iPon Hírek

A fiatalabbak már a weben sem olvasnak

Dátum | 2009. 12. 08.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

- Milyen érzés, hogy nem feledkeztek el arról, amit korábban letett az informatikai újságírás asztalára? - Nagyon jó. Jó, ha egy-egy szakma elismeri a kiugró teljesítményeket - természetesen nem a magaméról beszélek. Az emberi közösségek gyakori hibája, hogy hajlamosak azt tartani valakinek, aki befolyásos, és nem azt, aki jó valamiben.

- Elismert főszerkesztőként hagyta ott az informatikai újságírást, a kihívást keresve. Nem bánta meg a döntését? - Nem. Úgy éreztem, hogy ha még így megy néhány évig, ki fogok égni, és talán az életem is rámegy. Két lapnak, a Computerworld-Számítástechnika hetilapnak és a PC World havilapnak voltam öt és fél évig a főszerkesztője az utolsó időszakban, írtam is, mégpedig többnyire többet, mint amennyi az újságíróimnak kötelező volt. Rendszeresen szerepeltem a Pc-ábécé tévéműsorban és szinte hetente rádiós műsorokban is megszólaltam. Át kellett lépni egy másik, másmilyen mókuskerékbe. A Scala ECE Hungary szoftvercég ügyvezető igazgatója lettem 1997 júniusában, amikor egy új fejezet kezdődött az életemben - új leckék és tapasztalatok vártak.

- Véleménye szerint az it-újságírás az elmúlt 15-20 évben változott-e, és hogyan? - Változott, hiszen az informatika is változott. A kezdetekkor arra ösztökéltük az olvasóinkat, hogy vegyenek pc-t, használjanak számítógépes megoldásokat. Ma az infokommunikáció eszközei és megoldásai mindenütt jelenvalóak, tehát sokak rendelkeznek - hol felszínes, tehát felhasználói, hol pedig mélyebb, tehát szakmai - ismeretekkel e világról. A ma informatikai újságíróinak az a kihívás, hogy ráérezzenek arra, hogy a célcsoportjuknak milyen a legmegfelelőbb tartalmi kínálat, stílus és minőség. Egy biztos: ma az infokommunikációról szóló ismeretek, információk elsődleges lelőhelye a web.

- A print és az online sajtó területén is otthonosan mozog. Mi a véleménye a két terület harcáról? - Sajátos időket élünk: folyamatosan és gyors tempóban változnak a médiafogyasztási szokások. Az irány mintha a web felé mutatna, de egyúttal az is látható, hogy a fiatalabb generációk már a weben sem olvasnak betűket. Hat évet szolgáltam az [origo]-nál, tehát az online-világban, és tíz évet az IDG Magyarországnál, nyomtatott lapoknál. Nem tudom megmondani a tutit. Csak azt tudom, hogy egy mondat lehet jó, lehet szép és lehet pocsék is. Egy cikknek lehet értelme, lehet izgalmas, de lehet csapnivaló is. A minőségen nem változtat, hogy milyen felületen vesszük magunkhoz, papíron olvassuk-e vagy képernyőn.

- Mi a véleménye a blogok és a mikroblogok szerepéről a sajtóban? - A végletes perszonalitás és az, hogy bárki, akár úgymond egyszerű halandó is lehet tartalomszolgáltató a weben, a világháló architektúrájából egyenesen következő lehetőség. A hagyományos médiavállalatok, beleértve az internetes médiumokat is, eleinte döbbenten nézték a személyes bejegyzések, tartalmak exponenciális bővülését, aztán igyekeztek a maguk hasznára fordítani a dolgot, maguk is blogokat, bloghelyeket indítottak. A következő évek nagy kérdése, hogy a személyes és a klasszikus média által előállított tartalmak közötti versengés milyen fordulatot vesz. Mi, magyarok, akárcsak sok más kis nép, e téren sajátos helyzetben vagyunk: nyelvünkkel lényegében lokálisak maradunk a globális hálón. A világháló nyelve az angol.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pjszilard
2009.12.09. 00:29
Ez az ujsag iro ugyan az aki kulfoldrol iranyitja a Magyarorszagi ceget? (Annak sem volt neve).

A szegeny fiatalok elolvasnak egy ilyen cikket es elmegy a kedvuk az olvasastol.

Nekem a kotelezo olvasmanyok kotelezo jellege vette el a kedvemet az olvasastol.

Ami meghozta az pedig 7-es koromban egy ertelmes, szamomra erdekes temaju konyv volt. Egy ejszaka alatt kiolvastam! Ez a kony egy grafikus programozasi nyelv leirasa volt peldakkal! Utana jott a tobbi oktato jellegu konyv (barkacs, bicikli szereles...) Egy hasznalati utasitast kepes vagyok 5 perc alatt elolvasni akkor is, ha 100 oldalas, es megertem, mert erdekel es nem kell!

Tankonyvekbol az 5. osztayos tortenelem konyvunk volt a legjobban ilusztralva. A szakkozepiskolaban semmit sem kellet tanulnom abbol az anyagreszbol.

Barmit kepes vagyok megtanulni leitesokbol ami erdekel, de amit tudok szakmailag peldaul a villanymotorokrol az 0. ahhoz kepest, hogy 5 evig tanitottak unalmasan es osszefuggestelenul.

Az elkepesztoen alacsony szinvonalu cikkektol es az eltorzitott hirektol senkinek nem jon meg a kedve az olvasashoz. Ehhez hozza jon a kotelezo az iskolaban es onnan kezdve nem tori magat senki hogy talaljon valami ertekeset.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. YuGabe
2009.12.09. 08:58
Ez a kötelető olvasmány dolog ugrott be nekem is először.
Meg az, hogy még ide nem igazán ért el az E-reader, kevesen használják, de amikor egy-két éven belül igazán olcsó lesz, akkor szerintem az érdekeltek fognak vásárolni olyat.
Én kábé 4 éve kezdtem el olvasni, azelőtt semmit. Középiskolában a sok hülye idegesítő "kötelező" olvasmányról gondolná az ember, hogy biztos azért kötelező, mert annyira nagy szám. De tévedés ne essék, azért kötelező, mert szar, és valahogy át kell rágni magadat rajta...
Ezt tuszkolják bele az emberbe. Akkor gondolja azt, hogy a többi könyv jó?
De a cikk arról szól elvileg (mivel nem olvastam el, ez már megint egy gyönyörű napi.hu-s cikk, amit emiatt életemben nem fogok elolvasni), hogy a weben nem olvasnak.
Na erről no comment, mert ezt semmilyen tanulmány vagy felmérés nem fogja igazolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!