iPon Hírek

A Facebook HTML5-re cserélte az Adobe Flasht

Dátum | 2015. 12. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Adobe Flash iránt már régen megrendült az iparág bizalma, ugyanis a bővítmény számos kritikus biztonsági rés miatt került a hírek középpontjába, és a kijavított hibák után általában újabb és újabb problémákra derült fény. A Flash név emiatt már nem cseng olyan jól, mint néhány éve – ezt alighanem az Adobe is érzi, hisz a Flash Pro 2016-os kiadása már Animate CC névvel érkezik. A fentiek alapján nem meglepő, hogy az iparági szereplők sorra próbálják kiváltani az Adobe több sebből vérző, kevésbé stabil és nem túl energiatakarékos bővítményét. A Facebook vezető biztonságtechnikai szakembere hat hónappal ezelőtt jelentette be, hogy a Flasht le kell váltani, helyette pedig alternatív megoldásokat kell alkalmazni. Ilyen alternatíva a HTML5, amit időközben alapértelmezetté is tettek, így a facebookos videók már egyetlen webböngészőben sem Flash alapon, hanem HTML5 alapon töltődnek be és játszódnak le. A Facebook egyéb részein – például az alkalmi játékoknál – persze továbbra is megmarad a Flash támogatás, így az Adobe fejlesztőivel való együttműködés továbbra sem szakad meg. A friss lépés előtt a Facebook fejlesztői a hírfolyam esetében már alkalmazni kezdték HTML5 alapú videólejátszót, de a HTML5 támogatással eddig kisebb problémák voltak – főként a régebbi webböngészők esetében. A hibák elhárításával most végre lehetőség nyílt rá, hogy minden platformon, minden webböngésző esetében alapértelmezett legyen a HTML5 alapú videók használata. A HTML5 alapú videólejátszás hosszabb távon megbízhatóbbá és gyorsabbá teszi a közösségi oldalon megjelenő videók lejátszását. Nagy előny, hogy a HTML5 alapú megoldás esetében sokkal gyorsabban elindulhat egy-egy videó lejátszása, valamint a megbízhatóság is javult, ennek hatására a HTML5 alapú videókkal kapcsolatban sokkal kevesebb hibajelentés érkezik a felhasználóktól. A friss statisztikák szerint a felhasználók a pozitív változások hatására több időt töltenek videók nézésével, mint korábban, ennek pedig egészen biztosan örülnek a fejlesztők és a részvényesek. Jelenlegi tesztünk szerint még mindig nem kopott ki teljesen a Flash a videók területéről – IE11 alatt legalábbis többnyire Flash alapú videók jelennek meg, de Chrome és Firefox alatt aktív a HTML5. A bejelentés alapján hamarosan mindenhol életbe léphet a változás.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

31. Supra
2015.12.22. 10:38
Nahát, nem is értem miért nem cseng olyan jól, hiszen csak a weboldalak fele lett használhatatlan mobil eszközről szinte egyik napról a másikra...

Meg hogy óriási pénzekért elölről kell fejleszteni egy csomó web oldalt?

Csak ezért? Szegény Adobe, ez olyan igazságtalan....

Amúgy ez is egy milyen okos lépés! Egy rosszabbul csengő nevet lecserélnek egy tökismeretlen, senki számára semmit nem mondó névre. Biztos sikeres lesz, és megkapja a jól megérdemelt a süllyesztőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. szentmihal... Supra
2015.12.22. 10:59
Mi az a Facebook, mi az a Flash? Kiválóan élek nélkülük!
Nem vagyok egyedül...sőt, egyre többen leszünk, akiknek nem hiányzik egyik sz@r sem! Sőt az emberiség megmentése során az első lépés lenne a FB megszüntetése!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. ThePoweR szent...
2015.12.22. 11:15
"menő vagyok, utálom a facebook-ot"

Nem értem mért kell utálni egy eszközt. Az embereket kell gyűlölni nem amit használnak. Ennyi erővel a számítógépet és az okostelefont is lehet utálni. A taigetoszpozítív embereket kellene elintézni az emberiség megmentéséhez nem a facebook-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.22. 11:23
Ezt már a másik hírnél is eljátszották de viszont nem tudták megindokolni, hogy miért kell ennyire utálni az fb-t. Én boldogan használom információszerzésre (fúúj mi ez?!) és kapcsolattartásra (haha nincs is életed!) szóval ennyi

