iPon Hírek

A Facebook alkalmazás megmutatja, hol van ingyen Wi-Fi

Dátum | 2017. 07. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Valószínűleg már nincs olyan ember, aki képes lenne fejből elsorolni a Facebook alkalmazás összes funkcióját, de ezúttal egy igazán jó lehetőség került a közösségi oldal applikációjába: mostantól mindenkinek lehetősége van a közeli ingyenes Wi-Fi hálózatokat felderíteni.
A „Find Wi-Fi” vagyis a magyar nyelven beszélő programban „WiFi-kereső” néven futó opció egy ideje már elérhető, de eddig csak regionális és egyéb korlátozásokkal lehetett ezt használni, szóval kevesen érhették el. Most azonban a Facebook lebontotta a megkötéseket, és mindenki számára elérhetővé tette ezt a rendkívül hasznos lehetőséget. Az Android és az iOS operációs rendszert futtató eszközök esetében is elérhetővé vált az ingyenes Wi-Fi keresésére szolgáló funkció. Ez nagyon jól jöhet például azok számára, akik utazni indulnak, és ismeretlen helyeken járnak, de egyáltalán nincs mobilinternet csomagjuk vagy egyszerűen csak szűkös adatkerettel rendelkeznek – ami Magyarországon például egyáltalán nem ritka. Ilyen tekintetben a legjobbkor jött ez a funkció, hiszen sokan indulnak kikapcsolódni (nyaralni, kirándulni) a következő hónapokban. Ezt a lehetőséget a Facebook alkalmazáson belül a „Még több” menüpont (három vízszintes vonal) alatt kell keresni, és rögtön itt lesz a hosszas listában kiemelve egy piros Wi-Fi piktogrammal. Legalábbis általában, mert előfordulhat az applikáció beállításaitól függően, hogy ennél azért jobban meg kell dolgozni a funkció eléréséért. Ha valaki a „Még több” fül alatt nem találja azonnal a WiFi-keresőt, akkor annak az „Alkalmazások” területre kell görgetnie, ahol rá kell menni az „Összes megjelenítésére”, és itt fogja ezt a lehetőséget felfedezni.
Az ingyenesen elérhető vezeték nélküli hálózatokat az alkalmazás képes lesz megjeleníteni egy térképre levetítve, de listába rendezve is, ami kevesebb adatforgalommal jár. Itt mindenki azt a nézetet választhatja majd, amelyik számára szimpatikusabb, de a listázás az alapértelmezett. Ha megvan a kiszemelt hely, akkor akár útvonaltervezést is lehet indítani, de szimplán felkereshető a hely Facebook adatlapja is, ahol az ember minden információt megtalálhat, amire csak szüksége lehet. A felhasználók így már választhatnak az alapján éttermet, hogy hol van ingyenesen elérhető Wi-Fi, de azért az oldal átnézésével (pontozások megtekintésével) meggyőződhetnek arról is, hogy tényleg jó kiszolgálásra számíthatnak-e, vagy érdemesebb más hely után nézniük.
Honnan jön az adatbázis? Ez nagyon jó kérdés. A magánszemélyek Wi-Fi-jeit nem lehet majd látni a térképen, ezek nem fognak megjelenni a listában, és nem is adhat hozzá bárki bármilyen Wi-Fi elérési pontot a Facebook adatbázisához. Itt a regisztrált vállalakozásoknak kell beállítaniuk, hogy kínálnak-e ingyenes WLAN szolgáltatást, és ezekből az információkból áll majd össze a Facebook ingyen Wi-Fi-s lajstroma. Az applikáció még az SSID-t is ki fogja írni, nemcsak a hely nevét, ahol van az egység. A keresés mindig csak a közelben levő helyeket emeli ki, más településekről nem fogja összeszedni a hálózatokat, ami szintén örömteli. Ám az emberek a térképnézet használatával bárhol megnézhetik az elérhető Wi-Fi hálózatok listáját, szóval erre is gondolt a Facebook a fejlesztés során.
Hátulütője ennek az újításnak, hogy azért csak kell ahhoz internetkapcsolat, hogy az ember felderítse az ingyenes hálózatokat. Tehát mobilnet vagy egy másik WLAN kapcsolat nélkül ennek aligha veszi majd hasznát az ember. Érdemes lesz előrelátónak lenni, ha ez a helyzet, és elmenteni a fontosabb elérési pontok listáját legalább egy képernyőmentéssel. Facebook: iOS | Android
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. 5hR3kY
2017.07.05. 20:44
Fejlődünk. Mire elérhetővé tette a Facebook mindenki számára, addigra már van korlátlan mobilnet ami bárki számára elérhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.06. 01:54
Van különbség ingyenes Wifi és korlátlan fizetős mobilnet között. Tegyük fel elmész a hétvégén Norcégiába vagy Svájcba, ott is ingyenes és korlátlan a mobilneted?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY kean
2017.07.06. 08:02
Jó reggelt! 2017 van és már él az EU-s roaming, ami adatforgalomra is vonatkozik. Ha Vodafone-os vagy akkor Svájcban és Norvégiában is megy az EU-s roaming. Ha Telenoros vagy Telekomos vagy ott még sajnos nem, de tuti nemsokára megoldják. Amúgy meg Nyugat-Európában körülbelül minden szállodában / szálláson / étteremben akad ingyen Wi-Fi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.07.06. 13:56
Látom nem jött át a lényege, nem mindenkinek van mobilnetje és biztos vagyok benne, hogy akinek van az fizet havidíjat érte. Itt viszotn ingyenes netről van szó az egész világon, nem csak EU1es díjzónában, ezzel találhatsz ingyenes wifit Szerbiában és Ukrajnában is, de akár Uláénbátorban is neki lehet állni wifire vadászni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 5hR3kY
2017.07.07. 08:49
Látom neked sem jött át a lényege, mert ahhoz hogy ez működjön, kell egy élő netkapcsolat, úgyhogy körülbelül szarbak a pofon esete az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!