iPon Hírek

A Firefox 3.6 automatikusan Firefox 12-re frissül

Dátum | 2012. 05. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla megelégelte, hogy a Firefox 3.6-ot még mindig sokan használják, holott a webböngésző már nem élvezi a vállalat hivatalos támogatását – az utolsó biztonsági frissítés idén január 31-én érkezett az említett szoftverhez, de több biztonsági rést már nem foltoznak be rajta a szoftvermérnökök. A Mozilla szakemberei éppen ezért ugyanazt az utat választják, mint anno a Firefox 3.5 esetében: a Firefox 3.6 napokon belül Firefox 12-re frissül majd – mindezt teljesen automatikusan teszi. Amennyiben az automatikus frissítés funkciót korábban kikapcsoltuk, akkor ez a változtatás minket nem érint. Más kérdés, hogy egy elavult, többé nem frissülő webböngészővel nem érdemes a netre merészkedni, vagyis mindenképpen ajánlott modernebb változatot beszerezni.

Azok, akiknek már égnek áll a hajuk a Firefox rendkívül sűrűn érkező új kiadásaitól, választhatják a Firefox Extrended Support Release névre hallgató változatát, amely 54 hetes életciklussal rendelkezik, azaz ezen idő alatt csak biztonsági frissítéseket kapunk hozzá. Az említett kiadás a Firefox 10 alapjaira épül és kifejezetten az üzleti felhasználók, az oktatás szereplői, valamint az állami és helyi szervek számára készült, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

Egyes felhasználók valószínűleg hangot adnak majd nemtetszésüknek amiatt, hogy a Mozilla automatikusan böngészőverzió-váltásra kényszeríti őket, de ez csak az érem egyik fele. Tény viszont, hogy egy korszerűtlen, hivatalosan már nem támogatott webböngésző kiadással egyrészt veszélyes a neten böngészni, másrészt a sok-sok böngésző verzió a weboldalak fejlesztőinek is komoly fejfájást okoz, ugyanis minél többféle webböngészőre kell optimalizálni a weblapokat, a szakembereknek annál nehezebb a munkájuk – főleg azért, mert a régi webböngészők az új technológiák nagyobbik részével nem igazán kompatibilisek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Humbuk
2012.05.01. 12:17
Most komolyan! Tényleg ilyen sokat frissül 1-1 verzió között az FF?? Mert nem igen tudom elhinni, hogy ennyi újdonságot beletudnak pakolni egyszerre minden új release-be... Szóval nekem inkább kontár munkának hat amit állandóan frissíteni kell, mert nem hagytak elég időt, hogy kiteszteljék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Ihi
2012.05.01. 12:27
Már mitől lenne kevésbé biztonságos egy olyan böngészővel netezni, ami egy éve még a legfrisebb verzió volt. Arról nem is beszélve, hogy az utolsó 3.6 verziójú nem januárban, hanem márc. 13-án jelent meg.
Chrome átvette a vezetést és nem tetszik nekik, hogy még a régi verziókat is használják. Pedig az új verziók használhatatlan bughalmazok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Fzoltan
2012.05.01. 12:41
Én inkább már az Opera 12.00 véglegest várom... ha lesz olyan gyors, mint az alfa verzió, akkor már örülök
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. freyr Humbu...
2012.05.01. 12:54
Szerintem felhasználói szemszögből tök mindegy, hogy 12.0 vagy 4.1.2.3-3 a verzió. A frissítések attól még ugyanúgy jönnének, csak nem lenne minden apróság egy új főverzió.
Mondjuk a legértelmesebb az lenne, ha yyyy.mm.dd formátumban adnák a verziószámot.

Ihi: Chrome-ról nem tudok nyilatkozni mostanában, de a Firefox egy ideje nagyon stabilan működik.
Amúgy nem kell egy év, elég egy hét is, hogy valami kevésbé legyen biztonságos, mint előtte. Ez attól függ milyen új módszereket vetnek be a bűnözők. Illetve kompatibilitási gondok mindenképp vannak, hisz a HTML5 ahogy egyre nagyobb teret nyer és fejlődik, egyre nehezebb lesz a régi verziójú böngészőkkel netezni. Arról nem is beszélve, hogy ideje lenne már rászoktatni az embereket, hogy frissítsenek, mert nem arról van szó, hogy egy szoftver 1 éves, hanem hogy ha nem lenne nyomás a frissítésre, akkor a 2.0-t is használnák még.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. jozsefm
2012.05.01. 13:31
Lesz egy kis zúgolódás, és páran el is mennek egy időre, de csak átmeneti lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. P100
2012.05.01. 13:38
Humbuk: félreérted. Az új kiadási ütemterv előtt az új funkciók és nagyobb változtatások csak az új főverzióba kerülhettek bele, de így néha 1-2 év is eltelt, mire kapott a böngésző új funkciókat, vagy drasztikusabb változáson ment át. Vagyis az 1-es, 2-es, 3-as, stb. főverziók csak biztonsági, stabilitási foltokat kaphattak, új funkciókat nem.

