iPon Hírek

A Facebook játékok begyűjtik adatainkat?

Dátum | 2010. 10. 19.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A hétvégén számos népszerű Facebook játékot állítottak le, mert felmerült a gyanú, hogy azok továbbítják adatainkat mindenféle internetes reklámozóknak és internet kutató cégeknek. A Wall Street Journal jelentése szerint szóba került a FarmVille, FrontierVille, Mafia Wars és a Texal HoldEm Poker is az ügy kapcsán.

A közösségi oldal 10 legnépszerűbb játékát kivétel nélkül megvádolták, ezek közül 3-at (a FarmVille-t is beleértve) még azzal is, hogy a felhasználó barátainak adatait is árulta. Ha az állítások igazak, akkor ezzel megszegték volna a Facebook szabályait. A LOLapps nevű fejlesztő több címét tehát már leállították, várjuk a további fejleményeket.

Egy Facebook szóvivő a következőket reagálta az esetre: "A technikai rendszerünket mindig kiegészítette egy kemény szabály betartató rendszer, továbbra is erre hagyatkozunk, hogy felhasználóink tökéletes irányítása alatt tartsuk személyes adataikat."

A Zynga (FarmVille) szóvivője tagadja, hogy bármi rosszat is csináltak volna: "A Zyngának szigorú szabályai vannak arra, hogy ne továbbítsa harmadik személynek felhasználói adatait. Szívesen üdvözöljük a Facebookkal való együttműködést, hogy továbbfejlesszük a web technológiák működését, annak érdekében, hogy az emberek kezébe tartsuk az adataik fölötti kontrollt."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. bul07
2010.10.19. 20:49
húha mi esz most
nem tudnak kapálni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mtrx220
2010.10.19. 20:52
nem értem mit vártak, persze hogy visszaél vele a facebook. az összes közösségi oldal visszaél vele, hol élnek ezek a szerencsétlen júzerek?
szvsz aki ilyen oldalakon éli a közösségi életét, az meg is érdemli hogy kapja a spamet tonnaszámra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ecku01
2010.10.19. 20:57
Hát ja... Eszméletlen hogy ebben a pillanatban is hányan vannak az oldalon (több millióan). Ha sikerül rájuk bizonyítani akkor mi lesz ? pénzbírság ? vagy leállítanák az egész oldalt? ( több millió fiatal életének a végét jelentené ez )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. YuGabe
2010.10.19. 21:10
Lehet ellenőrizni az Applications oldalon, hogy egyáltalán átvették-e az adataidat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. sleepingdr...
2010.10.19. 21:21
Több millió cyber-őstermelőt fosztanak meg a földjétől. Ez komoly dolog. Majd kimennek tüntetni a virtuális traktorjaikkal az információs szupersztrádára meglátjátok, és kiharcolnak maguknak cyber-kárpótlási jegyet a föld helyébe. Azon meg tudnak majd venni virtuális petet a wowban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pietro84
2010.10.19. 21:29
az élet nagy gondjai...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. YuGabe
2010.10.19. 21:37
Nem tudtok olvasni? Ezeket nem kapcsolják le, csak megvádolták őket. Értő olvasás kettes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sleepingdr...
2010.10.19. 21:49
Ok, de ha a vád beigazolódik, lekapcsolják. Én jó esélyt látok, hogy télleg lopják az adatot, csak más kérdés, hogy kiderül-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tbalazs
2010.10.19. 21:53
Nem kapcsolják le? pedig az első mondat szerint "A hétvégén számos népszerű Facebook játékot állítottak le" szóval csak lekapcsolták legalábbis ideiglenesen vagy nem tudom, de való igaz, hogy szegény farmerektől nem vették el a földet, csak egyelőre nem mehetnek a birtokra
Máskülönben ezek a nyilatkozatok ugye nem csak nekem tűnnek kissé nevetségesnek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csigabigaf
2010.10.19. 21:59
Nem is értem őket, ha egyszerűen csinálnának egy opciót hogy "Igen, osszátok meg az adataimat az ég világon akárkivel" és cserébe mondjuk piros színű lenne a neved és csillámporos, valószín legálisan spammelhetnék a birkákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2010.10.19. 22:17
egyik nem mond igazat, másik pedig hazudik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. sleepingdr...
2010.10.19. 22:17
csigabigaf: Maximálisan igazad van. És egyben ez a legnagyobb gond manapság az internetes társadalommal. Legközelebb már lesz olyan mező az IWIWen, hogy "bankkártyaszámom és hozzá való pin kódom", illetve, "mikor nem vagyok otthon, és milyen értékek vannak a lakásomban" Erre haladunk, csak tudnám, miért!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. YuGabe
2010.10.19. 22:35
Tökre nem igaz. Amikor regisztráltál Facebookra, akkor szépen bepipáltad a checkboxot, hogy elfogadod annak szabályzatát és a rajta található alkalmazásokért a Facebook nem felel.

