iPon Hírek

A felbontás csökkentésével ígér jobb fotókat az OmniVision

Dátum | 2016. 06. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok kamerája az elmúlt években legalább akkora fejlődésen ment keresztül, mint azok központi chipje, vagy megjelenítője. A mobilos képérzékelők piacát toronymagasan vezeti a Sony, de szerencsére a versenytársak sem adják fel a küzdelmet, a Samsung és az OmniVision rendszeresen áll elő friss fejlesztésekkel, ezúttal például egy új OV szenzor érkezéséről számolhatunk be. Nagyon sokáig minden gyártó fontosnak tartotta a felbontás egyre fentebb tornászását, ami elsősorban azzal volt igazából megmagyarázható, hogy a felhasználóknak így tudták legegyszerűbben eladni az újdonságokat. Hiszen a nagyobb képpontszám csak jobb fotókat jelenthet, nem így van? Nos, nem, és bár sok időbe telt, szerencsére mostanra a gyártók is elkezdték ezt közvetíteni a felhasználók felé. Az új generációs csúcsmodellek java már visszaállt (vagy el sem érte azt) a 20 megapixel feletti szenzorokról 16 MPixeles egységek használatára, sőt mi több, a 12-13 megapixel is újra egyre nagyobb divatnak örvend – valószínűleg ez lesz az az alsó határ, melytől azért már nem fognak „visszább lépni” a gyártók.
A gyors helyzetjelentést követően most pedig ismerkedjünk meg az OmniVision újdonságával, ami az OV12890 azonosítóval lett illetve. Nem meglepő módon egy 12 megapixeles megoldásról van szó, ami egy 1/2.3 hüvelykes, rétegelt PureCel Plus-S szenzorral rendelkezik, és ez az, ami a legjelentősebben befolyásolja a fotók minőségét. A képérzékelő nagy fizikai méretének, és a visszafogott felbontásnak köszönhetően az OV12890 1.55 mikronos pixelmérettel dolgozhat, ami remek eredménynek számít. Ennek köszönhetően nagyobb lesz a kamera érzékenysége, valamint a zajszintet alacsonyabban lehet tartani. Az OmniVison 12 bites architektúrát használ az újdonságnál, ami felgyorsítja a kiolvasás sebességét, illetve ebből kifolyólag is jobb lesz az elkészült fotók minősége. Az OmniVision nagy hangsúlyt fektetett a videós lehetőségek kihasználására is, ennek eredményeként az új kamera képes lehet akár 60 képkockás sebesség mellett is 4K videófelvételek megörökítésére, és egészen lenyűgöző lassított felvételeket tud alkotni 240 FPS-sel Full HD felbontáson (D-PHY és C-PHY interfészek használatával). Érdekességképpen még azt is elmondta a vállalat, hogy a szenzor teljes, 12 MPixeles felbontását kihasználva is másodpercenként 45 kép megörökítésére nyújt lehetőséget. Persze itt azonnal le kell szögezni, hogy ezeket a brutálisnak titulálható videós képességeket csak olyan erős hardver tudná előcsalogatni az OV12890-ből, ami pillanatnyilag még nem áll a mobilgyártók rendelkezésére – talán majd a következő generációváltás hozhatja meg az előrelépést. Manapság már alapvető elvárás az, hogy az okostelefonok pillanatok alatt megtalálják a fókuszpontot a kívánt témán, éppen ezért az OmniVision fáziseltéréses automata fókuszrendszerrel (PDAF) látta el a kameramodult. Van továbbá beépített HDR opció is az OV12890 tarsolyában, ez azt jelenti, hogy akár az élőképen is tudja majd a megnövelt dinamikatartományú képet mutatni, és HDR videók is készíthetőek lesznek vele. A képalkotó modul alapterülete 10 x 10-es, és mindössze 6 milliméterre emelkedik ki a síkból, szóval aránylag kompakt méretben öltött testet, és mivel egészen lapos, így talán kidomborodó dizájnt sem feltétlenül kell majd alkalmaznia a partnereknek, ami mindenképpen pozitívum lenne. A fogyasztása munka közben legfeljebb 300 mW körül alakul. Arról egyelőre nem esett szó, hogy mikor és hol láthatjuk majd először bevetésen az OmniVision újdonságát, de remélhetőleg nem kell már sokat várni rá. A közelmúltban például a Motorola Moto 4G már az OmniVision egyik frissebb termékével, az OV16860-tal lépett piacra, ami mindenképpen jó előjel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

