iPon Hírek

A farkukba ültetett szemmel is látnak az ebihalak

Dátum | 2017. 04. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Tufts Egyetem kutatói egy migréngyógyszer segítségével elérték, hogy a beültetett látószerv újonnan növesztett idegekkel rákapcsolódjon az állatok idegrendszerére. Ami azért érdekes, mert hasonló módon egy napon talán a biomérnöki úton létrehozott szervek is integrálhatók lehetnek a szervezetbe. Michael Levin és társai azt vizsgálják, hogyan működnek együtt a mesterséges szervek a test többi részével. Világszerte egyre több laborban dolgoznak a szakértők különböző emberi szervek létrehozásán, és ezek közül légcsöveket és húgyhólyagokat már be is ültettek élő betegekbe. A bonyolultabb felépítésű szervek esetén azonban nemcsak az a probléma, hogy ezeket nehezebb laborkörülmények közt felépíteni, hanem az is, hogy megfelelő működésükhöz szorosabb kapcsolatot kell kialakítani a beteg más rendszereivel, így idegrendszerével is.
Ahhoz, hogy beültethető szívet vagy szemeket hozzanak létre a laborban, azt is meg kell oldani, hogy ezek rácsatlakozzanak a központi idegrendszerre. Ennek lehetőségét kezdte vizsgálni Levin kutatócsoportja az ebihalas kísérlet során. A szakértők eltávolították néhány háromnapos ebihal szemeit, majd ezekből egyet-egyet más, szintén megvakított, azonos korú ebihalak leendő farokrészébe ültettek át. A szemátültetésen átesett állatok egy részét zolmitriptánnal kezelték a műtét után. A migréngyógyszerként használt hatóanyag szerotoninreceptorokat aktivál a sejtekben, és ezek révén elektromos aktivitást vált ki bennük. Levin és kollégái pedig azt már korábbi kísérleteik során igazolták, hogy ilyen módon elősegíthető a neuronok növekedése. A koncepció működőképesnek mutatkozott, hiszen a hatóanyaggal kezelt állatok 40 százalékában új idegsejtek nőttek, amelyek révén a beültetett szemek néhány nap alatt elérték a központi idegrendszert. Ami még érdekesebb, az ebihalak a látásra is képesek voltak új érzékszervükkel. A későbbi kísérletek során különbséget tudtak tenni a piros és a kék szín között, és látták az útjukba kerülő tárgyakat. És ehhez nem is kellett a szemeket az agyba bekötni, elég volt, ha azok a gerincvelőhöz csatlakoztak. Ami nagyon jó hír a szervnövesztők számára, hiszen az új szervek közvetlen agyhoz kapcsolásához komoly, bonyolult műtétekre lenne szükség. Ha viszont ezek működéséhez a gerincvelő elérése is elegendő, az jelentősen leegyszerűsítheti az eljárást. De ehhez persze előtte még azt is igazolni kell, hogy a hatóanyag az emberekben is hasonló módon képes növekedésre bírni az idegsejteket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Renhoek
2017.04.03. 18:50
Na ez durva első olvasatra. Embereknél van sok neurotroph gyógyszer, csak az idegi regeneráció sokkal kötöttebb és gyengébb mint az ilyen egyszerű lényeknél. Pont a hüllőknél 40% a látóideg regeneráció, míg emlősöknél alig 10%... vakószínűleg ugyan ebbe a problémába ütköznek majd. Első körben meg kell fejteni miért van ez. Valószínűleg a jóval összetettebb idegrendszer és tér-időbeli kódolás nem engedi meg, hogy összevissza újrakapcsolódjanak az idegek. Vagy valami evolúciós faktor blokkolja a reinnervációt, újranövekedést...ahogy a végtagjaink se nőnek újra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. norman81
2017.04.03. 19:00
Paszmek... ez kész horror.. 8-()
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2017.04.03. 20:10
Ekkora szemenszedett baromságot. És mi van ha kifejlődik békává az az ebihal? Hátul is lesz szeme? Vagy addigra már el is pusztul emiatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2017.04.03. 20:18
Háát ha a farkán van a szem akkor vélhetőleg a növekedéskor az lepottyan-visszafejlődik. De kétlem hogy hagynák addig létezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Szefm...
2017.04.03. 21:42
Nem biztos... mondom ezeknek az élőlényeknek nagyon képlékeny az idegrendszere, főleg a perifériás idegek. Bár pont a szemek elvileg náluk is a központi idegrendszer részei.

Szerintem semmi akadálya, hogy túléljék. Maximum a fejlődés során elsorvad, mert elnyomja valami genetikai faktor... de kötve hiszem, hogy csökkentené az élettartamukat. Egyszerűen egy új érzékszerv.

A hihetetlen benne, hogy a gerincvelő is képes volt rátanulni az érzékszervre. Pedig semmiféle ilyen központ nincs ott, csupán mozgási és szenzoros adatok közvetítése és gyors reflexek, amik nem is jutnak el az agyig. Látási érzet nem is alakul ki valószínűleg, hanem egy külön szenzoros érzék. Valamilyen érzete lesz a különböző tárgyaknak. A gerincvelő központjai lefordítják a látási információt és rátanulnak. Teljesen mindegy mi a kódolás.

Ennyire zseniálisan plasztikus a fejlődő idegrendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2017.04.03. 22:34
Ha eddig még senki sem sütötte el a gyermeteg poént, akkor kénytelen vagyok megemlíteni, hogy e lehetőség új távlatokat nyit a nőgyógyászati diagnosztikában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester Renho...
2017.04.04. 08:23
Értam mit mondasz, én is azt írtam hogy túlélheti és ha túléli akkor a szemét szerintem elvesztené a farkán. Nem tudom hogy egy seggszemű béka lenne a végeredmény.

Lehet ha megvizsgálnák azokat a misztikus ujjheggyel látókat (nem a brei írás) akkor kiderülhetne hogy vannak fényérzékeny sejtek az ujjaikban is.
Na jó.. tuti kóklerek, de vicces lenne ha kiderülne hogy a természetben is fordulnak elő ilyen mutánsok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!