iPon Hírek

A főzés tette az embert emberré?

Dátum | 2012. 10. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A nyers élelmiszerek fogyasztása nem nyerő stratégia, ha növelni szándékozunk fajunk agyi kapacitását, derül ki egy nemrég megjelent tanulmányból. A brazil neurológusok által elvégzett számítások szerint, napi kilenc óránál többet kellene evéssel töltenünk, ha feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása révén akarnánk fedezni agyunk energiaszükségleteit. Őseinknek azonban valamilyen módon sikerült elegendő kalóriát elfogyasztaniuk ahhoz, hogy háromszor annyi neuront tartalmazó agyat növesszenek, mint a gorillák, a csimpánzok vagy az orangutánok. A szakértők úgy vélik, hogy mindezt annak köszönhetik, hogy elkezdtek főzni.

Az emberi agy 86 milliárd idegsejtből áll, és ezek működtetéséhez rengeteg energiára van szükség. Nyugalmi állapotban agyunk működése emészti fel a bevitt energia 20 százalékát, míg a főemlősök esetében ez a szám mindössze 9 százalék. A tudomány régóta keresi a választ arra a kérdésre, honnan szerezték meg őseink azt az extra energiát, amely ekkora agyméret eléréséhez és ellátásához szükséges.

A kilencvenes években a Harvard főemlőskutatója, Richard Wrangham vetette fel elsőként, hogy elődeink agymérete 1,6‒1,8 millió évvel ezelőtt kezdett nagy ütemű növekedésbe, amikor a Homo erectus főzésre kezdte használni a tüzet. A főzéssel gyakorlatilag előemésztődik az étel, amelynek köszönhetően az emésztőrendszer hatékonyabban, gyorsabban és kevesebb energia befektetésével képes kinyerni belőle a kalóriákat. A szakértő és csapata azóta laboratóriumi kísérletekkel igazolta, hogy mind a rágcsálók, mind egyes kígyófajták nagyobbra és gyorsabban fejlődnek, ha főtt hússal táplálják őket nyers helyett.Suzana Herculano-Houzel, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója és kollégái azt vizsgálták, hogy a „nyers diéta” behatárolja-e, hogy mekkorára nőhet egy élőlény agya és teste. Elsőként összesen 13 főemlős és 30 egyéb emlős faj agyi idegsejtjeit számlálták meg és meghatározták az adott faj agya által felhasznált energia mennyiségét. Két dolgot mutattak ki: az agyméret és a benne található neuronok száma közt közvetlen összefüggés van, és az idegsejtek számával egyenes arányban növekszik az agy ellátáshoz szükséges kalóriamennyiség.

A testtömeget is figyelembe véve ezt követően kiszámították, hogy napi hány órát kell táplálkozással tölteni az adott faj egyedének, hogy elég nyers élelmiszert vigyen be a szervezetébe agya és teste ellátásához. A gorillák esetében 8,8, az orangutánoknál 7,8, a csimpánzoknál 7,3, az embernél pedig 9,3 óra lett a végeredmény.Ahogy Herculano-Houzel elmondta, a vadon élő állatok nyers diétája nagyban különbözik az emberek körében mostanában divatos hasonló néven emlegetett táplálkozási módtól. A boltban korlátlanul hozzáférhető, turmixgépben előkészített ételt különböző fehérjekészítményekkel és egyéb táplálék-kiegészítőkkel teszik teljes értékűvé az „őskori diéta” hívei. A vadon élő állatok viszont csak testméretük csökkentése révén lennének képesek agyméretüket növelni, hiszen korlátozott az a kalóriamennyiség, amennyit az evéssel maximálisan eltölthető napi 7‒8 óra alatt képesek bevinni. Az ember a főzés megjelenésével ebből a körből tört ki, mondja a kutató, mivel megoldást talált arra, hogyan tud rövidebb idő alatt jelentősen több kalóriát elfogyasztani.

Ez persze azt is jelenti, hogy semmilyen faj nem lesz képes az emberéhez hasonló méretű agyat növeszteni, amíg nem változtat radikálisan kizárólag nyers élelmiszereken alapuló táplálkozásán, teszi hozzá Wrangham.