45. Lightcomma...
2016.06.03. 23:09
Már nem azért, de szerintem a 6mm-es vastagság sok amikor vannak 5 mm-nél vékonyabb okostelefonok, főleg hogy sokan nem is használják a fényképezőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. Asagrim Light...
2016.06.03. 23:48
Le merem fogadni, hogy sokkal többen használják, mint akik nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Powerdream
2016.06.04. 09:40
Én speciel szinte csak fényképezésre használom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Szefmester
2016.06.04. 10:02
Szintén sokszor használom fényképezésre, bár nem az oly népszerű kacsacsőrű fészbúk fotók készítésére, de melóban esetenként nem árt dokumentálni hogy mi és hogy történt, nehogy belekössenek csak hobbiból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. ncc1701 Light...
2016.06.04. 11:40
Inkább legyen 10mm vastag, de legyen benne rendesen akku.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Chrematori... ncc17...
2016.06.04. 19:19
Egy okostelefonban eleve a képernyő mérete, illetve a hardverek miatt nehéz megoldás a strapabíró akksi. Nehéz megvalósítani. Ha sikerül is, borsos árat kérnek érte úgy is.
Én úgy vagyok vele, ne legyen a mobilon sok fölös app, ami fut a háttérben. Pl vírusírtó, optimalizáló programok, meg egyéb hulladék, és akkor elbírja sokáig. Inkább az számít, ne legyen gyenge pontja. Pl erős proci, sok RAM, jó kamera, de szar kijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Asagrim Chrem...
2016.06.04. 19:58
"Inkább az számít, ne legyen gyenge pontja."

Pontosan erről van szó. Gyenge pont az akksi. Vagy szerinted tök elfogadható, ha "erős proci, sok ram" 4 óra alatt lemerít egy 100%-ra töltött készüléket? Nálam le tudja, miközben a készenléti ideje aktív NFC, GPS, BT mellett is legalább 5 nap. Ez a nem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Chrematori... Asagr...
2016.06.04. 22:51
Ha 4 óra folyamatos használat, az korrekt, mert ez egy átlagos érték lenne strapabíróság terén a mai mobiloknál. Feltölteni fel tudom, de hardvert cserélni benne már nem tudok. Elvileg érkezni fog egy moduláris telefon, amit komponensenként raknak össze függvényében annak, mire akarják használni, de gondolom hallott róla mindenki. Érdekes lesz, de nem ruháznék be rá. Legyen minden egy helyen, ne az legyen, hogy ó b@sszus, ezt a hardvert otthon felejtettem, hiába itt a mobilom. Most erre már nem lesz olyan jó, stb. Szóval részemről a többi számítana gyenge pontnak, az akksi vállalható gyengesége a telefonnak. De kinél hogy Pl nekem ha hívásra kellene főképp a mobil, akkor egy szimpla gombos Nokiát vennék, 1 hétig bírná 1 feltöltéssel, és használnám napi rendszerességgel. Csak manapság egy okostelefon már szinte nem is telefon. Inkább zseb-számítógép. Elővesszük, net adott, böngészünk, fotózgatunk, zenehallgatás, játék, stb. Hívás és üzenetküldés már alig van jelen. Okés, ott van a Skype, Twitter, Instagram, FB stb, de javarészt nem is erre használják a telefonjukat az emberek. Viszont megnyugtató érzés, ha ott lapul a zsebben ennyi tudás egy helyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Bzsolt
2016.06.05. 14:25
Szóval most azt akarják beadni az embereknek, hogy a 10 megapixeles érzékelőjük jobb képet csinál mint egy 23 megapixeles SONY... WAHAHAHAHA
Még ha nagyobb színmélységet tudna, vagy gyorsabb működést, esetleg nagyobb kontrasztot, alacsonyabb zajszintet, de NEM! Egyiket sem tudja, csak simán kisebb felbontáson dolgozik... LOL Nem véletlenül van SONY érzékelő a legtöbb mobilban. Olyan minőséget tett le az asztalra, amivel nem lehet versenyezni.
(nem mellesleg egy 23mpx-es érzékelővel még lehet 10mpx-es képet csinálni, de fordítva már nem)...
Ha már ezt a marhaságot is bekajálják az emberek, akkor óriási baj van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. MrPetya19 Bzsol...
2016.06.05. 16:00
Előbb inkább informálódj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.05. 17:39
virítsd az OmniVision vs Sony tesztképeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Asagrim Bzsol...
2016.06.05. 18:07
https://www.youtube.com/watch?v=sldHxJ42Hr8

Ebben kivételesen nem Sony van (tudtommal), de azért érdekességként is érdemes megnézni a videót.