A videók lejátszása tényleg sokkal gyorsabban történik, ennek örülök. Bár úgysem fb-n szoktam videózni hanem a youtube-on
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. baler
2015.12.22. 11:43
A flash egy fostenger, a HTML5 egy fokkal jobb. Nehogymár egy 1080p videó 50-60%-on tolja a procit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. krisz111
2015.12.22. 13:32
Inkább HTML5 mint flash, egyszerűen felhasználói szempontból jobb lenne a HTML5, de fejleszteni még nincs párban a flash-el ami még mindig nagyon elterjedt és könnyen össze lehet rittyenteni benne dolgokat.

Hátha elfelejtjük végre ezt az optimalizálatlan hulladékot, én nagyon várom már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. muli baler
2015.12.22. 14:41
Látszik, hogy csak benyögted ezt a hsz-t mert ez a trendi a flashel szemben, köztudott a HTML5 -nek sokkal nagyobb a proci igénye !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. baler muli
2015.12.22. 15:06
Mind a kettőre értettem a hozzászólást... Bár flash alatt be lehet kapcsolni a hardveres gyorsítást, de szinte semmit nem ér. A VGA "napozik" lejátszás közben mind a kettőnél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. muli baler
2015.12.22. 18:28
Ez igen sajnos így van, néha néha megrángatja pillanatokra a GPU-t, egy 1080p 60fps videónál is ennyi amit csinál, a 4 cpu magom meg 80% körül pörög. Csak azt nem értem mikor bejött ez a HW gyorsítási őrület pár éve még csak 2 magos procim volt és egy nV 9600GT-m és tisztán emlékszem hogy kevesebb CPU -val és normális GPU használattal gyorsította a videókat, én már arra gondolok szándékos a dolog, hogy vegyék az erősebb procikat, mert jelen esetben qvára nem az hajtja végre azt a feladatot amit a GPU-nak kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. prohlep
2015.12.22. 20:05
"A videók lejátszása tényleg sokkal gyorsabban történik, ennek örülök."

Egy másfél órás filmet megnézel háromnegyed óra alatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. baler muli
2015.12.22. 22:24
Erre már én is gondoltam, hogy direkt ilyenre csinálják.... Bár én hiszek egy pár összeesküvés elméletben... szóval lehet benézzük.. De ha mondjuk letöltesz egy 4K videót a YT-ról, és megnézed pl: VLC-n, hibátlanul, röccenésmentesen
játssza, sokkal kisebb CPU használat mellett..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.23. 01:41
Úgy értettem, hogy nem kell 5 mp-et várni mire elindul a lejátszás és ha átváltok hd-ra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. szentmihal... gtas
2015.12.23. 06:50
Kedves gtas!

Remélem sikerül egy csipetet átadnom: Az agyhalott emberek gyűjtője a FB! Amikor a valóságból(egyre többen) kiszakadva a telefonjaikat simogatják, és a külvilág számukra már csak egy virtuális világ, akkor eszembe jut, milyen volt a világ FB nélkül!
"Ha nincs facebookod, nem is létézel!" Élek, és mióta töröltem magam talán jobban értékelem a gyerekeimet, meg a valós kapcsolataimat, mint a virtuális 1234 db volt ismerősömet! És valóban nem kedvelem a simogatós telefonokat. Sikerült őket az emberekhez drótozni, mint egy személyre szabott poloskát, lehallgató készüléket. Sajnos státuszszimbólum lett újra, mint anno a bunkófonok. Ki kell villantani a harapott almát, és ember lesz belőled! Nem, nem attol leszel ember, hogy van eg y szifonod, SGS6edge+-od...
Pm-ben folytathatjuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.23. 09:50
Akkor a te logikád alapján mindenki aki fb-n is megtalálható az agyhalott ember, legyen az mondjuk egy kedvenc együttes, zenész, híresség, vagy akár az egyik ismerősöd aki kiköltözött egy másik országba és csak így tudod tartani a kapcsolatot vele? Miért kell egyből a rosszat meglátni valamiben csak azért, mert a többség retardált módon használja? Mondom én, hogy divat lett az fb-t is szidni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. iattilagy muli
2015.12.24. 14:45
A flashel a legnagyobb baj, hogy az adobe saját cucca és nem a böngésző szabványos része, különösebben nem érdekel a proci használat az viszont igen, hogy ne kelljen nem szabványos plugin egy oldal megnézéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.24. 20:10
"Az embereket kell gyűlölni nem amit használnak. "

az embereket nem kell gyűlölni. A dolgokat kell, amelyek, károsak.
(nem: eszköz, hanem: dolog.)

