iPon Hírek

A folyékony hélium is szerepet kapott a Computex alkalmával

Dátum | 2017. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

CineBench rekordok Core i9-7900X processzorral
Az globális első hely Elmor nevéhez fűződik, aki az Intel frissen bejelentett Core X sorozatának egyik tagját, egy Core i9-7900X típusú processzort kaparintott meg. Ez egy tízmagos példány, ami a Core X család közepén helyezkedik el, magórajele pedig 3,3 GHz, amihez 4,3 GHz-es Turbo Boost 2.0-s és 4,5 GHz-es Turbo Boost 3.0-s órajel társul. A 999 dolláros listaáron forgalomba kerülő központi egység a teszt során egy ASUS Rampage V1 Apex X299-es alaplapban kapott helyet némi G.Skill Trident Z DDR4-es rendszermemória, valamint egy ASUS GeForce GTX 1080 Ti Strix Gaming videokártya társaságában.
A processzor fölé párologtató hengert szereltek, amibe folyékony nitrogén került, így már minden adott volt ahhoz, hogy kiderüljön, hol a felső mag-órajel határ. Némi próbálkozás után egészen 5785 MHz-ig sikerült emelni a processzor órajelét, méghozzá úgy, hogy mind a 10 mag és mind a 20 szál elérhető maradt.
A CineBench R11.5-ös kiadásában ez 34,79 pontos eredmény elérésére volt jó, a CineBench R15 futtatásához azonban 5755 MHz-re kellett mérsékelni a processzor órajelét, a teszt végén pedig 3181 pontot mutatott a számláló, ami új kategória rekordot jelent. Az abszolút világrekord megdöntéséhez ez persze nem elég. A korábbi DDR4-es memória-órajel világrekord is megdőlt
Toppc egy új DDR4-es memória-órajel világrekordot ért el, amihez egy 8 GB-os G.Skill Trident Z RGB memóriamodult használt, méghozzá egy MSI X299 Xpower Gaming Titanium alaplapban, egy Core i7-7740K típusú Kaby Lake-X processzor társaságában.
A négy processzormaggal és nyolc szállal rendelkező Core X sorozatú processzor a Core X család második legkisebb példánya. A teszt alkalmával folyékony nitrogén alapú hűtés és 2612,8 MHz-es magórajel mellett kellett helytállnia, méghozzá úgy, hogy memóriavezérlőjét alaposan túlhajtották, a Hyper-Threading támogatást pedig kikapcsolták. A végeredmény 2700 MHz-es memória-órajel lett, ami DDR4-5400 MHz-es effektív memória-órajelnek felel meg, ez pedig új világrekord. Core i7-7740K 7,5 GHz feletti órajelen
A Core X sorozat gyorsabbik Kaby Lake-X alapú tagját der8auer is kezelésbe vette, igaz, ő már nem folyékony nitrogénnel, hanem folyékony héliummal dolgozott a Computex speciális tuningos rendezvényén, ami a "Performance Matters - Helium Night" munkacímet viselte.
Ebben az esetben a processzor egy ASUS RoG Rampage VI Apex alaplapba került, a rendszermemória szerepét pedig ismét a G.Skill Trident Z családjának egyik tagjára bízták. A folyékony héliummal hűtőtt processzornak mind a négy magja és mind a nyolc logikai szála aktív volt, vagyis a siker elérésének érdekében semmit sem kellett letiltani. Az órajelet 100.83 MHz-es BCLK mellett egészen 7562,25 MHz-ig sikerült feltornázni, ami nagyon szép eredmény – a Core i7-7740K kategórián belül jelenleg világrekordként tarthatjuk számon, de az abszolút processzor-órajel világrekord megdöntéséhez sajnos kevés. Az abszolút processzor-órajel világrekordot, ami egyébként 8722,78 MHz-es értéket képvisel, még 2014. augusztus 29-én állították be egy AMD FX-8370-es processzor segítségével. A friss eredményekhez innen is gratulálunk!
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!