iPon Hírek

A Firefox megkér, frissítsük régi bővítményeinket

Dátum | 2012. 10. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Firefox szoftvermérnökei pont a régi bővítményeknél jelentkező biztonságtechnikai rések miatt döntöttek úgy, hogy egy értesítő szolgáltatással bővítik a Firefox repertoárját. Az újításnak köszönhetően, ha olyan weboldalra tévedünk, amin az adott tartalom megjelenítéséhez éppen egy régen frissített, sebezhető bővítmény használatára van szükség, a Firefox arra kéri a felhasználót, hogy rendszere biztonságának érdekében frissítse az adott bővítményt.

A szolgáltatás jelenleg az Adobe Reader, az Adobe Flash és a Silverlight Windows-os változatainál üzemel és nem kötelezi a felhasználót a frissítésre, csak javaslatot tesz rá. Arról egyelőre nem érkezett kép, hogy egy-egy ilyen értesítés hogyan fest majd.

Ezért érdemes néha-néha ellenőrizni a bővítményeinket a Plugin Checker szolgáltatással
A régi bővítményeket nem csak a nagyobb biztonság, hanem a jobb teljesítmény és a nagyobb stabilitás érdekében is érdemes újabbakra cserélni, így a frissítéssel az esetek többségében csak nyerhetünk. Sajnos a webböngésző – még – nem képes a bővítmények háttérben történő automatikus frissítésére, pedig azzal sok bosszúságot meg lehetne spórolni. Más kérdés, hogy ez is problémás lehet, ha véletlenül olyan frissítés érkezik, amivel stabilitásbeli, illetve biztonságtechnikai gondok vannak, de ilyesmi azért viszonylag ritkán fordul elő.

Bővítmények szempontjából a Google Chrome weböngészője jobb helyzetben van, ugyanis beépített Flash Playerrel rendelkezik és natív PDF támogatást is kínál, így nincs szükség Adobe Reader-re. Persze a Silverlight plugin Chrome alatt sem frissül a háttérben, de igazság szerint úgysem azzal, hanem az Adobe bővítményeivel vannak inkább problémák, legalábbis az esetek többségében.

Aki szeretné ellenőrizni, hogy bővítményei naprakészek-e, látogasson el ide. Az értesítő szolgáltatás hamarosan beindul.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Zelbacsi
2012.10.09. 09:54
"Aki szeretné ellenőrizni, hogy bővítményei naprakészek-e" : J.o.k.e.r, ne félj, nekem minden egyes qrva indításkor ellátogat ide a firefox pár napja, akár akarom akár nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NKing
2012.10.09. 11:35
Nem működik a háttérben frissítés? Én úgy tudtam, hogy az már egy pár verzió óta megy. Legalábbis azt tapasztalom, hogy azok a bővítmények, amiket használok, mindig abszolút frissek, pedig nem járok az Adobe-hoz vagy máshova naponta nézni, hogy mi változott. Egyébként meg van egy "Frissítések keresése" gomb a bővítménykezelőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomazolika
2012.10.09. 11:47
Ez így rendbe van , hogy a bővítményeket frissíteni kell , ez oké .
De egyszer élném már meg , hogy a flash player , mondjuk jútúb alatt ne zabálna be karcsú 3-400 megát , meg negyed procit ...
A firefox (és a többi böngésző is) rászólhatna az Adobéra , hogy frissítsenek már ők is egyet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kray
2012.10.09. 13:25
tomazolika
Nem fognak. Mindenki tudja, hogy a flash egy erőforrás zabáló cucc, legfőképp azért, mert akik benne programoznak, azok meg sem próbálnak optimalizálni semmit.

Részben az adobe sara, részben a fejlesztőké!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Razak
2012.10.09. 13:28
A Firefox frissül a háttérben. A bővítmények nem. Most ez utóbbiról van szó.

Annak mondjuk örülnék, ha a bővítmények képesek lennének a háttérben frissülni, mert sok felhasználó ezt a figyelmeztetést csak akadálynak fogja látni és semmi másnak.

NKing: Pont az Adobe oldotta azt meg, hogy a Flash Playerek és a Readerek már automatikusan frissülnek a tudtodon kívül, ha másképp nem rendelkezel telepítésnél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tomazolika
2012.10.09. 19:43
kray
Igen , oda kéne figyelni/jobban melózni , és akkor nem kéne ilyen teljesítményű telefonokat (most mondtam valami) csinálni ahhoz , teljes értékű weblap megjelenjen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Terror
2012.10.09. 22:59
Se Adobe Reader, se Adobe Flash, se Microsoft Silverlight nincs a gépen. Szerintem ez így természetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!