iPon Hírek

A Flash egyelőre jobb, mint a HTML5 video

Dátum | 2010. 07. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A HTML5 videó támogatásával kapcsolatban már sokan nyilatkoztak úgy, hogy a Flash méltó ellenfele lehet, ám jelenlegi állapotában sajnos messze a Flash mögött kullog, már ami a funkciókat illeti. Ez egyrészt nem csoda, mert egy igen friss technológiáról van szó, másrészt a jövőben szinte biztosan változni fog a helyzet, ugyanis várhatóan fejlesztik majd a HTML5 videó tagjének képességeit.

A HTML5 videó támogatásának hiányosságait a Youtube szoftvermérnöke, John Harding szedte csokorba, majd a Youtube hivatalos API Blogjában meg is osztotta a nagyérdeművel. A szakember elmondása szerint a Flash több szempontból is jobb alternatíva a HTML5 videóval szemben, ugyanis sok olyan extra funkciót kínál, ami a HTML5 videóból jelenleg még hiányzik. Hogy mik is ezek? Egyelőre csak a Flash használatával van lehetőség élő videó adás (stream) továbbítására, digitális jogok kezelésére, videó beágyazásra, teljes képernyős videó megtekintésre és videó konferencia lebonyolítására. Ezek a funkciók egyelőre teljes mértékben hiányoznak a HTML5 szabványból, így ha a felsoroltak valamelyikére szükség van, akkor a HTML5 videó nem jó megoldás.

Az egyik legnagyobb hiányosság a teljes képernyős videó nézés lehetősége, legalábbis az átlagfelhasználók szemszögéből nézve. A YouTube oldalán a HTML5 béta változatának tesztelésekor úgy lehet teljes képernyőssé varázsolni az adott videót, hogy a videó ablakában rákattintunk a „Full Screen” opcióra, majd nyomunk egy F11-et, ami az adott böngésző ablakot teljes képernyősre nagyítja. Nem egy felhasználóbarát megoldás, de idővel valószínűleg orvosolják az összes hiányosságot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Merwenus
2010.07.01. 15:40
Apple vs Okos emberek = 0:1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2010.07.01. 18:50
Ez így nem igaz, Apple-nél is okos emberek dolgoznak! Olyan marketinget tudnak összehozni, hogy emelem kalapom, és azér az iMac MacBook-ok nagyon jók (bár kicsit túlárazva, de minőség)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szerzetes
2010.07.01. 19:16
Apple? Ebben a cikkben hol van szó az almáról?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. BiP
2010.07.01. 20:28
Szerzetes: sehol, de muszáj volt bedobni, mert még a végén nem lesz flame
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lew000
2010.07.01. 22:55
az apple favorizálja ezt a fos html5-öt mert az iphone/ipod touch nem bírja a flash-t lejátszani.... szánalmas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fekszi
2010.07.02. 09:49
Apple nem tartozik ide. Amúgy nincs jóban az adobe-bal azért nincs flash. Amúgy nekem macbookom van, és a flash csak a problémát okozza nekem is. Ha egy videót nézek flash playerrel neten, akkor az a procit szépen leterheli 70-80%ra ami irreálisan nagy terhelés. (más videónéző progi max 10%os terhelést ad) Ha egy oldal televan flashekkel attól is szenved a gép. Látszik hogy nemnagyon szereti a gép azt. Ennyi hátránya van. Várom, hogy kiküszöböljék. Remélem kibékél az apple az adobe-bal és végre lesz normális flash. HTML5 még tényleg elég gyér.
Amúgy lew000 nem a bírás vagy nembíráson van a hangsúly. Ebből arra lehetne következtetni amit írtál, hogy nem elég erős hozzá. Valójában csak nincs benne a támogatás az előbb leírt okokból. Azt is hozzá kell tenni amúgy, hogy az apple nem szeret senkitől függeni. Megpórbál mindent saját házán belül megcsinálni. Lássuk be elég jól megy neki, egy-két dolgon kívül. Örülnék ha végre nem flash lenne a favorizált program, de erre egyelőre nincs esély. Amúgy adobe-bal nincs bajom más téren. A programjaikat használom. (ps premier pro stb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Destroy666
2010.07.02. 10:21
És mivan az MS silverlightal? Igaz, hogy sok mindenben le van maradva a flashtól, de video terén többet nyújt: kisebb sávszél, jobb képminőség, kisebb prociterhelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szerzetes
2010.07.02. 12:36
Én PC-t használok és én sem vagyok oda a flashért. Tanultam a programozását és vacak. A programozó nincs rákényszerítve, hogy hatékony kódot írjon, így minek feccöljön rá 10 percel többet, ha "jó az úgy is" és a sok kicsi összeadódik és abból lesz az, hogy a flash fogja az egész gépet.
A HTML5 absz. nem hülyeség. A html már elég régi konstrukció, illene már felfrissíteni az új igényeknek - videók, konferencia hasonlók, amit most flashel oldanak meg!
Silverlight se különb a flashnél, csak másig cég fejleszti. Hogy most kisebb a sávszél, jobb minőség, ez mind programozás kérdése. Ebből a szempontból előnnyel indul, mert volt ideje tanulni a flash hibáiból, de még mindig ott a problémája, hogy egy cég felügyeli, aminek gazdasági érdekei vannak és hasonlók...
Hajrá HTML5!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. renato0128
2010.07.02. 14:07
Destroy666: Jó kérdés, én is erre gondoltam. Bár úgy gondolom, hogy nincs a SL annyira elmaradva, csak más. Elkészítésekor, eredetileg nem a Flash konkurenciája akart lenni, persze most jöhetnek az okosok, hogy ezt honnan veszem, de ez tény.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ZoliS
2010.07.02. 21:44
Nem értem miért kell újra feltalálni a flasht... mire mindent tudni fog a HTML5, addigra átnevezik flashre :Đ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!