Robert Martin paleoantropológus szerint a kutatás eredményei sok dologra magyarázatot adnak, ugyanakkor továbbra is bőven akadnak kérdések. Egyáltalán nem biztos, hogy a főtt étel fogyasztása okozta az agytérfogat növekedésében végbement első robbanásszerű változást, főleg mivel azt sem tudjuk egészen pontosan, hogy elődeink mikortól használják főzésre a tüzet ‒ a régészeti adatok alapján ugyanis a rendszeres főzés csak jóval később, legkorábban 600 ezer évvel ezelőtt válhatott elterjedtté.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. oliba
2012.10.24. 16:46
Akkor mostantól megfőzöm a verebet a macskámnak. Remélem az 5. generációs macsekkal már fogok tudni beszélgetni, vagy tolunk egy L4D2 partit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. skateout
2012.10.24. 16:49
Akkor most mi igaz vazz?
Már ennyi kamu szemetet a neten.
Sok helyen azt mondják nem jó a főtt kaja, mert az előfőzés miatt antitesteket termel a testünk a főtt kaja miatt, tehát idegenként fogja fel, azaz kimerít minket és ez miatt öregedünk gyorsabban, stb.
A nyers kaja teljes értékű, nem veszít semmit az energiájából mivel nem főzzük ki belőle amit nem kéne.
Tehát kinek van igaza akkor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. skateout
2012.10.24. 16:49
Akkor most mi igaz vazz?
Már ennyi kamu szemetet a neten.
Sok helyen azt mondják nem jó a főtt kaja, mert az előfőzés miatt antitesteket termel a testünk a főtt kaja miatt, tehát idegenként fogja fel, azaz kimerít minket és ez miatt öregedünk gyorsabban, stb.
A nyers kaja teljes értékű, nem veszít semmit az energiájából mivel nem főzzük ki belőle amit nem kéne.
Tehát kinek van igaza akkor?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. freyr
2012.10.24. 17:14
Ezek fizetett kutatások, azt hoznak ki belőlük, amit akarnak. Azt állítani, hogy az ember előbb kezdett főzni, mint hogy intelligensé vált volna eléggé hihetetlen és alátámaszthatatlan is. Kezdjük azzal, hogy miért csak az ember kezdett főzni, ha előtte pont olyan szinten volt az agya, mint a többi főemlősnek? A többi főemlős miért nem használja semmire a tüzet a mai napig, ha az ember sem volt semmivel intelligensebb, amikor elkezdte?
A másik meg, hogy főzés alatt igen sok mindent lehet érteni. Ma valószínűleg meg lehet már főzni a húst, meg egyéb táplálékokat is úgy, hogy az ne váljon tápértékben gyengébbé, de ehhez ismerni kell a vízmennyiséget, a hőfokot és hogy mennyi ideig kell ott tartani, illetve milyen gyorsan kell melegíteni, majd hűteni, illetve milyenen kell fogyasztani, valamint mikkel kell/lehet együtt főzni. Tehát szép és jó, hogy ma meg tudják úgy főzni az ételt, hogy az könnyebben emészthető legyen, de hogy az ember nem dolgozott ki ilyen főzési technikákat 1,8 millió éve, az is biztos.
Megjegyzem a fogazatnak kifejezetten káros a főtt/sült étel és a gyomornak sem tesz túl jót melegen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Asagrim skate...
2012.10.24. 17:42
skateout:

Baromság!

freyr:

A cikkben leírtak semmiféle "új fizetett kutatási eredményt" nem közölnek, csak bővebb kutatás folyt egy alapból eddig is sejtett dolog körül.

Most nem fogok fordítgatni:
"cooking might increase the energy available from meat. These include increasing food intake through positive effects on palatability related to texture and flavor, rendering proteins more digestible through denaturation, lowering the cost of digestion through food softening, and reducing immune upregulation by eliminating foodborne pathogens."

Ennyit a húsról, de ennek egy része a cikkben is olvasható. A magvak és a zöldségek meg könnyebben emészthetőek főzve, mert a főzés meglazítja/feloldja a rostokat amiket így a szervezet könnyebben lebont.

