iPon Hírek

A fehérorosz kormány betiltotta a külföldi weboldalak használatát

Dátum | 2012. 01. 03.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A fehérorosz parlament olyan törvényt fogadott el december 21-én, amely korlátozza, illetve megakadályozza az országban tartózkodók hozzáférését a külföldi honlapokhoz, írja a Global Legal Monitor. A január 6-án hatályba lépő törvény alapján ezentúl illegális lesz például az Amazonon vásárolni, és ha valaki ezt mégis megteszi, nemcsak ő maga néz büntetés elé, hanem az ország törvényeit megsértő cég, jelen esetben az Amazon is.

A kelet-európai köztársaság már eddig is szerepelt a Riporterek Határok Nélkül (RSF) internetcenzúrát gyakorló országokat tömörítő listáján a „megfigyelés alatt tartandó” kategóriában, ezzel a döntéssel pedig minden valószínűség szerint lehet, hogy előrelépnek „az internet ellenségei” közé.

A Riporterek Határok Nélkül 2010-es térképe az internet-cenzúráról
A törvény alapján bármilyen cég vagy magánember csak hazai domaineken keresztül kínálhat online szolgáltatásokat, folytathat kereskedelmet vagy küldhet üzeneteket. És mint már feljebb említésre került, azok a cégek, amelyek nem az ország területén működnek, nem nyújthatnak semmiféle online szolgáltatást a Fehéroroszországban tartózkodó felhasználóknak. Amennyiben ez mégis megtörténik, az adóhatóság, a rendőrség és a titkosrendőrség hatáskörébe tartozik az ügy kivizsgálása és a vétkesek elleni vádemelés kezdeményezése.

Az internet-kávézók, illetve más nethozzáférést nyújtó helyek bírságra, súlyosabb esetben bezárásra számíthatnak, ha kiderül, hogy egy vendégük külföldi oldalakat látogatott meg, és ezt nem jelentették haladéktalanul a hatóságoknak. A törvény ezen paragrafusa akkor is érvényes, ha az ember otthon, a saját gépén enged valaki mást böngészni, és az illető esetleges „helytelen” viselkedését nem jelenti.

Az új törvény összhangban van az úgynevezett 60-as számú elnöki rendelettel, amely 2010 júliusában lépett életbe. Ennek értelmében az internet-szolgáltatók kötelesek magukat bejegyeztetni a kormányzatnál, technikai információkat szolgáltatni online hálózatukról, rendszereikről és információforrásaikról, és azonosítani a rajtuk keresztül netre csatlakozó minden egyes készüléket. Ugyanígy minden nyilvános számítógép használatakor az azt használónak azonosítania kell magát, valamint minden lépését figyelik és rögzítik. Az adatokat állítólag egy évig tárolják.

A kormány továbbá üzembe helyezett egy szűrőrendszert, amely szűri vagy blokkolja a veszélyesnek ítélt tartalmakat, ide tartoznak a fegyver-, drog- és rabszolga-kereskedelemmel összefüggésbe hozható lapok, illetve bármiféle pornográf vagy erőszakos tartalom.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