#15: a plugin jó, hasznos, felszabadít. Mindenhol stabilan ugyanúgy néz ki (használhatod a kedvenc böngésződet); kontrolllhatók a jogai (a böngészőnél lehet kevesebb és több is: nem kell tudnia file-okat basztatni, de jó ha a GPU-t tudja); egyszerűbben és kevésbé fájdalmasan tiltható, nincs annyira integrálva.

Ehhez képest a JS+webg+anyámkínja egy borzadályhalom, a webGL lyukas szar, a JS reklámok meg itt vannak a nyakunkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. szentmihal... gtas
2015.12.25. 08:26
Kedves gtas!

Nem divatból szoktam cselekedni, hanem eljutok a véleményemhez valamilyen úton! Volt nekem is, de ma már irigykedek azokra, akiknek soha nem is volt!Nem a FB-on az emberek lájkrára vadászó kedvenc együttes, zenész, híresség, vagy akár az egyik ismerősöd aki kiköltözött egy másik országba és csak így tudod tartani a kapcsolatot vele? van a baj, hanem a többséggel! Te magad írtad le! Ajánlom figyelmedbe: https://www.youtube.com/watch?v=N11MWucGfkE
Szép napot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.26. 00:02
Én nem a többség vagyok és attól mert retardáltak még maga a Facebook jó dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. szentmihal... gtas
2015.12.26. 18:36
Biztosan igazad van, és még korrektek is, semmit nem törölnek, mint a Google!
Te törlöd ők nem ! Edvard Snowden Citizenfour című filmjét ajánlom neked! Amúgy mond már, miért jó a FB! Én életem 100 %-os nélküle!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.26. 20:12
Ennyi erővel akkor dobj el minden elektronikai eszközt és hagyd el a civilizációt mert bárhol le tudnak nyomozni. Élj egy barlangban ott talán biztonságban érezheted magad Mellesleg nekem nincs megadva se a lakcímem se a tel számom és nem vagyok hacker sem úgyhogy nyugodtan megnézhetik a tevékenység naplómat is akár lesz@rom. Csak az ilyen paranoiás emberek paráznak ennyire, de mint mondtam lehet menni a barlangba és minden meg lesz oldva. Mellesleg a szolgáltatód is bármikor lenyomozhat úgyhogy a telódat is dobd el!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szentmihal... gtas
2015.12.27. 08:07
Nem sikerült egy jó dolgot mondanod, hogy meggyőzzél!
Akivel akarok, tudok kommunikálni, legyen az Ausztráliában, Londonban, Budapesten! Mi az a hacker? Igazad van, a metaadataim alapján simán tudnak követni FB nélkül is. Valahol meg kell húzni a határt! Gyakorlatilag téged is lehet, mert Windowst használsz deszktopon, androidot mobilon, mellesleg a FB-on még a helyeket is megjelölöd, hogy mikor hol merre jársz! Nem kell ide chip a bőröd alá, te magad ajánlod fel a bárkinek, hogy figyeljenek, kövessenek! Mondj egy dolgot, amiért megéri használni a FB-ot!! Flasshel, vagy anélkül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. asdsa szent...
2015.12.27. 16:35
Annyiban előnyös a Facebook, hogy - minden hibája ellenére - egy kommunikációs sztenderddé vált, akár a gsm. Például jó dolog, hogy ha van egy zenekar, vagy valami noname kisker, ilyesmi, akkor nem a negyed évente frissített, gyakran a 2000-res évek elejét idéző honlapokat kell megfejteni infóért, hanem van egy facebookos oldaluk egységes felülettel, amit könnyen tudnak frissíteni; látod az ügyfeleik véleményét; ha kérdeznél, akkor gyors választ kapsz.
A csoportok is elég jó szolgálatot tesznek sok helyzetekben, illetve ha sürgősen kell valami, akkor valószínűleg választ kapsz egy órán belül mástól/másoktól. Ráadásul ez ingyen van, nem úgy mint a mobilszolgáltatók rettenetesen elavult árazása.