A szervezet emésztés közben energiát használ el. Minél könnyebben emészthető az étel, annál kevesebb energiát von el maga az emésztési folyamat, és annál több energia marad másnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. freyr Asagr...
2012.10.24. 17:46
Lemaradtál a lényegről. Próbáld meg bármiféle főzési ismeret nélkül egy főemlős intelligenciájával (és eszközeivel, természetesen) úgy elkészíteni az ételt, hogy az tényleg könnyebben emészthető legyen, azonos tápérték mellett.
A magasabb tápérték elérése meg nettó hülyeség, az fizikailag és kémiailag is lehetetlen. A tápérték főzés közben csak csökkenni tud, a maximumnál nem lehet többet elérni.
Megjegyzem eddig is fizette valaki ezeket a kutatásokat, korábban sem volt másképp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Rigor
2012.10.24. 17:48
Ez nettó hülyeség, az agynak nincs ennyire extrém kalóriaigénye - vagy hát akkor mi van a hegyi gorillával? - valahogy mégiscsak többet fogyaszt mint mi.
De emberenként is meg lehet nézni, egy pöttöm kínai tudós a legextrémebb agymunka mellett is elvan hetekig annyi kalórián/ételen ami egy testépítő napi fenntartó adagja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. _DiEGO_
2012.10.24. 18:12
A brazil neurológusok által elvégzett számítások szerint, napi kilenc óránál többet kellene evéssel töltenünk, ha feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása révén akarnánk fedezni agyunk energiaszükségleteit.
Ez normális állapot lenne ? nemá

Sok fizetett kutatás /reklám van . Ők is a hiszékeny fogyasztókból élnek Most ez ártalmas , most mégis nem is az hanem ... ettől lehet fogyni , most attól ... itt az ujabb és hatékonyabbb kegyszer . Ne egyenk ezt azt . Igyunk sok folyadékot ... ja de ásványvizet .... jah a csapivíz egészségesebb mint a kimosott víz . Nem szükséges mégsem napi 4liter folyadékot inni. olaj az egészségesebb .... á mégis jobb az állati eredetű zsírok , mert ...
Nyersen együk mert... csakis párolva . Nem mégis főtt az igazi .

Régen parasztbácsik kenyér , szalonna , jó kis házi vörösbor , pálesz és mentek dolgozni ... éltek elég magas életkort , dokira nemigazán volt szükség.

Minden baromsággal teleetetik az emberek agyát , mármint aki erre fogékony/hiszékeny ...

Majd ha a macska megsüti az általa fogott egeret , vagy akármelyik más állat ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. _DiEGO_
2012.10.24. 18:41
Szóval amíg oroszlánpapáék elmennek vadászni , addig oroszlángyerekek rőzsét gyűjtenek , hogy oroszlánmama feltegye a fizet forralni az érkező nyershúsnak !
Na de mi van akkor ha közbe zebráék is nekiálltak főtt kaját enni ? Megnőtt az agytérfogat és ezzel az eszük is megjött / több lett ...

No meg mi lesz akkor a

8 óra munka 8 óra pihenés 8 óra szórakozásból ? ha legalább 8 órát kéne zabálni !
Node , akkor én inkább a NEM fizikai dolgozókba tömném napi 8 órát át a kaját - így ezáltal a tudomány sokkal gyorsabban fejlődne . Fizikai munkások meg napi 3 x5 perc kajaidő ám de nyersételt nekik - azt dolgozzanak nekik az erejük kell nem a gondolkodásuk / eszük .

Vagy akkor hogy is van az igazság ?

Szerintem meg inkább azzal foglalkoznának, hogy az ember a meglévő agytérfogatának ne csak kis töredékét tudná kihasználni , hanem minimum 50%-át ! No ez már előrelépés lenne a sok sületlenség helyett ! Ennek a miértjét , illetve okát keressék ! Miért csak annyit tudunk ? vagy miért csak ennyire képes az ember ?! ez érdekesebb volna talán ...


