iPon Hírek

A Final Fantasy producere a stílusokról

Dátum | 2013. 10. 11.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Final Fantasy producere, Yoshinori Kitase a NowGamernek adott interjújában a következőket mondta: "Mostanában sok olyan kérdést kapok, amelyben a J-RPG kifejezést pozitív, vagy negatív fényben tüntetik fel. Akár jó, akár a rossz értelemben használják, úgy érzem, hogy maga a tény, hogy ezeket a játékokat kifejezetten "japánnak" tekintik, csak jó lehet. Gyakran hallom a "nyugati stílus" kifejezést összehasonlításban ellenpontként a "japán stílussal" szemben. Érdekesenek találom ezt az összehasonlítást, és nagyon szeretném feltenni a kérdést, hogy létezik-e kifejezetten brit, vagy európai stílus?" "A filmek világában ott van például Hollywood, de amellett létezik brit és francia filmipar, melyeknek egyértelműen más a személyisége, egyedi jellemzőkkel bírnak. Ha a zenét nézzük, láthatjuk, hogy a brit és az amerikai rock is teljesen más." "Ugyanez igaz a sportokra is, mondjuk pl. az autósportban az Indie rallik hangulata nagyban különbözik az F1 versenyekétől. Tehát lényegében a kultúra többi területén, legyen az művészet, sport stb. az amerikai és az európai munkák különböznek. Ezt még a japánok is megértik és felismerik." A játékokkal kapcsolatban azonban Kitase úgy érzi, hogy a különböző területeken készült játékok nem különböznek eléggé egymástól. Az európai stúdiók túlzottan az amerikai stílust és érzéket "majmolják". "Véleményem szerint ahhoz, hogy a játékipar művészeti és kulturális formaként is ki tudjon szélesedni és virágozni, mindenképp szükséges, hogy értéknek tekintsük a változatosságot és az eltéréseket a különböző területek között. Ebben a szellemben szeretném folytatni, amit eddig: előhozni az egyedi japán ízt a japán stílusú játékainkban." "Nagyon szeretném hallani maguktól az európaiaktól, hogy mi volt az a játék, amely szerintük valóban jól reprezentálja az európai játékokat, és melynek gyökerei összefonódtak kultúrájukkal. Kíváncsi lennék, mit mondanak. Kérlek titeket, valóban tudni szeretném! A játék, amelyről leginkább azt éreztem, hogy ez a "legeurópaibb", az Alone in the Dark volt, amelyet az Infogrames adott ki 20 évvel ezelőtt."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. aAron_
2013.10.11. 19:36
talán Armát, Total War sériát, régi Bf-eket tudnám európai stílusúnak nevezni, de egyébként igaza van teljes mértékben, európai és amerikai játékipar között alig van bármi különbség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DogTheDog
2013.10.11. 21:21
Assassin's Creed,megha nem is itt keszult,szerintem egy igazan europai jatek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2013.10.11. 23:08
Az AC mitől számít európai játéknak? A helyszín miatt? Mert emlékeim szerint kanadaiak alkották... És addig oké hogy nem épp USA, de nem is Európa.

Számomra onnan JRPG valami, amíg erős a történetvezetése, minimális leágazások után hirtelen nagy világba engedve, lányos férfi főszereplők, eltúlzott méretű fegyverek, jól megkoreografált harcművész küzdelmek a harcokban és az átvezetőkben, valamint sztereotipikus karakterek, és a gyermeki mesék és horrorfilmek szereplőinek keveredése van jelen.

A nyugati RPG-k inkább törekednek a realisztikus ábrázolásmódra (akár csak a karakterek vagy a textúrák szintjén is), és a történetvezetés is szabadabb.

A rayman raving rabbids, vagy a beyond good and evil elég európai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. madcaptain
2013.10.12. 03:21
Ebben igaza van. Valoszinu azert vna igy mert a nagy kiadok mind amerikaiak es azok mondjak meg milyen lehet a jatek mit fognak tudni eladni jol.
Kisebb cimeket, kiadokat kell keressen az aki europai stilust akar.
Operation FLashpoint, manapsag ARMA, Stalker siman kelet-europai stilus
Peldaul az Age of Conan MMO siman mondhato eszak-europai stilusnak, annak ellenere, hogy a designereik azsiaiak voltak.
Egyebkent nagyon jellemzo, hogy mivel van Internet egy adott studio a vilag tobb pontjarol alkalmaz muveszeket.
Aztan persze vannak erosen stilus keveredett alkotasok amikor a vezetoseg vegyes pl. a Trion Worlds-tol a Rift. Ez nem eppen nyero kombinacio, ha mindenkinek akarnak kedvezni elveszik az egyedi stilus olyan semmilyen lesz, ami egyik tabornak se tetszik igazan.
(itt a karaktermodellekre gondolok elsosorban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim
2013.10.12. 08:18
Én azt is európaihoz sorolnám ami európai földrajzi/történelmi jegyeket használ, így nem látom hogy az AC (3. részig) miért ne lenne európainak mondható, de akár a Skyrim is, ami egy olyan Elder Scrolls rész, ami a skandináv kultúrára hajaz.