LG G4 vs. 4000$ Canon DSLR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Bzsolt MrPet...
2016.06.05. 18:20
Van egy Sony Z5 Compact telefonom, 23mpx, és egy Canon eos 700D fényképezőm. Tudom mi a különbség fényképező és telefon között. Viszont a cikkben szereplő TELEFONba szánt érzékelő minden téren alulmarad a SONY TELEFONba szánt érzékelőjénél.
Nem arról írtam, hogy egy 10mpx-es tükörreflexes gép nem tud szebb képeket csinálni, mert tud...
Értő olvasás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. csul1 Bzsol...
2016.06.05. 21:23
10 megapixel 3264 x 2448
Azt ne mond nekem mint magánszemély neked kell ennél nagyobb felbontás... Amúgy meg írták is a cikkben, hogy a sony-nak vannak a legjobb ilyen kamerái... az meg végképp nem jutott eszedbe, hogy esetleg fele annyiba kerülne ez az érzékelő mint a sony-féle de jobb képet csinál mint a vele egy árban lévők...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.06. 05:54
Nem tudom hova tenni amit írtál DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Szefmester
2016.06.06. 08:02
Fanboy veszély!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Chrematori... csul1
2016.06.06. 08:10
10 MPx manapság már átlagos. Egy telefonhoz képest ez egész jó, de ha egy ugyanolyan minőségű szenzorral nagyobb felbontású képet készíthetünk, az már szép dolog nemde? Végtére is, ha egy kis felbontású képet nagyítani akarunk, az torzulni fog rendesen, ez nem a CSI De ha egy nagy felbontású képből vágjuk ki a nekünk megfelelő részt, az már jobb. Ha van egy normális szenzor, ami szép képet készít, véleményem szerint ott már sokat tesz a részletesség. És minél nagyobb a felbontás, annál több részletet jelenít meg. Mondjuk egy XPeria M5 is eléggé olcsó telefon tudásához képest, és 21.5 MPx es kamerája van + 13 az előlapi. Hozzáteszem az a Sony Exmor RS szenzor 3200 as ISO val bír, és meg kell hagyni, az egy szép dolog. Lehet hogy nem egy tükörreflexes gép, de nagyon jó képeket készít, és maga a mobil is csupán 7.6 mm vastag kamerástól, mindenestől.
Asagrim, az a G4 egy elég faja kis mobil, csak mondjuk részemről ocsmány Nem tudok másat mondani rá, nem valami szép látvány Előlap 1 dolog, de az a hátlap, és formatervezés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. masko
2016.06.06. 08:33
Amennyire tudom, adott szenzorméreten minél inkább növeljük a pixelek számát, annál könnyebben zajosodik a kép már kisebb ISO érzékenységen is. Ezért is nem jó ha túl nagy a megapixel szám, mert legtöbb embernek 10-12 bőven elég, még vágni is lehet belőle azért.
Én örülök, hogy visszább vesznek a marketingből és tényleg a minőségre mennek rá.
Sajnos kompakt fényképezőknél is ritka a nagy érzékelő, rá is fizettem egy egy rakás pénzt, hogy nagy érzékelős utazó kompaktot tudjak venni. A telefonom képei meg okésak jó fényekben, de egyébként elmegy kategória (Samsung G S4)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Tommmysun Bzsol...
2016.06.06. 10:26
Ha már ilyen penge telefonod és fényképeződ van, akkor célszerű lenne kicsit elmerülnöd a fotózás technikai részleteiben is!
A magasabb pixelszámnak rengeteg előnye van, de ugyanolyan gyártástechnológia meg szenzor méret esetén a legritkább esetben hoz minőségi javulást, inkább csak zajosodást, és/meg gyengébb fényérzékenységet.
Egy mobiltelefonnal készült képen a legritkább esetben végez az ember komoly PS beavatkozást és annál is ritkábban szokás plakát méretben nyomtatni a vele készült képeket! Kérdem én akkor mi értelme van a 20-30 megapixeleknek??? A részletességbe meg ne is menjünk bele, mert egy jó 12 megapixeles szenzor részletesebb fotót tud készíteni, mint egy agyonzsúfolt 21 megapixeles, ahol a zajosodás miatt összemosódnak, elvesznek a részletek!
És én most nem kifejezetten az OmniVision és Sony szenzor összevetéséről írtam, mert persze lehet kevesebb pixelszámmal is sz@rt csinálni, de maga a technológia alacsonyabb pixellel akkor is jobban működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Tommmysun masko
2016.06.06. 10:30
"És minél nagyobb a felbontás, annál több részletet jelenít meg."

Na ez az, ami a valóságban sajnos egyáltalán nem biztos, hogy így van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Chrematori... Tommm...
2016.06.06. 12:15
De többnyire így van, hidd el
A zajosodás más téma, ez szenzortól függ. Egy sz@r egyszerű CMOS től mit lehet várni? Nem sokat. De egy minőséginél hiába magas felbontás van jelen, ha a zajosodást is megoldják, lásd az XPeria Z5 öt. Igaz, méregdrága telefon, az veszi meg magának, aki megteheti, és szükségét érzi. Részemről a fényképezés telefonnal egy hobbi. Az hogy a zsebemben elfér az egész, ráadásul multifunkciós, nekem ez összekötése a kellemesnek a hasznossal. Sok előnyt rejt, ha megtehetjük mobilunkkal azt, amit egyébként csak egy profi fényképezőgéppel vagy videokamerával lehetne. Pl turistaként elmegyünk külföldre, és megannyi szép helyen járunk, mégiscsak praktikusabb egy telefonnal fotózni/videózni, mint egy komolyabb, mindössze erre a célra kitalált eszközzel. A legtöbb okostelefon képes hozni azt, amit egy drága fényképezőgép vagy videokamera, és ez szuper. Mondjuk a Z5 kimagaslóan jó kamerával rendelkezik, 23 MPx, és 12800 as ISO értéke van, és hogy mutassak egy sample t is:
https://pixinfo.com/img/m/Sony/XperiaZ5_Premium/a/sony_xperia_z5_premium_07_hdr_oa.jpg
Minimális zajosodás a sötétebb területeken is, bár nem mindenkinek lesz 200-250 ezre egy mobilra, viszont egy profi gép sem olcsó, azt azért meg kell hagyni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. masko Chrem...
2016.06.06. 12:35
A Z5-ös tesztképen erős szoftveres zajszűrést látok. Ez az, ami miatt kompromisszum a kis érzékelő-nagy felbontás páros: vagy zajos lesz a kép, de részletgazdag vagy a részletekből sok elveszik a zajszűrés miatt. A linkelt képen az utóbbi történt.

