iPon Hírek

A felhasználók helyett barátkozik az új Facebook vírus

Dátum | 2012. 08. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legnépszerűbb közösségi hálózat nem meglepő módon kedvelt célpontja a különböző vírusok, illetve kártékony kódok készítőinek. Eddig már találkozhattunk olyan Facebook vírussal, amely chatüzenet keretén belül hivatkozásokat küldözgetett. Ez a vírus úgy terjedt, hogy a hivatkozásra kattintó felhasználó minden ismerősének továbbküldte magát egy újabb hivatkozás formájában. Emellett már olyan vírust is láthattunk, amely figyelemfelkeltő sztorikkal érte el, hogy a felhasználók rákattintsanak a képbe ágyazott linkre, majd a túlzottan kíváncsi felhasználók üzenőfalát teleszemetelte különböző tartalmakkal, amelyek között állatkínzást ábrázoló fotók mellett pornográf anyagok is jelen voltak.

Ezúttal egy „barátkozó” vírus szabadult el, amely az adott felhasználó barátainak táborát növeli, méghozzá a felhasználó tudta és beleegyezése nélkül. A kártékony kód egyszóval annyit tesz, hogy a felhasználó számára ismeretlen embereket jelöl meg.

A dolog pikantériája, hogy nagyjából egy hete a Facebook hivatalos fórumán egy felhasználó már jelentette a kellemetlenséget, sőt, azóta többen is beszámoltak hasonló problémáról, előrelépés azonban azóta sem történt az ügyben. Ez azért baj, mert a vírus ténykedése több szempontból is kellemetlen: egyrészt hamar hatalmasra duzzadhat a barátok listája, amelyből sokáig tart kitörölgetni az ismeretleneket, másrészt erre nagyon lehetőségük sincs a pórul járt felhasználóknak, ugyanis a Facebook „védelmi mechanizmusa” a rövid idő alatt túl sok jelölést küldő felhasználókat egyszerűen kitiltja – akár 30 napra is. Ilyesmire a vírus miatt már is volt példa.

A Facebook illetékesei egyelőre nem adtak ki hivatalos sajtóközleményt a témában, sőt, még a különböző megkeresésekre sem reagáltak. Reméljük, a helyzet hamarosan változik, méghozzá pozitív irányba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Balucsek
2012.08.22. 14:18
Az szép imádni való a facebug... Nekem is jöt nem rég olyan email értesítés mi szertint két ismerősömnek van szülinapja a héten az egyiket tényleg ismerem a másik neve viszont cirill betűkből állt és nincs a barátaim közt... szal csak óvatosan a gyanús mailekkel, gyorsan spamszűrőre és törlés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. _DiEGO_
2012.08.22. 15:45


A legnépszerűbb közösségi hálózat nem meglepő módon kedvelt célpontja a különböző vírusok

még mindig kevés , mégmégmég , azt majd a vírus meghív egy szexpatira is dejó

Drága hugicám is fenn van ... kapott egy mailt és szintén ismerőstől , csak azon csodálkozott , hogy még nem is leveleztek... miután családi ismerős , gondolta megnézi mit akar ? Azt ahogy megynyitotta a levelet - szinte abban a minutumban 20 emberkének , aki benne volt mail listájában már küldte is tovább ... volt már hogy format c:\ kellett mert annyi vírust beszedett ... csak hajrá hajrá , kattkatt
12343 ismerős van má

Én nem sajnálom egyik usert se ... vele kell élni - lefekvés előtt namégeccer háthajött egy valami .

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Konigstige...
2012.08.22. 16:08
Ez a vírus főleg az idióta facefüggőket veszélyezteti, akik minden sz*rt likeolnak megosztanak, megnyitnak stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Enno
2012.08.22. 16:47
pontosan hagy legyen meg a függők öröme , a soook ismerős
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zodiac83
2012.08.22. 18:01
Nem is értem miért nem terjedtek el még mindenféle botok, amik élik helyettü(n)k a kis virtuális életü(n)ket. Vagy már van ilyen, csak lemaradtam (én néhány éve már nem vagyok fenn ilyen közösségi szájtokon, így nincs közvetlen tapasztalat)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim zodia...
2012.08.22. 18:12
Beajánlanám pár "ismerősnek" ... egyesek annyira antiszociálisak hogy megbuknának egy Turing teszten ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NeoX
2012.08.23. 00:17
nagy cucc, idővel mindenki ismer mindenkit. Amúgyis a Google Plus szórakozott prgozói csinálták
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. maci
2012.08.23. 07:38
Diego, milyen viruskereső volt a gépen? Már csak hogy olyat ne használjak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TcDc
2012.08.23. 12:24
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zelbacsi
2012.08.23. 12:58
Jesszusom, egy link! Rá ne kattintsatok, vírus!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!