Most viszont ha elkészült egy nagyobb módosítás, pl. új letöltés kezelő, akkor annak a megjelenésére nem kell éveket várni, hanem a 2 havonta megjelenő, következő főverzióba már benne lesz. Ez nem kapkodás. Ha nem készülnek el valamivel, akkor azt nem teszik bele a következő főverzióba. Pl. a "csendes frissítés"-t már a Firefox 10-be ígérték annak idején, de csak a 14-ben lesz kész. És ez így van jól. Akkor aktiválnak egy funkciót, ha az elkészült, de mégse kell várni éveket rá.

Amúgy lassan az összes böngésző és szoftver ezt a kiadási ütemtervet alkalmazza, szóval ez csak egy Firefox felhasználónak szokatlan.

A 12-es verzió már nagyon jó lett, messze a legstabilabb és leggyorsabb böngésző a Firefox 12.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. csicsoblad...
2012.05.01. 14:04
Nálam már eljáratták magukat, de amikor szar volt a 5-6-7 vagy a 6-7-8 akkor azon gondolkoztam, hogy visszatérek a 3.6-ra, mert az volt számomra az utolsó viszonylag hibátlan verzió, de aztán végül chrome lett belőle. Most viszont aki a 3.6-al akarja nyomni, majd szarakodhat a frissítés kiirtásával, nehogy feltegye magától a 28-ast meg a 72 bétáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. stranger
2012.05.01. 14:49
Hát én nem vagyok elragadtatva a Firefoxtól, de muszáj ezt használnom.

Ne csak off legyen: Várható volt, hogy nem lehet a végtelenségig 3.6-tal tolni. Egetverő különbségek nincsenek úgysem, úgyhogy kibírják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Almafa
2012.05.01. 15:10
ÉS mi van azokkal akiknek a gépe nem bírja az újabb verziót ? Azok megszívják ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. homeware
2012.05.01. 15:12
Én személy szerint Waterfoxot használok, mivel a Mozilla még mindig képtelen a Windows felhasználóknak is rendes 64-bites böngészőt készíteni. Pedig *NIX -on nincs ezzel semmi gond és a Waterfox is jól megy.
Viszont a Waterfox elég jól teljesít, egy ideig Chrome volt előtte, de nagyon megszerettem a vízrókát. Ehhez képest a sima Firefox lomhának hat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. stranger Almaf...
2012.05.01. 15:23
Hogyhogy nem bírja? Annyi RAM-ot azért nem eszik még.

homeware: Köszi az ötletet. Én még nem is hallottam róla eddig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. P100
2012.05.01. 15:30
Az új Firefoxnak kisebb a gépigénye, mint a hármasnak, kevesebb RAM-ot is eszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tomchee
2012.05.01. 16:52
Régebben én is csak FF-t használtam, de az új verziók minősíthetetlenül lassúak és fagyogatnak weblap betöltés előtt sokszor 10-15 másodpercig. (meg ugye ős öreg bug h sokszor befagy a folyamatokba és manuálisan kell kilőni)
Emiatt szoktam át a ComodoDragon-ra. Chrome alapú böngésző biztonságilag felturbózva=)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2012.05.01. 17:50

Az alabbi mondattoredek SAJNOS PONTOSAN jellemzi az informatikaban itt-ott elofordulo, ugynevezett "fejlesztok" es "szakemberek" szellemi szinvonalat es szakmai felkeszultseget:

"... weboldalak fejlesztőinek is komoly fejfájást okoz, ugyanis minél többféle webböngészőre kell optimalizálni a weblapokat, a szakembereknek annál nehezebb a munkájuk ..."

Informatikus legenda, hogy weboldalakat bongeszokre kellene optimalizalni.

KEPZELJETEK EL A WINCSESZTERRE OPTIMALIZALT FAJLOKAT!

Mas fajlt tolthet le maganak egy Seagate, es mast egy Western, es mast egy Hitachi tulajdonos!

Hiszen a fajlokat az aranyos informatikai szubkultura gondosan wincsikre optimalizalna, ha tudna!

