iPon Hírek

A Facebook felvásárolja az Instagramot

Dátum | 2012. 04. 10.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Mark Zuckerberg április 9-én bejelentette, hogy a Facebook egymilliárd dollárért felvásárolja a rendkívüli népszerűségnek örvendő fényképmegosztó szolgáltatást, az Instagramot. A közösségi oldal már eddig is a világháló egyik legnagyobb képmegosztó helyszíne volt, de ezzel a lépéssel kétségkívül az első helyre fog előrelépni.

Az Instagram nem egyszerűen egy képmegosztó szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy az okostelefonnal készített képek rögtön megosztásra kerülhessenek a világhálón, hanem jelenleg mindenki kedvenc kisméretű közösségi hálózata: az utóbbi időben sokan elsősorban itt osztották meg képeiket, és nem valamelyik nagyobb hálózaton. Eddigi „pályafutása” hasonló a Twitter kezdeteihez, de a Facebook ezúttal közbelépett, mielőtt egy újabb kicsinek induló közösségi háló kezdene nagyratörő önálló tervekbe.

Az Instagram 30 millió felhasználóval rendelkezik, annak ellenére, hogy pár nappal ezelőttig csak iPhone-ra volt elérhető: egy hete adták ki androidos verzióját. Március vége óta pedig már nem csak az Instagram saját alkalmazásán keresztül lehet képeket feltölteni a megosztó oldalra, hanem olyan versenytársak által is, mint például a Hipstamatic. Szóval a felhasználói kör robbanásszerű gyarapodása várható a közeljövőben.


A felvásárlás nem történt teljesen váratlanul: a Facebook egy éve próbálkozik egy iPhone-alapú fotómegosztó létrehozásával, amely az Instagram vetélytársa lehet. Úgy tűnik most jött el a pillanat a taktika megváltoztatására: inkább megveszik a legjobban működő rendszert, minthogy versenyre keljenek vele.

Zuckerberg bejelentésében hangsúlyozta, hogy a Facebook a továbbiakban is független egységként szándékozik kezelni az Instagramot. Így továbbra is lehetséges lesz más szolgáltatásokon keresztül használni a fotómegosztót, így a Twitteren is.

A Facebook az utóbbi időszakban szabadalmakat vásárolt az IBM-től, valamint alkalmazásába vette a GazaHawk nevű webkamerás szemmozgás-követő szoftver fejlesztőit, a Momentus Media reklámcég munkatársainak egy csoportját és a Caffeinated Mind nevű adatátvitellel foglalkozó vállalkozást is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. lackoo1111
2012.04.10. 18:47
Most hallok először erről az Instagram nevű szolgáltatásról .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. falviimre
2012.04.10. 20:34
Én több mint egy éve napi szinten használom, és nagyon nem örülök az eladásának Mondhatni ez a kedvenc appom, és attól tartok bármilyen változásokkal is fog járni ez a facebookos "összeborulás" nagy valószínűséggel negatív hatású lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!