Jah - lehet keveset eszünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.24. 19:25
A csomó helyet hagyd figyelmen kívűl. Az ilyen tudományos eredményeknek van alapja. Az ilyen hívő/természetgyógyász megközelítésű okoskodások mind baromságok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Meadows
2012.10.24. 21:04
Diego, az emberi agy képes a kapacitásának kb. 100%-át is használni. Ezt úgy hívjuk, hogy epilepsziás roham.

A számítógépedben sem minden alkatrész egyszerre működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. agyturbini...
2012.10.24. 22:36
A kedves kutatoknak figyelmebe ajanlanam a gyumolcscukrot (fruktoz)!!! Kozvetlenul az agy fel tudja hasznalni nem kell emeszteni es tiszta energia. Es az atlagos napi bevitel szerintem nem kell hogy elerje a 200g-ot ahhoz hogy agyunk egesz nap mukodjon vele.

Ja es nem kell megfozni... Es inteligencia sem kellet a fokozott gyumolcs fogyasztashoz hiszen edes es azt szinte az osszes emlos szereti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Qouzey
2012.10.24. 23:15
Na én akkor hozzá járulok hogy az emberiség fejlődjön. Még a végén nemes cél lesz szakácsnak lenni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. dj
2012.10.25. 00:10
Ezen tanulmány szerint előbb kellet megfőzni az ételt, hogy megfelelő agyméret kialakuljon az embernél, mint a tüzet használni, mivel a tűz használatához megfelelő nagyságú agy kellett. Szóval akkor a tyúk és tojás példájára, mi volt előbb a tűz vagy a főtt étel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Qouzey dj
2012.10.25. 00:15
A tűz használatát eltanulhatták a természetből. Villám bele csapott a fába és tűz lett és azt használták ki stb badarságok. Amúgy szerintem a jövőt kéne kutatni nem a múltat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim freyr
2012.10.25. 00:41
Főzés az is baszki, hogy levélbe csomagolod, elásod, aztán begyújtasz rá valamit, vagy simán felhúzod egy fadarabra a húscafatot, és tűz felett tartogatod míg el nem készül ... nem nézel sok természetfilmet ugye? Mai napig vannak törzsközösségben élő emberek akik így főznek, nem kell indukciós gáztűzhely!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Smoke
2012.10.25. 01:34
Meadows and Diego

Dude. Az agyunk minden területét használjuk, akár egy időben is. Az evolúció miatt ki sem alakulhatott volna használaton kivüli rész.

Az epilepszia meg az agy elektromos túlműködése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Asagrim Smoke
2012.10.25. 02:10
Azért minden területét egy időben nem. De ez az "agyunk kapacitásának egyszerre xx%-át használjuk" kijelentés valóban böszmeség, mert az agynak van látás-, beszéd-, stb. központja, és éppen az adott feladattól függ, hogy mely területek aktívak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.10.25. 09:54
Szerintem meg nem kéne sci-fi / áltudományos baromságot ontani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Humbuk
2012.10.25. 11:01
Szerintem meg pont azért nem zabálunk napi 8órán keresztül, mert történt valami a múltban ami hozzásegített minket ahhoz, hogy egységnyi energiamennyiséget sokkal rövidebb idő alatt be tudunk vinni.

Páran félreértelmezhették az energia dolgot amely az én olvasatomban így fest:
Azért állítja a cikk, hogy főzéssel több energiát lehet bevinni, mert nem kell annyit fogyasztani az emésztéshez. Tehát a !!veszteség!! sokkal kisebb, ezáltal többet tudunk hasznosítani az ételből! Persze azzal egyetértek, hogy főzéssel nem lehet több energiát az ételbe varázsolni, de az emésztéshez szükséges energiát meg lehet spórolni ami +ként hozzáadódik a rendszerhez.

