iPon Hírek

A Firefox 3 kevesebb memóriát használ

Dátum | 2008. 03. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Firefox jelenlegi verziói egyáltalán nem spórolnak a memóriával, egy idő után könnyedén azon veheti észre magát a gyanútlan felhasználó, hogy kedvenc böngészője extrémebb esetekben már több száz megányi memóriát felemésztett - állítják az egyes források. A legfrissebb hírek szerint a Firefox 3. verziójánál már jobban odafigyel a fejlesztőcsapat a memória kezelés kérdésére, ennek köszönhetően a böngésző legújabb verziója már szépen be fogja osztani a rendszer memóriáját, ha hihetünk az előzetes híreknek.

Az egyes böngészők memóriahasználatáról nemrégiben készült egy érdekes teszt, amelyben a Firefox 3 béta 4, a Firefox 2.0.0.12, az Internet Explorer 7, az Opera 9.5 béta és a Safari 3.0.4 béta verziója szerepelt. A teszt eredményei magukért beszélnek: a Firefox 3-as változata vette igénybe a legkisebb mértékben a rendszermemóriát, az alkalmazás legnagyobb memóriahasználata is kisebb volt, mint az előző verzió legkisebb memóriahasználata. A Firefox 3 béta 4 alig 225 MB memóriát foglalt le, míg a Firefox 2.0.0.12 esetében ez az érték 275 MB körül helyezkedett el, az Opera 9.5 béta a két érték között foglalt helyet. Ezzel egy időben az IE 7 legmagasabb memóriahasználata 500 MB körül volt, míg a Safari 3.0.4 esetében ez az érték 350 MB-ot képviselt, ekkor a böngésző majdnem össze is omlott.


Az információk szerint a Firefox 3 memóriakezelésénél több trükköt is bevetettek a fejlesztők, hogy optimális értéken tartsák a memóriafogyasztást: az egyik ilyen trükk a „jemalloc memory allocator”, míg a másik az „XPCOM cycle collector”. Utóbbi eljárás képes felismerni a használaton kívüli objektumokat, így próbál spórolni a memóriával.

A Firefox 3 végleges verziójának megjelenéséig még néhány hét hátra van, de a negyedik béta verzió teljesítményét figyelembe véve igazán ígéretesnek tűnik a Firefox 3, legalábbis memóriahasználat tekintetében mindenképpen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.03.18. 20:24
(Hehe, be voltam lépve, de mégsem jeleníti meg a nevem a fórum motor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!