iPon Hírek

A fekete lyukak közel sem mindenevők

Dátum | 2012. 05. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A csillagászat iránt érdeklődők számára nem ismeretlen a fekete lyuk „klasszikus” képe: egy sötét, sűrű terület az űrben, amely folyamatosan táplálkozik a körülötte elterülő akkréciós korongot alkotó anyagból, és közben relativisztikus anyagsugarak formájában plazmát lődöz ki magából forgástengelye mentén. Nagyjából így néz ki tehát egy aktív fekete lyuk, a legtöbb ilyen objektum azonban egyáltalán nem aktív, vagy az idő nagy részében nem mutat aktivitást.

Az emberek többségének lelki szemei előtt a fekete lyukak, mint az űr pusztító vándorai jelennek meg, amelyek kegyetlenül bekebeleznek mindent, ami az útjukba kerül. A „kozmikus porszívó” analógiája még a szakértők által készített anyagokban is gyakorta megjelenik, a valóságban a dolgok azonban nem egészen így működnek.Amikor egy égi objektum egy szingularitás közelségébe kerül, viselkedését ugyanazon gravitációs erők fogják meghatározni, amelyek a tengeri apály és dagály működését is hajtják. A fekete lyuk nagy tömege miatt az általa kifejtett gravitáció is jelentős, még a Jupiter legbelső, Io nevű holdjára ható árapályerőnél is sokkal erősebb. Ez utóbbit a Jupiter és két másik hold (Ganümédész, Europé) tömegvonzása fejti ki az Ióra, ereje 6000-szerese a Hold által kifejtett hasonló hatásnak, és eredményeképp az Io az egyetlen vulkanikusan aktív hold a Naprendszerben. A fekete lyukhoz közeledve az árapályerők hatására egyre erősebben jelentkezik a spagetti-hatásnak nevezett jelenség, melynek során az anyag egyre inkább megnyúlik és elvékonyodik.

Az azonban, hogy valami ténylegesen „belesik” egy fekete lyukba, szinte sosem fordul elő. Az elméleti határ, amelynek átlépése után már nincs visszaút, a fekete lyuk ún. eseményhorizontja, vagy más néven Schwarzschild-sugara. Ezen határ mögött a szökési sebesség már nagyobb a fénysebességnél, így elméletileg semmi sem juthat ki onnan. Fekete lyukak azért nem látszanak, mert hatalmas tömegük olyan roppant sűrűségű, hogy elfér az általuk létrehozott eseményhorizontban, így kívülről az égitest egyetlen pontja sem látható. Az űr azonban egyszerűen túl nagy, és még a szupermasszív fekete lyukak eseményhorizontja is kicsinek számít ehhez képest. Egy átlagos méretű csillag egy ezred fényévnyi távolságra minden gond nélkül elhaladhat egy ilyen gigantikus szingularitás mellett, az ennél közelibb randevúra pedig statisztikailag rendkívül kicsi az esély.Mi történik azonban, ha valamilyen véletlen folytán egy csillag mégis túl közel kerül? Ahogy a szimuláció is mutatja, az intenzív árapályerők gyakorlatilag széttépik az égitestet, az anyag nagy részének esetében azonban szó sincs semmiféle elnyelésről. A csillag tömegének legnagyobb része a fekete lyuk körül foglalja el helyét, akkréciós korongot alkotva, és csak az anyag egy nagyon kis része kerül az eseményhorizonton belülre, aktiválva az addig csendesen szunnyadó óriást.

A kutatóknak volt szerencséjük egy ilyen eseményt a valóságban is megfigyelni, amikor egy kétmilliárd fényévnyire található galaxis fényereje erőteljesen megnövekedett, annak köszönhetően, hogy központi fekete lyuka „belekóstolt” egy közelébe kerülő csillagba. A fekete lyuk hirtelen feléledésének köszönhetően nagy energiák szabadultak fel, a galaxis fényessége jelentősen megnőtt és a kék a tartományba tolódott.

A fekete lyukak tehát nevükkel ellentétben nem mindent elnyelő mélységes kutak, a ritka közel merészkedőt ugyan módszeresen darabokra tépik, de annak anyagából „megelégednek” egy-egy falatkával, és aktív állapotukban igen látványos jelenségei az univerzumnak. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. mikej95
2012.05.07. 19:51
Ennek most örülnünk kell?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Humbuk
2012.05.07. 20:05
én úgy tudtam, hogy azért sem látható, mert még a fotonokat is elnyeli... Márpedig amiről nem verődik vissza fény, az gyakorlatilag láthatatlan(főleg a fekete univerzumban).
Még ott tartok, hogy ezeknek a szingularitásoknak a helyzetét csak gravitációs mérésekkel tudják közelítőleg megmondani.