Az adatvédelem sérülése, illetve a hülye emberek ellen egyáltalán nem bonyolult védekezni. És mivel ma már ez az internetes kötetlen beszélgetésekhez fűződő sztenderdje (legalábbis a fiataloknál biztosan), nem sokan hajlandóak emailben/Skype-on/IRC-n/telefonon cseverészni a másikkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gtas asdsa
2015.12.27. 20:31
Hiába magyarázod neki úgysem érti meg a befásult gondolkodásmódja miatt. Az egyik paranoiás volt osztálytársamra emlékeztet, aki max akkor dugta be a netkábelt ha le akart tölteni valamit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. szentmihal... gtas
2015.12.27. 23:24
Kipróbálnám, egy napra kihúznám a net kábeled, kikapcsolnám a mobilneted, wifid! Túlélnéd? Vagy ilyen vagy te is: https://www.youtube.com/watch?v=ztwtFxyR3hs&feature=youtu.be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szentmihal... asdsa
2015.12.27. 23:25
Egy előnyt mutatok neked! Megfontolandó!
https://lh3.googleusercontent.com/dx1mj1snkyDsnjmoXxyMkhhBiDjVIuOry7m-eJM70iE=w1366-h768
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror szent...
2015.12.27. 23:35
Veled nem az a gond, hogy anti-technokrata vagy, hanem az, hogy értelmileg súlyosan visszamaradott, és ezen pozíciódon nem is kívánsz változtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szentmihal... Terro...
2015.12.28. 00:08
Mondta nekem mindezt egy Terror nevű egyén!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror szent...
2015.12.28. 00:31
Igen, egy Terror nevű egyén azt mondja neked, hogy több ember is pontosan elmagyarázta már, hogy mire jó a Facebook és a hasonló oldalak, de te ezekről képtelen vagy tudomást venni, és továbbra is fullban nyomod a kretént. Ez amolyan tanyasi hozzáállás, hogy neked ne próbáljon senki értelmesen magyarázni, amikor te már levezetted magadban a tutit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szentmihal... Terro...
2015.12.28. 08:30
Szóval,ha más a véleményem, hasztalannak tartom, más az értékrendem, akkor tanyasi vagyok! Ha nálam inkább a személyes kapcsolatok dominálnak, és a való élet, akkor tanyasi vagyok! Tudod mit az vagyok! Fejlődésben visszamaradt, meg amit akartok! Mondom mindezt úgy, hogy volt, használtam, gondolkoztam, töröltem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller szent...
2015.12.28. 10:17
Szíved joga nem használni a facebookot, mert nem tetszik, vagy mert neked nem vált be. Én sem használom, mert nem tudtam megfelelelő keretek között tartani a facebookozást, és ez káros volt.
Ez viszont egy szubjektív vélemény, _nekem_ nem tetszik, _én_ nem használom, de látom a hasznát, és látom, hogy mások miért használják.


Ellenben amit te írsz, azt te objektív igazságként adod elő. Nem csak azt jelented ki, hogy neked nem tetszik, hanem azt is, hogy mindenki, aki használja, idióta. Maga az eszköz milyenségéből következik, hogy aki használja, annak nincs élete, nem tud a szeretteivel megfelelő időt tölteni, stb.
Továbbá kijelented, hogy facebook használatával nem lehetséges egészséges, normális életet élni.
Ehhez viszont megfelelő érvek hiányában nincs jogod!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.28. 11:44
Te onnan a fotelből megmondod, hogy akik fb-t használnak azoknak nincsen egyetlen barátjuk sem, a szüleikkel sem beszélnek és egész nap a szobában ülnek? Gratulálok! Tipikusan az az ember vagy aki mindenféle b@romságot hallott a sok idiótától amiket elhitt és azóta fogadalmat tett, hogy sosem fog használni egyetlen tech cuccot sem mert az az ördög műve és kihal azoktól az emberiség.. Képzeld ha nem lenne fb akkor sem találkoznék többet az ismerőseimmel mivel elég messze laknak, de hála az fb-nek bármikor és ingyen beszélhetünk, mikor pedig ráérünk találkozunk élőben. Ha ezután sem érted meg, hogy az fb csak megkönnyíti a dolgokat akkor sem érdekel. Próbálkozz vallásos fórumokon ott tuti hinni fognak neked, mert nekik is ilyen h...e a felfogásuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!