő DDR3as rammodul már majdnem 80%-al drágább?? Persze... a kereslet...
(Tudom, hogy a nagyker árakról nem az ipon tehet... Szánalom az ami ebben a világban történik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Riddick77
2017.02.21. 10:00
Nevetséges az egész...kíváncsi vagyok hány ember fog átváltani konzolra, mikor kijön az új Microsoft Skorpió konzol az év végén. Abban ,egy 6 TFLOP GPU és 384biten 320GB/s,12GB GDDR5 RAM lesz ! Ha,nem érzi az ember feltétlen szükségét ,hogy ultra topp hardveren játsszon,akkor egy ilyen új konzollal remekül elszórakozhat és nem kell pénztemetőt játszani,a mesterségesen megemelt árakkal meg rohadjanak az alkatrészek a gyártók raktáraiban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. LKaresz
2017.02.21. 11:30
Még 1 gondolat...Ha a telefonomba 1GB belső memória van, akkor hány millió telefont kell legyártani, hogy elszívja a kapacitást?
(Feltételezem, hogy az 1 GB-osból többet adtak el, mont a 16/32/64-esből.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.02.21. 13:37
2016-os adatok ([LINK])
Traditional PCs (Desk-Based and Notebook): 216M
Mobile Phones: 1'888M
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. comeon bp123
2017.02.21. 14:36
Szépek ezek a darabszámok, de memória chipek szintjén mégis csak súlyozni illene a telefonokba épített 1-2-3 GB vs PC-be épített 4-8-16 GB szerint is. Akkor már nem lenne akkora a telefonok előnye. Bár akkor is több lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.02.21. 16:50
Dehogy telik évekbe, akár fél év alatt megvan az egész. A gyárak többsége gyorsépítésű technológiával készül, tehát vasbetonváz és rá a burkolat. A környéken lévő ipari parkban is úgy kinőttek komplett gyárak hogy egy éve még semmi nem volt a helyén, most pedig már folyik a termelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Chrematori... pdx06
2017.02.21. 19:21
Adom, felénk is ez van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bp123 pdx06
2017.02.22. 00:20
IC-gyár esetén csak a légkondit beépíteni a kész épületbe legalább fél év
glofo fab8: [LINK]
Itt konkrétan két év volt az építés, egy év a felszerszámozás és még egy év a termelés felfuttatása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!