Tévedek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Humbu...
2012.05.07. 20:16
Igen, tévedsz, mert ahogy a képen is látszik, a fekete lyuk eseményhorizontját övező anyag az világít. Persze ehhez az kell, hogy fényerősséggel rendelkező égitestet "kebelezzen be", amúgy valóban nem mérhető ha "inaktív".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Lordhell Humbu...
2012.05.07. 20:28
Tévedsz, mert az univerzum legfényesebb jelenségei az u.n. gamma kitörések, amiket a fekete lyukak hoznak létre, mikor túl nagy mennyiségű anyagot próbálnak abszorbeálni, akkor az anyag 1 része tiszta energia (gamma foton) formájában visszalökődik az űrbe.
Természetesen "nyugalmi" helyzetben egy fekete lyuk az univerzum végtelen sötétjében "láthatatlan", de a gravitációs lencsehatásnak köszönhetően mégis láthatók (természetesen ez közvetett megfigyelés)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Ronan
2012.05.07. 23:00
Láttak már a mélyen tisztelt tudomány tudósai fekete lyukat?Nem, én sem láttam még élőben.A csillagok a holdra szállásnál szabadságra mentek,én csak tudom velük nyaraltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. djbundy
2012.05.07. 23:46
BAZINGAAA!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. noPublicFG
2012.05.08. 00:37
szeretem ezeket a csillagászati dolgokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Warpath
2012.05.08. 10:08
Asagrim, Humbuk:
A feltételezett fekete lyukakat és környéküket, RTG tartományba vizsgálják, jobban kiértékelhető az eredmény mint látható fényben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Amacs
2012.05.08. 10:50
Adok már enni a fekete lyukamnak, bár pazarol a kis mocsok, mert csak egy kicsit eszik mindig, a többit csak szétszórja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Nightfury
2012.05.08. 13:54
lehet hogy valami kockai ártalom hogy itt már megint mindenki annyi mindent tud és le van hülyézve az egész nasa. már végiggondolni és lusták egyesek.. ha nem verődik róla vissza a foton, akkor elnyelheti.de mögötte a csillagok ugyanugy látszanak, tehát van egy fura fekete volt ahol nincs "fény". ezt szabad szemmel is lehet látni (a mi tartományunkban) 20 másik dologgal pedig bizonyitani lehet hogy ott van.

mi az hogy láttak-e élőben fekete lyukat. lefotózok egy tudomisén 7970-est és ha elküldöm róla a képet akkor nem hiszed el hogy látszik vagy létezik mert nem élő és 3d-s?lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2012.05.08. 18:52
Pedig már kezdtem azt hinni, hogy néhány száz év múlva a "fiam, vidd ki a szemetet" azt fogja jelenteni, hogy megetetünk egy ilyen "gömbőcöt a padláson". Most egy világ omlott össze bennem DDDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronan
2012.05.09. 12:47
Azt mondom hogy nem kell mindent elhinni amit elénk tárnak.Aki elhiszi elhiszi pontos méréseket csak a közelében lehet szerintem csinálni..ez nem jelenti azt hogy igazam van.Az 20 vagy akárhány "bizonyíték" csak elmélet és egyikem biztos hogy tökéletes.Vagyis legalábbis annyira tökéletes mint az aki felállította..az igazi fekete lyuk pedig a fejünkben van amikor válságról beszélünk..tőlem egyébként akármilyen ""hirt tehetnek ide tudományról egyszerűen nem fogom elhinni max elolvasom és ennyi..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. alienn
2012.05.11. 09:31
Ronan!
Majdnem igazad van.
Viszont az sem túl jó, hogy amiről már könyvekben írnak és rengeteg oldalról bizonyítást nyert, hogy léteznek (az más téma, hogy a működésüket még teljesen nem ért(het)jük), nem hiszed el és pont. Akkor miért olvasol el ilyen cikkeket, mi értelme?
Itt egy link, olvasd végig ha van néhány órád és mondd el ezután a véleményed.
[LINK]

Szerintem az író neve miatt is elhiheted a leírtakat...

Elmélet persze, de nem hallottál olyanról, hogy az elmélet megvan, csak a technológia nincs meg a bizonyításhoz? Később meglesz, lásd pl. lézer(fény).
Már Einstein is írt róla, a működéséről, az elve már megvolt, csak akkor még nem tudták megcsinálni. Ma meg úgy kell keresgetni miben nincs lézer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2012.05.14. 14:22
A 2. video es az utana levo kepek egy fekete lyukrol szolnak "eloben".
Nem igazan ertem az ellenvetest. Szerinted ezek hamisitott kepek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!