iPon Hírek

A fiatalabb testvérek alacsonyabbnak látszanak a valóságosnál

Dátum | 2013. 12. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A legfiatalabb gyermekeket a szülők és a testvérek még nagyobb korukban is hajlamosak örök gyereknek, a „család kisbabájának” tekinteni, és mint egy új kutatásból kiderült, ez korántsem korlátozódik a személyiségbeli megítélésre: az anyák fizikailag kisebbnek látják legifjabb csemetéjüket, mint amekkora valójában. A „bébi-illúzió” aztán rendre összeomlik a következő gyerek születésekor, írják az ausztráliai Swinburne Műszaki Egyetem kutatói. Vizsgálatukban 747 anya vett részt, akiknek több mint 70 százaléka arról számolt be, hogy második gyermekük világra jövetele után az első gyerek hirtelen sokkal nagyobbnak és idősebbnek tűnt. Jordy Kaufman, a kutatás vezetője szerint ilyenkor nem egyszerűen az történik, hogy a testvér annyival nagyobbnak tűnik az újszülöttnél, hanem jelentős részben közrejátszik az is, hogy a szülők a baba érkezéséig jelentősen kisebbnek látták első csemetéjüket a valóságosnál. Amikor aztán megszületik a testvér, az illúzió megtörik, illetve áttevődik, és az idősebb testvér fizikai érettségét jóval reálisabban ítélik meg a szülők, mint korábban.

Az illúzió mértékének vizsgálata érdekében Kaufman és kollégái azt kérték az anyáktól, hogy jelöljék be gyermekeik magasságát egy tiszta falfelületen. Ezt követően a kutatók összehasonlították a jelek helyét a csemeték tényleges testmagasságával. A gyerekek közt akadtak idősebb és fiatalabb testvérek, illetve egyedüli gyerekek is. Az adatokból kiderült, hogy az anyák rendre alacsonyabbnak ítélték fiatalabb, illetve egyedüli gyermeküket, és nem is akármennyivel: átlagosan 7,5 centiméterrel lejjebb helyezték el a jelet a valóságos magasságnál. Ez azért is érdekes, mert az idősebb testvérek magasságának megítélésében ugyanezek az anyák meglepően pontosnak bizonyultak. Az illúzió vélhetően valamiféle evolúciós maradvány lehet, hiszen nehéz lenne vitatkozni azzal a logikával, miszerint a család legfiatalabb tagja a leginkább sebezhető, és ha a valóságosnál is kisebbnek látják a szülők, akkor még több energiát fordítanak gondozására, ami kulcsfontosságú lehet a többgyermekes családok túlélése szempontjából. Az eredmények ráadásul annak megértésében is segíthetnek, hogyan formálja a születési sorrend a személyiséget. És persze kutatás azt is megmagyarázza, hogy a legifjabb testvér sok esetben miért nem képes levetkőzni magáról a „babaszerepet”, még felnőtt korában sem: mivel ő a legfiatalabb, esetében sosem omlott össze az illúzió, vagyis szülei továbbra is fizikailag kisebbnek látják, mint amekkora valójában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Terror
2013.12.17. 14:04
Sőt, esetemből kiindulva 7,5 évvel fiatalabbnak is hiszik őket. De van, amikor 17,5 évvel. A 27,5 is előfordult már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2013.12.17. 14:52
Terror

Amúgy nekem pont fordítva van. Mindegyik szülőm, nagyszülőm megjegyzi hogy mekkorát nőttem az utóbbi hónapokban, pedig öt éve tartom magam az 190 centinél, rég túl vagyok már a fejlődő korszakomon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. x424
2013.12.17. 16:44
kiskoller

Teljesen átérzem a helyzetedet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tokyofej
2013.12.17. 23:30
Amikor ez kapunyitási pánikkal is együtt jár, gyakorlatilag 0 vagy a szüleid szemében. Akkor is, ha az idősebb testvér nem sikeresebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Merwenus
2013.12.18. 14:16
@tokyofej
Irigyellek a szüleid és a gyerekkorod miatt jah nem, mégsem nekem szerető szüleim vannak ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!