Zabalni valok azok a weblapok, amelyek kulonfele bongeszokre vannak optimalizalva.

EN MAR REGOTA SZERETNEK WEB-PORTAL ADOT, attol fuggoen kicsit, hogy mennyire kornyezetkimelo es felhasznalo-kimelo.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ihi
2012.05.01. 18:03
Freyr: Chrome-ról én is csak annyit tudok, hogy asszony állandóan szidja, mert egy kalap ****. FF legújabb 3 verzióját nem ismerem, de 5, 6, 7, 8, 9 naponta összeomlott, ha egyáltalán egy napot kibírt, itt elegem lett belőlük és visszatértem a 4-esre, asszony itt váltott Chrome-ra és hiába **** az is, nem fog megint FF-et használni. Én meg keresek valami 3. böngészőt, ha ezzel gondok lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2012.05.01. 18:33
Siránkozás helyett inkább használjátok a FFox 13 -at . Előtte a régebbit lenyomni
Comodo Dragon - igen az is nagyon jó De IE9 is eléggé begyorsult és használható bátran .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. yodamester...
2012.05.01. 19:12
Kíváncsi lennék,hogy aki szidja az ff böngészőt,annak milyen vinyója van hogy lassú?Nekem a legutolsó ablakok és lapok megjelenitése van beállítva és 2 sec alatt betölti mind a 12-14-et amit egyszerre megnyitok.Talán nem 4-5 éves idés gagyi vinyóval kellene szidni a programot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm
2012.05.01. 19:54
Nekem nem a böngésző a limit, hanem inkább a netem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ptircsi
2012.05.01. 20:01
prohlep: Látszik, hogy még sohase fejlesztettél webportált üzleti területre, ahol az egésznek ugyanúgy kell kinéznie és működnie a különböző böngészők különböző verzióin (a böngészők javascript motorja verzióról verzióra változik, ami ugyanúgy nem könnyíti meg a fejlesztők dolgát, erről napokat tudnék mesélni...).
Sok üzleti környezetben még az IE6 és IE7 van, ahol aztán tényleg lehetetlen HTML5-öt támogatni egy webalkalmazással.

Illetve a halálra hypolt Android böngészőjében is verzióról verzióra nagy változások vannak (van mit fejlődnie, az nem kérdés), de sokszor nemhogy fejlődne, hanem csak úgy kivesznek egyes dolgokat a javascript motorból, amit később aztán egy verzióval később újra beletesznek (2.1 => 2.2 => 2.3), ami aztán tényleg már nonszensz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sep
2012.05.01. 21:07
good by firefox, hello chrome
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2012.05.01. 22:05
Ok, akkor a Firefoxot ennyire szidók közül hánynak van eredeti, XP utáni Windows telepítve, legalább 2 GB RAM, egy 7200-as 2 évnél nem öregebb HDD és legalább egy Core 2 Duo processzor társaságában? Csak mert ezt kell ma az abszolút minimumnak tekinteni, ezeknél régebbi rendszeren senki ne várja, hogy az új böngészők jól fognak futni.
Nekem Arch Linuxon az Acer TM7720G notebookon amióta beálltak erre az ütemű fejlesztésre rendesen, semmi baja nincs a böngészőnek, sosem fagyott még le, amióta Chromiumról visszaváltottam rá, egyedül a JRE 7-et nem szereti, de az nem a Firefox hibája. Nameg nincs H.264 hardveres gyorsítás támogatás, de ha jól tudom azt a Mozilla direkt hagyja ki, és egyedül a YouTube HTML5 próbaverzióját nem lehet használni normálisan.

prohlep: kezdjük azzal, hogy a különböző böngészők különböző nyelvek különböző verzióit hajlandóak támogatni és azon belül is milliónyi eltérés van, hogy épp mit és hogyan írnak bele, jóformán ugyanis senki sem követi a standard nyelveket, egy szimpla táblázat is 8-féleképp tud megjelenni 7 böngésző alatt, a CSS formázásokról, sőt a JavaScriptről már nem is beszélve, és akkor most kezdett kifejlődni a HTML5 is. Elég egy alap weboldalt megírni standard eszközöket használva és összehasonlítani a 4 legelterjedtebb böngészőnél a megjelenést... csalódás lesz a vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. P100
2012.05.02. 07:52
tomchee: régen, a 4-5-6-os verziók környékén volt bennük egy ilyen hiba. Az új, 12-es verzióban (már a 10-esben se) nem áll fenn a hiba, villámgyors és atomstabil a Firefox.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!