Hozzátenném, kicsiben nézve a képet nem tűnik annyira fel, de akkor meg nincs értelme a hatalmas felbontásnak. A zajszűrés miatt sokat vágni és nagyítani nem lehet úgysem. Ráadásul ez a kép napsütéses időben készült, ami nagyon jó fény viszonynak számít fényerőt tekintve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Tommmysun Chrem...
2016.06.06. 14:24
"De többnyire így van, hidd el"

Ne haragudj, de a linkelt képpel pont az ellenkezőjét bizonyítottad csak! Sajnos itt bizonyosodik be, hogy a marketinggel sok embert meg lehet vezetni!
Ezt bizonyítja az alábbi állításod is:
"A legtöbb okostelefon képes hozni azt, amit egy drága fényképezőgép vagy videokamera, és ez szuper."
Őőőő, hát NEM! Sajnos egy okostelefon sem tudja hozni azt a szintet, amit egy drága fényképezőgép (igaz nem is az a dolga)! És az az igazság, hogy soha nem is fogja tudni! Egész egyszerűen technikai korlátai vannak! És itt nem csak az aprócska szenzor, hanem a szintén apró lencserendszer, képstabilizátor, stb. is szűk keresztmetszet.
A Z5 Compaktra visszatérve, egy kiváló telefon és telefonhoz mérten szuper képe van, de képminőségben egy közepes minőségű kompakt fényképező is röhögve megveri, még akkor is ha mondjuk csak 12 megapixeles a szenzora, de alapterületre meg mondjuk 5-ször akkora!
Ilyen 12800-as ISO értékekről meg megint kár beszélni .... szoftveresen ennyit engednek neki és kész, ez semmit nem mond el a szenzor minőségéről, ugyanúgy ahogy a 21 megapixel sem! Sajnos az ilyen magas ISO érzékenységeken még a jobb tükrös gépekkel is csak erősen kompromisszumos képeket lehet készíteni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Tommmysun masko
2016.06.06. 14:29
Szóról szóra így igaz, ahogy írod! És igen, a legtöbben abba a hibába esnek bele, hogy megnézik az 5"-os kijelzőn a képet és elolvadnak tőle, csak aztán monitorra kirakva jön a meglepetés!

Mondjuk azért még a linklet képhez visszakanyarodva, megmondom őszintén én az elég komoly zajszűrés mellett is bőven találok zajosodást is, pedig tényleg elég optimális körülmények között készült a kép, egy esti felvételt inkább meg se néznék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Tommmysun Chrem...
2016.06.06. 14:43
Plusz, ha hozzáértő módon szeretné demonstrálni valaki a Z5 Premium tudását, akkor nem egy több képből összemosott, szoftveresen agyondolgozott, túlhúzott HDR képet linkel be, hanem pl egy ISO100-on készített, alap képet..:

https://pixinfo.com/img/m/Sony/XperiaZ5_Premium/a/sony_xperia_z5_premium_09_iso100_oa.jpg