27. axe
2012.01.03. 13:05
Mindenre volt, van, lesz megoldás, mint erre is. Viszont ez a rendelet undorító...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Simba
2012.01.03. 13:07
Akkor most köztársaság vagy diktatúra van náluk? Szégyen az ilyen a 21. században.
És a még szomorúbb, hogy a nyugati "demokratikus"-nak mondott országok is az internetcenzúra felé haladnak. Mert bizonyos politikai és gazdasági érdekek ezt kívánják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zanarkand
2012.01.03. 13:09
ők már nem a világhálón szörfölnek, csak az ország-hálón
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Vendég-Ven...
2012.01.03. 13:21
Kár volt közzétenni itt ezt a hírt, mert még ötletet adhat a magyar kormánynak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tobias88
2012.01.03. 13:25
A rendelet ilyen vagy olyan, nem számít, mivel Ukrajnában a jog az csak a kirakatnak van, legtöbbször be sem tartják. Ezt sem fogják szerintem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ájPon
2012.01.03. 13:27
Ez most komoly, mármint SEMMIFÉLE külföldi oldalt nem vehetnek igénybe? Facebook, Twitter, Youtube, semmi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. franc0 tobia...
2012.01.03. 13:34
Ukrajnában biztos, de a hír Fehéroroszországról szól.
Egyébként nem vagyok benne 100%-ig biztos, hogy mi nem futunk bele hasonlóba az elkövetkező 2 évben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Sr4c
2012.01.03. 13:38
Hát ezek se fognak pl. WoW ozni ^_^
De tényleg ne nagyon terjesszetek ilyen híreket...már látom, hogy gyulladnak ki a lámpások bizonyos fejek fölött -_-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Szerzetes
2012.01.03. 13:38
Ez miért jó az országnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. madcaptain
2012.01.03. 13:48
A szövegből nem úgy tűnik, hogy bármi szűrőt is használnának a külföldi site-ok blokkolására. Csak valami idióta politikus agyszüleménye, hogy fellendítse a hazai áruk forgalmát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Kasey
2012.01.03. 13:53
szerintem ezzel javítani akarják az országon belüli kereskedelmet...ettől függetlenül ez szerintem erősen sérti az embereknek velük született jogait...szerintem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Vendég-Ven...
2012.01.03. 13:54
franc0: Erre céloztam én is. Túl gyakran hallani Orbántól és kormányától, hogy az ország külföldi ellenségei támadnak minket. S ahogy közeledik a következő választás, egyre idegesebbek és őrültebbek lesznek. Nem zárható ki, hogy az orbáni paranoia hamarosan valami hasonló döntést fog hozni. Mennyivel könnyebb lenne a kormány helyzete, ha csak az engedélyezett belföldi források dicshimnuszait olvashatná a lakosság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Vendég-Ven...
2012.01.03. 13:55
Kasey: Fehéroroszországban igen durva diktatúra van. Az ország gazdaságát a diktatúra megszüntetésével sokkal jobban segítenék, szóval ne hidd, hogy ez a valódi cél. (Attól még lehet ez a hivatalos indoklás.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lackoo1111
2012.01.03. 14:08
Alig várom már hogy szerény kis hazánkban " kiflitolvaj" kisasszony hasonló rendeletek életbeléptetéséről számoljon majd be a sajtó képvíselőinek .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. sensorprim...
2012.01.03. 14:16
Az ország támadásáról meg csak annyit hogy Frei Tominak is volt egy riportja
amiben kint járt Amerikában és az egyik volt magyar politikus egy olyan cégnél dolgozik ami kifejezetten arra van ráállva hogy hogy tud pénzt kihúzni Magyarországból.
Szóval ez nem csak paranoid képzelgés.De nálad biztos minden rózsaszín.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Jools
2012.01.03. 14:36
ájPon és még akit érdekel: hogy mit korlátoznak és mit tiltanak be, az nem egészen világos egyelőre, a Global Legal Monitor szerint: The newly published Law imposes restrictions on visiting and/or using foreign websites by Belarusian citizens and residents. Elviekben vonatkozik a tiltás az online szolgáltatásokra (amibe elég sok minden belefér), a kereskedelemre és a levelezőprogramokra.

A hivatalos összefoglaló oroszul az alábbi linken található, ha valaki okosabb lett belőle, ossza meg velünk is.

http://pravo.by/main.aspx?guid=71393
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Stonerice
2012.01.03. 15:11
Akkor ők nem fogják megkapni a Hd7000-es sorozatú kártyákat és az Ivy bridge cpu-kat? Több marad nekünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. NimKorko
2012.01.03. 15:37
Nem hiszem, hogy feljebb lennénk demokráciában, mivel az pont nincs. Egypártrendszer van, mivel az ország felének a 2/3-a nem normális, vagy csak szimplán birka és/vagy bálványimádó. Gyakorlatilag most többet sz0-punk, mint a szocialista elvtársak idejében, habár egyik sem jó. Akkor lenne végre normális kormány, ha nem analfabétákat és dilettánsokat pakolnának be oda az országházba, akiknek nem az a fontos, hogy annyi pénzük legyen, mint a redva, mert úgysem tudják magukkal vinni, ha elhullanak és akkor nem kéne talán félni ilyen emberi jogokat sértő baromságoktól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. piter
2012.01.03. 16:35
Pont valamelyik nap olvastam rola hogy van egy bongeszo t-vel kezdodik a neve nem emlekszem pontosan de,megkeruli a cenzurat!Az arab allamokban elegge elterjedt ez a bongeszo!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zodiac83
2012.01.03. 17:34
@Mikrobi:

Ha nem is tartunk még ott, a tendencia határozottan abba az irányba mutat már egy jó ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Vendég-Ven...
2012.01.03. 18:04
"Frei Tominak is volt egy riportja
amiben kint járt Amerikában és az egyik volt magyar politikus egy olyan cégnél dolgozik ami kifejezetten arra van ráállva hogy hogy tud pénzt kihúzni Magyarországból.
Szóval ez nem csak paranoid képzelgés.De nálad biztos minden rózsaszín."

