iPon Hírek

A Firefox 3.1-ből 3.5 lehet, új frissítés is jött

Dátum | 2009. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla szoftvermérnökei egy ideje már dolgoznak a a Firefox 3.1-es változatán: a böngészőből eddig két béta változat jelent meg, ám már úton van a harmadik is. A vállalat nagymértékű fejlesztéseket visz majd véghez a szoftver esetében, így a korábban tervezett Firefox 3.1-es elnevezés helyett Firefox 3.5-ös verziószámot kaphat a böngésző, hogy ezzel is szemléltessék: az előző verzióhoz képes bizony jelentősebb változásokon ment keresztül az alkalmazás.

A Firefox 3.0-s verziója, amely rendkívül nagy népszerűségnek örvend és a legutóbbi mérföldkő szerepét tölti be, a tavalyi év közepén jelent meg. Azóta a webböngészőből több újabb „build” is megjelent. A legfrissebbet pont a napokban adta ki a cég, ez 3.0.7-es verziószámmal rendelkezik. A frissítés a Firefox elindításakor automatikusan letöltődik (ha be van állítva a "frissítések automatikus letöltése"), ha nincs, akkor kattintsunk a "frissítések keresése" opcióra a Súgó menüben, vagy látogassunk el a gyártó hivatalos weblapjára. A 3.0.7-es kiadás egyébként a szoftver biztonságosabb működésével és stabilitásával kapcsolatos frissítésekkel gyarapodott, a változások pontos listáját ezúttal is a kiadási jegyzékben olvashatjuk.


Térjünk is vissza a 3.1-es verzóra és a körülötte zajló változásokra. A 3.1 beta3 esetében a gyártó szakemberei a fejlesztőeszközökkel kapcsolatban végeznek majd kisebb módosításokat, illetve azokhoz kínálnak különböző javításokat is. A harmadik béta verziónak eredetileg a héten kellett volna érkeznie, ám a megjelenés időpontját későbbre tolták, így várhatóan március 12-én juthatunk hozzá a 3.1-es legfrissebb béta kiadásához. Érdekesség, hogy a beta3 nem az utolsó béta verzió, mint ahogy azt korábban gondolni lehetett. A 3.5 hivatalos megjelenése előtt egy újabb bétát is készít a cég, ám hogy ez a változat 3.1 beta4 vagy 3.5 beta4 néven lát-e napvilágot, arról hivatalos forrásból származó információk még nincsenek. A 3.5-ös változatot a gyártó ellátja egy about:me (rólam) opcióval, amely a felhasználó böngészi szokásairól mutat majd különböző statisztikákat, ezzel együtt egyszerűbb lesz az előzmények törlése is, azok ugyanis precízen, a felhasználó által megadott időközönként kerülhetnek majd törlése. Az új verzió esetében néhány Windows-témabeli módosítást is eszközölni fognak, azaz kisebb dizájnbeli változások várhatóak.

A Firefox egyik illetékese, Mike Beltzner ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a 3.1-ről 3.5-ös verziószámra történő ugrás egyelőre még nem hivatalos döntés. Bővebb információk a későbbiekben várhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Svindler
2009.03.06. 18:12
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pluto
2009.03.06. 21:00
A Firefox csak egyre jobb lesz, míg az MS IE-e is elvileg, de a 8-ra még sokat kell várni, ha pedig így folytatják egyre csökkenni fog az IE-t használók köre. De legalább egy ingyenes programnak nő a népszerűsége. Már csak a Linuxnak kéne népszerűbbé válnia, de idővel biztos az is meg fog történni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. v.tom
2009.03.06. 21:20
Sajnos egyébként a firefox 3 nem lett annyira stabil, mint az elődei, de még mindig a legjobb böngésző. Az opera is kezd eléggé megerősödni, a google chrome pedig még gyerekcipőben jár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.03.06. 21:56
Jah nekem is volt párszor kritikus leállás (vagy mit írt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2009.03.14. 02:23
Nekem is összeomlott akkor, ezért IE-vel megyek fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. AtisH
2009.04.02. 22:51
Minél nagyobb verziószámot ér el a Firefox annál több memóriát zabál, ráadásul az összeomlások száma is megnőtt. A 2-es verzió szvsz stabilabb, gyorsabb és megbízhatóbb volt. Lassan az IE sorsára jut a FF. Egyébként az IE8 megjelent már, használom is.;-) Azon kívül itt van még az Opera és jön a Safari is, szal a Firefoxosoknak fel kell kötni a gatyájukat, ha tartani akarják a pozicíójukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!