Ugyanaz a téma, de mérföldekkel jobb a minősége (viszont még mindig nem veszi fel a versenyt egy drága célgéppel szemben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ChoSimba Tommm...
2016.06.06. 15:08
Hát igen, ez kb. a 20e forintos kompakt fényképező kategória.
Ami valójában nem a telefonban lévő fényképező létét kérdőjelezi meg, ugye
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Tommmysun ChoSi...
2016.06.06. 15:26
Na igen, csak tudni kell, mire való egy mobil kamerája. Sokszor jól jön, természetesen én is használom, de nem keverendő össze egy fényképezővel ,mivel a már említett fizikai korlátok miatt, sosem fogja utolérni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. ChoSimba Tommm...
2016.06.06. 15:31
Ahhoz, hogy tudjuk, mire való egy mobil kamerája, ahhoz tudni kellene, hogy miben tér el egy rendes fényképezőtől.
Az átlagember csak azt látja, hogy mindkettővel lehet fényképezni, csak a fényképező drágább.
A fényképész különben is csak egy kamu szakma, mindenki tud fényképezni, nem ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Chrematori... Tommm...
2016.06.06. 15:55
Felőlem legyen, nem vagyok sem szakember sem profi, nem fogok kötekedni. De azt azért be lehet vallani, egy középkategóriás telefonban is van olyan szenzor, ami kiváló képeket és videókat készít, ami bőven elég egy átlag felhasználónak. Profiknak ott vannak a profi gépek, hétköznapi embereknek hobbiszinten pedig ott a mobil, mert amilyen minőséget azok adnak, elegendőek (persze kinél hogy). Azt a videót pedig, amit Asagrim linkelt, érdemes megnézni, mert mondjatok vaknak, de az a mobil szerintem jobb képeket készített mint a méregdrága, profi gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Chrematori... masko
2016.06.06. 16:12
Most nem kötekedésnek, laikus kérdezi... A HDR ben hol van az erős szoftveres zajszűrés? Mert amúgy ez egy szimpla HDR kép, az pedig tudtommal (általában) 3db kép összemosása, tehát 3db szimpla képet raknak egymásra. Nem látom az összefüggést a zajszűrés és a széles dinamikatartomány között, mármint abban, hogy kibővített tónustartománnyal készül egy kép, hogyan kap zajszűrést? Nem a szoftveres HDR ről beszélek, hanem arról, amit pl egy szimpla mobil készít. Amennyiben mégis lenne valami, ami finomít a képeken "erős zajszűréssel", abban mégis mi lenne a rossz, hisz semmit nem kell hozzá beállítani, a telefon dolgozik magától, mert általában auto n állítja be a kamerát, de ha mégis manuálisan kell, nincs vele több vesződés mint egy olcsó géppel. Ha arra érted, hogy a kép utólag lett szoftveresen "kifényezve", mondjuk azt kétlem, rengeteg képet néztem Z5 által készítve, minőségbeli különbségek elenyészőek, foghatóak a különböző fényerőviszonyokra, és esetlegesen nem megfelelő beállításokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. ChoSimba Chrem...
2016.06.06. 16:14
Szerintem egy telefonban sincs olyan fényképező, ami kiváló képeket készít. Rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben, de sajnos megvannak és meg is lesznek a korlátai.
Hétköznapra megteszi, én sem hordok magamnál 10 kilós profi gépet, mert minek.
A gyorskaját is lehet szeretni, de attól még egy hamburger nem lesz áfonyás őzgerinc
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Tommmysun Chrem...
2016.06.06. 16:32
Hidd el én sem kötekedésnek írtam, amit írtam, csak rossz látni, amikor a marketing dumákkal hatásosan meggyőznek embereket valótlan dolgokról.
Egész egyszerűen vannak fizikai korlátok, amit a legjobb technológiával sem lehet legyőzni, pl egy jó esetben is max fél centis lencsén keresztül sosem fog annyi fény bejutni a szintén miniatűr, ezért fényre baromira éhes szenzorokra, mint akár csak egy tök átlagos kompakt gép lencséjénél (és akkor a lencse felbontó képességéről még nem is beszéltünk eddig, csak a szenzorról, pedig a legtöbb esetben a lencse ki sem tudja szolgálni a szenzor, "hatalmas" felbontását ... de ebbe már tényleg ne menjünk bele mert már így is túl sokat írogatok ).
Persze lehet sorolni a hangzatos hiper szuper, nagy fényerejű mobilba szánt lencserendszereket, de remélem senki nem hiszi el, hogy ha egy mobilba beleraknak egy sépci üveget, akkor azt egy fényképezőbe már nem építették réges régen bele.

De persze kinek mi az igénye, ahogy Te is mondod. Ha valaki egy mobil minőségével is beéri, akkor hát fotózzon azzal nyugodtan, csak te azt állítottad, hogy a Z5 kamerája felveszi a versenyt a drágább fényképezőkkel is, ami viszont azért erős túlzás (pedig hidd el semmi bajom a Sony Z sorozatával, mert én is szeretem egyébként ....mint telefon). És amit most írsz, hogy kiváló képeket készít egy középkategóriás mobil, még szerintem az is kicsit erős. Én úgy mondanám, hogy "dokumentálásra" szükségmegoldásként, esetenként tökéletes. De az az igazság, én a teljesen amatőr, fotózáshoz semmit nem konyító embernek is azt szoktam ajánlani, amikor azt mondja, hogy ő ugyan nem viszi el a kis kompakt fényképezőjét a nyaralásra, mert neki ott van a hiper szuper mobil kamerája, ami mindenre megfelel, hogy bizony gondolja át ezt a dolgot, és inkább rakja be a bőrönd zsebébe azt a kis kompaktot, mert ha itthon hagyja, később majd megbánhatja, amikor az 55 colos tévére kivetítve szeretne dicsekedni a szomszédnak/rokonoknak, milyen szép helyen járt! Aztán persze a legtöbben nem fogadják meg a tanácsot, max utólag bólogatnak, hogy hát igen, valahogy nem sikerültek olyan jól ezek a képek.

Szóval én neked is azt mondom, hogy amikor lehetőséged van rá, inkább használd a 700D-t, ha már amúgy is a rendelkezésdere áll, persze azt nehezebb a bőrönd zsebébe dugni, ez tény

A videót itt (a munkahelyemen) sajna nem tudom megnézni, de otthon ránézek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. dzsuz87
2016.06.06. 17:03
Az igazán jó tükörrelexes gépekkel már egy ideje elértük azt a minőségi szintet, hogy a pixelek kiterjedése határozza meg nagy részben, mire képes az adott szenzor.

