iPon Hírek

A Firefox célba veszi a mobil piacot

Dátum | 2007. 10. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Mozilla legfrissebb tervei szerint 2008-tól már akár mobiltelefonokon, illetve egyéb mobil eszközökön is viszont láthatjuk a manapság egyre népszerűbbnek számító webböngészőt, a Firefoxot. A Mozilla ennek érdekében új emberekkel bővítette csapatát, így most már csak némi idő kell majd ahhoz, hogy piacra kerüljön a Firefox mobil verziója.

A Mozilla két új szakembert hív segítségül a munkához: Christian Sejersen-t, aki az Openwave mobil böngészőjének fejlesztője, valamint Brad Lassey-t, a France Telekom R&D munkatársát. Sejersen feladata lesz egy új R&D központ létrehozása Koppenhágában, míg Lassey a Firefox mobil verziójának fejlesztésén fog munkálkodni.

"Az emberek folyamatosan kérdezik tőlünk, hogy a Mozilla pontosan mit is akar tenni a mobil web piacán, erre egészen egyszerűen csak annyit mondhatok: terveink szerint meg fogjuk rengetni." mondta Mike Schroepfer, a Mozzila mérnöki részlegének alelnöke.


A mobil Firefox képes lesz a bővítmények futtatására, alkalmazhatjuk majd az ún. tab-os (füles) böngészést is, egyszóval azok a funkciók, amelyek az "asztali" Firefoxban megtalálhatóak, nagyrészt benne lesznek a mobil változatban is. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen mobil eszközökre kerül majd fel a mobil Firefox, de a szoftver megjelenésének közeledtével remélhetőleg lehull a lepel ezekről a részletekről is.

A mobil piac ezzel egy időben folyamatosan növekszik, napjainkban mobil készülékek milliárdjai vannak forgalomban. A tavaszi statisztikák alapján a Firefox 75 és 100 millió fő közötti felhasználói táborral rendelkezik, jelenleg a böngészők piacán már több, mint 15%-os részesedést tudhat magáénak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.12. 17:43
A Mozilla legfrisebb tervei szerint 2008-tól már akár mobiltelefonokon, illetve egyéb mobil eszközökön is viszont láthatjuk a a manapság egyre népszerűbbnek számító webböngészőt, a ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!