iPon Hírek

A Facebookon keresztül is támadják a vállalatokat

Dátum | 2010. 10. 13.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke A nyitó előadást például nem valamelyik antivírus-fejlesztő vagy piackutató cég, hanem a Facebook szakembere, Nick Bilogorsky tartotta. Prezentációjában nagy súlyt kaptak a Facebookot fenyegető botnetek (azaz hackerek által ellenőrzött robothálózatok), a Zeus, a Bredolab és a hírhedt Koobface, mely utóbbinak már a neve is a félmilliárd felhasználót számláló portálra utal. Bilogorsky azzal a bejelentéssel lepte meg hallgatóságát, hogy már tudják, kik állnak a Koobface mögött. Azonban - sietett hozzátenni - egyelőre nem mondhat többet, hiszen a nyomozás még nem zárult le.

A Facebook előadója egyébként sem fukarkodott korszakos kijelentésekkel. "Az e-mail végnapjait éli" - hangoztatta, utalva azokra a felmérési eredményekre, melyek szerint ma már több időt töltünk közösségi portálokon, mint e-mailezéssel. "Aki kíváncsi, milyen lesz a jövő, csak nézze meg, amit a tizenévesek csinálnak" - mondta. Jelzésértékű az is, hogy a Facebook vállalati hierarchiájában az informatikai biztonsági terület nem a fejlesztéshez, hanem a jogi osztályhoz tartozik. Más szemszögből, de ugyancsak a közösségi portálokkal foglalkozott Stefan Tanase, a Kaspersky Lab szakembere. Azt mutatta be, milyen kockázatot jelentenek ezek a rendszerek a vállalatok biztonságára. Számítógépes bűnözők könnyűszerrel összegyűjthetik azokat a személyes adatokat, amelyeket a kiszemelt cégek munkatársai a közösségi site-okon magukról közzétesznek, s ezek birtokában pontosan célzott, automatizált támadást indíthatnak az illetők, illetve rajtuk keresztül vállalatuk ellen. Manapság a cégek szellemi tulajdona értékes zsákmánynak számít, széles körben folyik az ipari kémkedés. A biztonsági főnökök jól teszik tehát, ha új, hatékonyabb védelmi stratégiákat dolgoznak ki - figyelmeztetett a szakértő.

Talán a legfontosabb tanulságot, amivel a konferencia a vállalatvezetőknek szolgálhat, egy hallgató mondta ki: a céges felhasználók nincsenek tisztában azzal, mennyire értékes információ van a kezükben. "Ez bizony alapvető biztonsági probléma" - jelentette ki a Virusbuster szakértője, Szappanos Gábor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!