Hogy miért? A látható kép száguldó fotonok hadából tevődik össze. Az, hogy legfeljebb mennyi ideig gyűjthetjük össze ezeket egy képhez, a megörökítendő jelenet határozza meg. Adott idő alatt a legjobb képminőséget a legtöbb foton befogásával érhetjük el. Az észlelt fotonok számát a beesők száma, és a detektálás hatásfoka adja meg. Az előbbi szoros összefüggésben áll a pixelek méretével, az utóbbit pedig a felhasznált szenzor anyaga és egyéb fizikai-technológiai paraméterek adják. Mivel a beeső fotonoknak több mint 10%-át detektálja egy közepes minőségű szenzor is, így ezen már nem lehet túl sokat javítani. Marad a szenzor méretének növelése.

A különböző képminőséget rontó hatásokat az évek során elég jól sikerült csökkenteni: a szomszédos pixelek közötti áthallás, az érzékelőben az analóg-digitális átalakító gyorsasága és zaja, a szenzor és/vagy az optika elmozdulása a záridő alatt, az autofókusz beállási ideje, ezek terén rengeteget fejlődtünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Tommmysun Chrem...
2016.06.06. 17:30
Már elterveztem, hogy nem írok többet, mert lassan így is kitiltanak innen a hosszú kommentekért , de elolvastam a te kommented is, és úgy érzem ez is érdemelne egy "rövidebb" választ, már csak azért is mert majdnem minden mondatodban benne is vannak a mobilokkal (és egyébként a fényképezőkkel is) készült HDR képekben rejlő problémák, csak Te pont hogy nem látod benne a hibát.
Próbálok nagyjából sorba menni a kommenteden:
"Mert amúgy ez egy szimpla HDR kép, az pedig tudtommal (általában) 3db kép összemosása"
Mindjárt itt is az első probléma, ahogy te is írod (általában) három kép összemosása!!! És itt az összemosást értsük nyugodtan negatívan! Bár már baromi gyorsan készülnek el ezek a mondjuk 3 képből álló sorozatok, de egy mobil esetében legtöbbször nem egy stabil álványról, hanem kézből, ami bizony, ha minimálisan is de bemozdul a három kép készítése során, majd egy automata szoftver ezt a három egészen hasonló képet fogja és "összemossa" összeadva ezzel mindhárom kép zajosodási, életlenségi, bemozdulási hibáit. Már romlik a minőség, nem kicsit!
"Nem látom az összefüggést a zajszűrés és a széles dinamikatartomány között, mármint abban, hogy kibővített tónustartománnyal készül egy kép"
Pedig van összefüggés, még ha nem is úgy ahogy Te keresed! Ahogy írtam három kép zajossága adódik össze, ezt eleve jobban kell szűrni, plusz az enyhén túlexponált képet a mobil úgy fogja létrehozni, hogy mondhatni "feleslegesen" túlhúzza a szenzor érzékenységét, vagy esetleg hosszabb ideig exponál, de mindkét eljárás több képzajt eredményez egy egy sima alap ISO-n, rendesen kiexponált képhez képest és egyébként ugyanez igaz félig meddig az alulexponálásnál is, csak ott azért kisebb mértékben, meg más okokból jelentkezik több zaj, de ebbe már ne menjünk bele.
"Nem a szoftveres HDR ről beszélek, hanem arról, amit pl egy szimpla mobil készít."
Na ez az, csak ez nem előny, hanem inkább hátrány, főleg azért mert a mobil is szoftveresen állítja össze a HDR-t (hogyan máshogy), csak az egy automatizmus, ami sosem lesz olyan tökéletes, mint az amelyik mondjuk egy PS-ben készül, akár több órányi munkával!
"Amennyiben mégis lenne valami, ami finomít a képeken "erős zajszűréssel", abban mégis mi lenne a rossz, hisz semmit nem kell hozzá beállítani, a telefon dolgozik magától"
Nos talán ebben a mondatban ütközik ki leginkább, hogy kinek mi a szempont. Neked attól jobb egy kép, hogy semmit nem kell vele dolgoznod. Ami nem baj, csak ne keverjük össze a minőséget a kényelemmel. Így kényelmesebb, de semmiképpen nem lesz jobb minőségű . És hidd el bőven van valami "amit finomít a képen" és hogy ez miért rossz? Mert ilyenkor mosódnak össze, tűnnek el apró de fontos részletek egy képen. Egy virág apró kis porzói, a tenger hullámainak finom fodrozódása, a falevelek, fűszálak különálló textúrája, stb ... magyarul mintha egy rossz festményt néznél!
"Ha arra érted, hogy a kép utólag lett szoftveresen "kifényezve", mondjuk azt kétlem"
Ebbe pedig egy percig ne kételkedj, a fentiek alapján már talán te is érted, hogy miért, ha mégsem, akkor sajnos nem ez a fórum lesz, ahol el tudom jobban magyarázni .

Gyönyörű HDR képeket lehet egyébként készíteni, a megfelelő technikával és gondos utómunkával, de ezt egy mobilba épített automatizmus (talán szerencsére) sosem fogja tudni tökéletesen megoldani, max csak gyengén leutánozni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Tommmysun
2016.06.06. 18:00
No megnéztem a videót is!