Amúgy az "egyedi japán ízt" amit emleget a kedves úriember a modderek képesek bármilyen játékból kihozni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gKomor
2013.10.12. 08:23
nem igazan gondolom hogy a japan jatekfejlesztes megmondo szerepben kene tetszelegjen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. BrainPeace
2013.10.12. 08:30
Hát szerintem a Witcher az egyik legjobb 'európai' stílusú játék.

+ lehet hogy rosszul tudom, de nem a japán fejlesztők többsége akik még mindig úgy gondolják hogy a videó játékok csak gyerekeknek való, mert a felnőttek csak dolgoznak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim gKomo...
2013.10.12. 08:32
gKomor

Miért is ne? Követendő példa, mert a saját stílusukat adják, nem mást "majmolnak".

BrainPeace

Nem egészen. Mindennek megvan a maga helye és ideje, és mindenben törekedni kell a maximum nyújtására. A Japán szórakoztatóipar nem merül ki a fiatalok kiszolgálásában, csak általában az terjed el leginkább más országban. Szerintem kevered a Kínaiakkal, mert náluk van az amit mondasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2013.10.12. 12:23
Koszonom szefmester,hogy kozolted,hogy az altalam irt cimet kanadaiak keszitettek.Legalabb is ott van a kozpontjuk.Mivel francia kanadaiakrol van szo,igy ok a legeuropaibbak a kontinensen kivul.
Kulon erdekessegkent szolnek,hogy az altalad irt ket jatek is toluk jon.

A kerdesedre a valasz pedig,igen,azert tartom europainak,mert itt jatszodik egy par resze,es azokat kivaloan megcsinaltak mind hangulat mind valosaghu abrazolas szempontjabol.A tortenelmi alakok szerepeltetese pedig csak hab a tortan.
Az altalam legamerikaibbnak tartott GTA pedig Skociaban keszul.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Shinjiii
2013.10.12. 22:11
Asagrim

Mióta is szenved a Square? Már "amerikai" stílusú játékot ad ki (Tomb raider) csak h bejöjjön vmi. És most "véletlenül" megint csak nem japán stílusban jön a Thief. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Shinj...
2013.10.12. 23:15
Olvastad is hogy mire válaszoltam?

"nem igazan gondolom hogy a japan jatekfejlesztes megmondo szerepben kene tetszelegjen"

Tehát általánosságban beszéltem, nem a Square Enixről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2013.10.13. 13:09
Értem, csak erre tértem ki, mivel a Square fejes csahol pont erről, ahol a megmondó szerep inkább fülem-farkam behúzom szerep kéne legyen.

Mivel a SE pont, hogy az egyedi japán játékfejlesztésnél kéne maradjon, ezért olyan szar minden, amit kihajít. Míg a Squaresoft saját feje után ment, addig volt jó. Egy cég felvásárlása nem jelent garanciát. Rossz döntések, rossz eredmények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Shinj...
2013.10.13. 13:21
Egyetértek, igazad van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2013.10.13. 15:44
Dog: Csak ezeket a címeket amiket írtam egy francia fickó tervezte. Az hogy a kódot kínaiak, vagy skótok, netán mexikói bevándorlók csinálták, teljesen más kérdés. A játékot a produceri banda és a kreatív fejes közösen hozza össze. Amennyire rémlik az ACban elég kevés európai fejes látható mint Credit listás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KisDre
2013.10.14. 18:55
BrainPeace

A Witcherrel egyetértek! Lehet ezért is fogott meg engem olyannyira az 1. rész. (Meg most őszintén, mennyi játékhoz vették a fáradtságot hogy több nyelven is szinkronizálják? Mondhat akárki akármit, jó lett a szinkron szerintem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2013.10.16. 18:28
Szefmester,akkor te azert tartasz europainak egy jatekot,mert europaiak keszitettek,ez rendben.
Nekem attol europai egy jatek,hogy itt jatszodik,vagy tele van europai vonatkozassal.Ez pedig tulmutat a creditsen.
Az pedig szamomra is tok mindegy,hol is progarmozzak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!