Az már más dolog, hogy sok hülyének eszébe sem jut megkukkantani, hogy mi a tök is az a szabályzat, de akkor így járt.

A játékokról meg annyit, hogy amikor rákattintasz a gyönyörű kék "Engedélyezem" (vagy nemtom hogy van magyarul) gombra, akkor felette szépen ki van írva, hogy az alkalmazás milyen dolgaidat lophatja el legálisan tőled. Ezen kívül minden magára valamit is adó alkalmazásnak van szépen ToS-e, el lehet olvasni. Ha meg nincs, akkor szépen törölheted az alkalmazásaid közül, de már úgyis "ellopták" (ezüsttálcán nyújtottad nekik) az adataidat. Viszont törvény szerint ezt csak maguknak használhatják fel, harmadik félnek (pl. statisztikai hivatalok) nem adhatják ki, különben törvényt szegnek, irány a dutyi.

A lustaság elég gyakori, divatos mentalitás manapság, de azért annyira ne legyünk már még büszkék is rá, oké? Iwiw-nél mi volt? Nem hogy ellopták az adataidat, aki csak akarta, hanem te osztottad meg. Sok hülye konkrétan még telefonszámot is nyilvánossá tesz, és csodálkozik, hogy csörög a telefon és "kutatási célokból szeretnénk feltenni néhány kérdést, csak 10 percet vesz igénybe" szöveg jön.

Akármi is a helyzet, a hülye júzer mindig hülye is marad. Az okos vállalatok meg a hülye júzerekből gazdagszanak meg könnyen. Bevállalja? Igen... vagy NEM?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Xeon
2010.10.19. 23:04
ah YuGabe megelőztél, igen mindenki szépen engedélyezi, hogy vigyék az adatott, nem is tudom mi volt olyan meglepő ezen a cikken...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LavX
2010.10.19. 23:28
Az még a jobbik eset, amikor felhívnak és beleszólnak és megmondja, hogy ki ő és mit akar. Engem pl 2 hetes telefonszámnál hívogattak pár napig rejtett számmal, amit felvettem, majd miután 2x bele "hálóztam" letette. Mivel 2 hetes volt a szám és pont akkor is mentem el nyaralni, ezért nem is annyira sok ember tudta... pláne nem iwiwről meg innen-onnan, ahova felteszik az okosok publikusnak readásúl.
Én ezt az egész facebookot egy hülyeségnek tartom. Regisztráltam vagy 2 éve és azóta bejelentkeztem max 5x, mert valami hülyeséggel zargatott emailben. Ott az iwiw, megtalálod a távoli ismerőseidet, rokonoaidat, de nálam nem az az élet, amit próbálnak népszerűvé tenni, hogy sza..khm..ás közben is írkálj twitter meg facebookra, hogy jajj mi a kínom. Na meg megosztok mindent. Megosztom a képeimet, videóimat, levelezéseimet stb. Nem is kell magánnyomozó, ha ki akarsz deríteni valakiről dolgokat. Megnézed a profilját és ott van minden. Hány éves, hol dolgozik, mi a hobbijai, szereti-e a kolbászos-rájás pizzát stb...
Lehet nekem van üldözési mániám, de én inkább kerülöm ezeket az internetes divathülyeségeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. csigabigaf
2010.10.20. 02:34
Érdekes lény az ember, annyira társasági lény hogy szeretne tudni arról hogy a másik fingott-e, és hogy milyet, de ott lenni azt már nem akar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. iteq47
2010.10.20. 11:08
A SZERZŐDÉS ELFOGADÁSÁVAL ELADTÁTOK A LELKETEKET A SÁNTÁNNAK!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. cjoe
2010.10.21. 09:04
Miért is olyan nagy gond az ha valaki megtudja hány éves vagyok hova jártam suliba, hol dolgozom vagy éppen hol lakom? Nagy cucc, kérdezzek meg és megmondom, nem kell ahhoz semmilyen közösségi olda, adatlopó program, barba trükk meg ilyesmi, CV-m publikus. A bankszámlaszámomat meg úgysem a FB-on tartom. Amit meg nem akarom, hogy mindenki tudjon, azt úgy sem rakom fel sehova. Ha meg fényképet akarok felrakni, akkor csak olyat teszek fel, amit tudom,h nem fogok holnapután megbánni és nem kell azon paráznom, hogy jaistenem talán nem látta senki. Szóval én sosem értettem hogy mi ez az óriási hiszti az un. "kényes adatok" korul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ThodEE
2010.10.21. 09:47
Fész búúk íz SHIT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!