Amellett, hogy egy tömörített YouTubeos videóból azért nem sok következtetést lehet levonni, az ott bemutatott fotókról, azért elmondható, hogy mobilhoz képest szép képeket csinált az LG. De azért fel kell ismerni azt is, hogy ügyesen van összeállítva a bemutató. Statikus témáknál, verőfényes napsütésben, szép színeket és viszonylag jó részletességet produkál (már amennyire ez egy videóból megállapítható). DE pl a háttér mosása már egyáltalán nem szép (nem is igazán van), ami persze olyan hiba, amiről mondjuk, hogy nem tehet az LG, mert fizikai korlátai vannak, de ha már összehasonlítunk, akkor nem lehet elmenni mellette, sötétben készült képeket nem igazán látunk ... vajon miért? És van egy kép (5:35-nél), ahol végre legalább nem statikus téma van.... meg is látszik, ki is jönnek a hibák. Miért is? Mozgó témáról beszélünk, amit vagy gyorsan exponálunk, vagy bemozdul (persze svenkkeléssel lehet próbálkozni, de ez megint más tészta). Itt valószínűleg az automatika úgy döntött, hogy nem svenkkelünk, hanem ezt a témát bizony jól "megfagyasztja", hogy semmi ne mozduljon be a képen, ehhez viszont baromi gyors záridő kell, aminek az az eredménye, hogy nagyon kevés ideje van a fénynek a szenzorokat "csesztetni", így fényerőt kéne növelni a lencséken, de ugye a mobil lencséje fix fényerősségű, így marad az ISO érzékenység feltolása, ami bizony zajosodással jár, azt viszont el kell tüntetni, mert azt senki nem szereti (pedig sokszor jobb egy kicsi zaj, mint az elmosás), és akkor jön létre egy olyan kép amit a videón is láthatunk! Ott már bizony nem olyan részletes a kép, pedig még csak egy apró tényező volt, ami "elrontotta" az ideális körülményeket, hol van még a kevés fény, rossz fehéregyensúly és társai!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Tommmysun dzsuz...
2016.06.06. 18:03
"Marad a szenzor méretének növelése."
Vagy amiről a cikk is szól, ugyanakkora szenzorméretre kevesebb, de nagyobb méretű pixelt zsúfolunk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Chrematori... Tommm...
2016.06.06. 18:54
Legyen, tőlem aztán olyan mindegy, elhiheted Az összemosást arra értettem, hogy az adott képkockák számával arányosan mindegyik százalékosan átlátszó lesz, és egymásra lesznek helyezve, adott esetben a 3 db kép fejenként 33,3% ban látható, 66.6% ban átlátszó, s majd a végeredményképp, mikor a három kép egymásra kerül, kialakul a 100% ban látható kép, aminek a lényege, hogy egy normál képet kapunk, amin a világos és sötét részek is jól láthatóak. Mikor egy ilyen kép elkészül, általában menti a mobil az alap fotókat, a LOW EXP-set, HIGH EXP-set és normált. lecsekkoltam a saját mobilommal, hogy a HDR képből hátramaradt eredeti "normál" EXP s kép és egy HDR nélküli normál kép között mi a különbség. Sem színben, zajszintben, semmiben nem találtam különbséget, de most ráfogom arra, hogy csupán 35k s mobilom van egy szimpla 8 Mpx es BSI CMOS szenzoros kamerával. Arra akarok célozni, hogy valamilyen szoftvernek igaz egymásra kell másolni a képeket a mobilban, de én azt azért kétlem, hogy finomítana rajta, viszont a minőségén szerintem nem ront, inkább ellenkezőleg. A mozgás egy másik probléma egy mobilos - HDR kép készítésénél. Mobilokhoz is vannak állványok, illetve jó kézügyességgel megtartható arra a másfél-két másodpercre, míg a HDR kép elkészül, és ha elmozdul, akkor kuka, ha nem, akkor egy eléggé jó minőségű képet kapunk. Persze technológiában is változik, melyik telefon hogyan tudja használni, és ami azt illeti mobillal is lehet külön fotókat készíteni, esetleg PC n elkészíteni a HDR képet belőle. Már amennyiben gyengének tartanánk azt a minőséget, amit egy szimpla mobilos fotózással kapunk. Én úgy vagyok vele, hogy nem nagyon szeretem az effekteket, mert elrejtik az eredeti szépségét egy képnek. Okés, nagyon szépek, de azok akkor már irrealisztikus-absztrakt képek lesznek.
És, igen, jól gondolod barátom Egy lökött palival vitatkozol, aki meggondolatlanul mondott egy hülyeséget, majd megpróbál kiállni az "igaza" mellett, s mindezt unalomból Az én kommenteimre kb fölösleges válaszolni, unalomból járok fel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ChoSimba Chrem...
2016.06.06. 20:16
De jó, a mobilhoz viszel egy állványt, de normál fényképezőt nem, mert az nagy és nehéz.
Erre mondják, hogy ha a nagyanyámnak kereke lett volna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Chrematori... ChoSi...
2016.06.06. 21:44
Ha van egy korrekt mobil, már nem kell jó pénzt kiadni gépre, csak állványra :'D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tommmysun Chrem...
2016.06.06. 21:49
Na jó látom valóban nem fogom tudni ennek a fórumnak a keretein belül elmagyarázni neked a dolgokat !