Én meg Frei Tamásnak egy olyan interjújára emlékszem, amelyet egy orosz, ukrán vagy valami hasonló bérgyilkossal készített - aztán utóbb lebukott, kiderült, hogy az állítólagos bérgyilkos egy sokadrangú színész volt, aki csak eljátszotta a szerepet Frei megbízásából.

Szóval innentől Frei Tamás bármely interjújára hivatkozni enyhe öngól, Frei hitelessége a nullával egyenlő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2012.01.03. 18:10
Mikrobi: Két évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy egy analfabéta paprikajancsi lesz az ország köztársasági elnöke. Nem gondoltam volna, hogy a kormány jóvoltából a magyar államkötvények a bóvli kategóriába fognak süllyedni. Sok mást sem gondoltam volna, amit itt inkább nem részletezek, mert ez nem politikai fórum. De mindezek után bármit el tudok képzelni erről a kormányról és vezetőiről.

Azt természetesen nem hiszem, hogy korlátozni tudják az internetet. De azt el tudom képzelni, hogy meg fogják próbálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Vendég-Ven...
2012.01.03. 18:31
Aki már nem emlékezne az ominózus Frei-interjúra:

http://www.origo.hu/itthon/20010721frei.html

vagy:

http://www.hetek.hu/fokusz/200105/egy_sztori_ara

Egy újságíró csak egyszer bukhat le hazugsággal, legalábbis kultúrállamokban, mert utána sehol nem alkalmazzák többé, ahogy több példa is volt erre a nemzetközi sajtóban álinterjúkkal, és a közönség sem hisz neki többet. Szégyen, hogy nálunk egy ilyen csalás után még van olyan médium, amelyben Frei megjelenhet. Az meg szomorú, hogy vannak, akik még hisznek neki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maláj
2012.01.03. 19:56
na ha ezt meglátja a "mi" orsósunk ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2012.01.04. 09:48
"A kelet-európai köztársaság" -> Diktatúra

Szal ha jól értem majd akkor nem tudok apámmal skypeolni mert elviszik a zsaruk? =O

Mint sok más dolog ez a rendelet is hatalmas intelligenciáról árulkodik. Nem azt mondom, hogy ne cenzúrázzák az internetet, mert pl a gyerekeket bizonyos dolgoktól meg kell védeni, de blokád alá venni? Amúgy is elég nehéz az élet odaát (még nehezebb mint M.O-n), de ez...

NimKorko: +10!


Vendég-Vendög: A Frei "hazugságával" kapcsolatban részben egyet értek, de szerinted egy ilyen kaliberű riporter mint ő (mert szakmailag igen csak híres emberről beszélünk) olyan ostoba lenne, hogy veszélyezteti az egész szakmai múltját, a munkáját és a hírnevét egy ilyen baromság miatt? Nem hiszem, hogy buta ember lenne és ezért szerintem elképzelhető, hogy őt is átverték. Persze ez is csak spekuláció...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jozsefm Humbu...
2012.01.04. 09:59
Valószínüleg:

Miután Moszkva diplomáciai tájékoztatást kért a Frei Tamás műsora miatt kirobbant bérgyilkos-ügyről, Frei sajtóközleményben kért elnézést minden érintettől. Az RTL Klub Juszt leleplező interjúja, valamint a csatorna belső vizsgálata után felfüggesztette A Riporter: Frei Tamás című műsor sugárzását. Az ORTT pedig több mint ötmillió forintra és május 19-én 20:30-kor tíz percnyi műsorszünetre büntette az RTL Klubot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven... Humbu...
2012.01.04. 12:03
Humbuk:

"olyan ostoba lenne, hogy veszélyezteti az egész szakmai múltját, a munkáját és a hírnevét egy ilyen baromság miatt? Nem hiszem, hogy buta ember lenne és ezért szerintem elképzelhető, hogy őt is átverték. "

Nem hiszem, hogy átverték. Éppen mert értelmes ember, tudnia kellett, hogy egy valódi bérgyilkos nem fogja 500 dollárért megmutatni az arcát a nyilvánosság előtt. Ezzel az átverést kizárhatjuk, marad a tudatos és szándékos csalás.

Valami nagyon ütős dologgal akart előállni, s nem gondolta volna, hogy másnak sikerül kinyomozni, kit bérelt fel az interjúra. Amúgy meg ismerte és jól mérte fel a hazai viszonyokat egy következmények nélküli országban: nem tette kockára a szakmai múltját és a hírnevét, hiszen egy kisebb szünet után továbbra is sztárriporter maradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!