Csak tőmondatokban:
- Egy valódi HDR kép nem úgy készül igazából, hogy mindegyiket 33,3%-ban átfeded a másikon!
- Nem tudom a te mobilod milyen szuper feldolgozó algoritmust használ, de semmi mást nem kell lecsekkolni, csak az általad belinkelt HDR fotót amit a Z5 Premiummal készítettek meg mellé tenni az ugyanarról a témáról készített általam linkelt fotót, ami sima ISO100-as. Ha nem látod a különbséget, akkor valóban kár tovább firtatni veled bármit is
- Ha egy mobilt (aminek kb semmi súlya, így még nehezebb) kitartasz nekem mozdulatlanul, két másodpercig, DE TELJESEN MOZDULATLANUL, tehát egy fél millimétert sem mozdítod meg, akkor kidobom a fényképező állványomat és megkérlek, hogy taníts meg erre a trükkre .
- Igen mobilhoz is van állvány, meg a mobillal készült képből is csinálhatunk számítógépen HDR képet, de akkor buktuk a kényelmet, amit pont te tartottál hatalmas előnynek!

- És végül, én meg igen ritkán kommentelek ide, de csak azért, hogy "erőt gyűjtsek" a sok dumához, amit most pl. neked is lenyomtam ... kb hiába
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim Tommm...
2016.06.06. 23:06
Úgy látom a #12-es hozzászólás lazán elkerülte a figyelmedet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Chrematori... Tommm...
2016.06.07. 00:46
Nyugi, látom nem olvastad el az utolsó előtti HSZ em utolsó mondatait Értelek én, de akkor is ki akarok állni a szavam mellett, ha én magam is tudom, téves amit leírtam :'D Mindössze unalomból Mellesleg fél miliméter? Jaj ne vicceljünk, simán megvan Viccet félre, egy mobilos HDR képnél néhány miliméter sem gond. Nem az a baj, ha a mobil akár centiméterekre is elmozdul, hanem az, ha a tengelye körül fordul el. Ha a célterületet fókuszálja, közben elmozdul, de a cél még mindig ugyanaz, akkor az a pár centi pl egy 40 méterről lefotózott tárgynál kb észrevehetetlen különbség. Szóval ügyesebb kezűeknél az állvány fölös Nem mondom hogy ügyes lennék, de sokszor csináltam úgy HDR képet hogy nem volt egyáltalán elmosódás, és nem használtam állványt Azt azért említettem, hogy akár a profi gépeknél, mobiloknál is lehet állványt használni, mondjuk hobbiból. Kirándulásra persze h nem viszi el az ember, én sem vinném, ha gépem lenne, ha mobilom Jah hogy másba is belekössek, napsütéses időben ISO 100 al szép képet lehet készíteni. Mivel az általam linkelt képen HDR van jelen, a mobil a gyengén megvilágított területek miatt ugye feltolta az ISO t, így jobban zajosodott a kép, kb ennyi a különbség. Mellesleg marhaság volt HDR képet készíteni nappal, egy teljesen megvilágított területen, de az illető vérprofi volt ezek szerint, én meg laikusként nem ugatom le
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.06.07. 09:36
HDR-től függetlenül a probléma a zajszűréssel, hogy a szomszédos pixelekből próbálja kitalálni, hogy mi lehet a zajos pixel színe. Ez egy amolyan átlagolást jelent, ami miatt az eredmény egy olyan kép, amit mintha egy piszkos üvegablakon át néznél. Nincsenek igazán kontrasztos élek, textúrák.
Én is sokat fényképezek telefonnal, de ha utazok valahova, túrázok, akkor mindenképp ott lapul nálam a kompakt gép. Abból is szerencsére tudtam venni nagyobb érzékelőset, bár ez már pénztárcaégető árkategória. (sony dsc rx100)
Egy jobb telefon fényképezési képességei, sebességet és minőséget egybevetve valahol egy 30 ezer forintos kompakt környékén mozognak.

A telefon nagy előnye viszont valóban hogy rögtön kéznél van és ha épp a gyerek valami vicceset csinál, akkor gyors le lehet fotózni vagy videózni, mert a telefon mindig a közelünkben van. Én örülök hogy van mindkettő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Tommmysun Asagr...
2016.06.07. 11:45
Én meg inkább úgy látom, hogy a #35-ös hozzászólás lazán elkerülte a te figyelmedet.
Csak mert ezt a nem éppen rövid bejegyzés kizárólag a #12-es hozzászólásodban szereplő videónak szenteltem (még ha nem is jelöltem be külön, hogy arra /is/ válaszoltam)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tommmysun Chrem...
2016.06.07. 11:51
"Nyugi, látom nem olvastad el az utolsó előtti HSZ em utolsó mondatait"

De, nyugi azt is elolvastam ..... és erre volt az alábbi (nem komoly) válaszom ...:

"- És végül, én meg igen ritkán kommentelek ide, de csak azért, hogy "erőt gyűjtsek" a sok dumához, amit most pl. neked is lenyomtam ... kb hiába "

A többire viszont már nem kívánok tovább reagálni .... csak fényben és dinamika tartományban gazdag képeket kívánok mindenkinek !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!