Nem kell séfnek lenni, a tüzet ismerték már a kezdetek óta. Nem csak villámcsapás van, hanem erdő tűz is nyáron, és simán megkóstolhattak egy megégett állatot amiből már következtethettek. Igen az állatok is tudnak következtetni [Károgó logika] Ha a hollóknak megy, nekünk is mehetett

Diego +1 legalább jót nevettem
Azonban nem értek egyet!! A macskák is azért játszanak az egerekkel, mert az egér halála előtt jókora adrenalin rohamot kap, amely felszabadítja a test tartalékait (cukor) ezáltal édesebbé téve az egérke husát (Nyilván nem a Semmelweisen tanulhatták)

Az étkezéssel kapcsolatban én az arany középutat követném, ami mindenből egy kicsi. A régi parasztbácsis hasonlatod csak azért nem állja meg a helyét, mert ők sokkal egészségesebb ételeket ettek. A mai étele tele van "méreggel", nálunk a 8.kerületbe olyan szaga van a csapvíznek, mint egy medence vizének a sok klórtól.
A tápanyag kiegészítőkre azért van szükség mert a gépesítés hatására olyan mértékű a föld kizsákmányolása, hogy lehetetlen fenntartani benne a tápanyagszintet, amely bizony kihatással van a zöldségek, gyümölcsök tápértékére is!
1,65 milliárd volt a Föld lakossága 1900-ban... Gondolj bele ez mit jelent ma.

szerk:a mondandóm elejéhez még annyi, hogy természetesen a kevesebb idő eltöltése az evéssel-hez hozzájárul, hogy a fenn maradó időben csinálhattunk mást. Ami viszont szerintem jobban hozzájárult az agy fejlődéséhez, mivel az unalom egy idő után kreativitást szül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. dj
2012.10.25. 11:25
Asagrim:
Ha nekem válaszoltál ilyen kedvesen baszki, akkor van egy pár kérdésem baszki. A többi főemlős miért nem főz baszki? A többi főemlős miért nem eszik az erdőtűzben megfőtt ételt baszki? Azért baszki, mert az erdőtűzben főtt étel elkozmál baszki. Arról az apróságról pedig megfeledkezel, hogy a tűz használatához kell ész, nem pedig a felfedezéséhez. Mert ha nem így lenne, akkor a csimpánz is főzne baszki.
Ha pedig nem nekem válaszoltál, akkor baszki legközelebb írd oda, hogy kinek válaszolsz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. agyturbini...
2012.10.25. 11:39
Humbuk: akkor miert nem emlited a Cukro(Fruktoz) lehetoseget amit nyujthatott a torzsfejlodesben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Humbuk
2012.10.25. 12:31
agyturbinikusz: Ezt azért nem írtam bele, mert a természetben túl sok faj van amely gyümölcsel táplálkozik, így a mi nem szakmai fejtegetésünkhöz nem kapcsolódik közvetlenül, csak közvetetten.
Természetesen lehet abban valami amit írtál
Azért ezekről beszéltünk, mert erről szól a cikk is. A fejlődésünket meg 10000 féle dolog befolyásolhatta.

Dj: Az erdőtüzet én hoztam fel
"tűz használatához kell ész" ebbe a vitába azért nem mennék bele, mert nem lehet számszerűsíteni. Mennyi ész kell? Emberi ész vagy állati ész? Mekkora IQ? A hollónak hanyas az IQ-ja?? Nem lehet, hogy a többi főemlős azért nem főz, mert a tűztől való félelem sokkal erősebb, mint a vágy arra, hogy használja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. NKing
2012.10.25. 12:40
Node mostan pl. melyik főemlős tölt a napjából 9-12 órát azzal, hogy eszik? DD

Ez a kutatás nekem bűzlik. A feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása a táplálkozás tudomány jelenlegi állása szerint jó, igaz a húst még mindig szokás legalább párolni. A vegáknál meg valószínűleg ugyanezek a kutatóbácsik világméretű agykapacitás-csökkenést fognak felfedezni hamarosan.

De ők mondják! hogy a bevitt energia 20%-át emészti fel az agy. 20%? Hát mi az a 100%-hoz képest? Még aki éhezik, annál is a szervezet az anyagcsere lassításával eléri, hogy a létfontosságú szervek azért hozzájussanak a megfelelő mennyiségű energiához - esetleg leépül az izomzat, kicsit fáradékonyabbak lesznek, de túlélik... egy darabig. De most gondoljunk bele, akkor egy nem éhező ember miért ne vihetné be a megfelelő energiamennyiséget??? És jól írta valaki - a növényi cukrok pl. instant energiát adnak, ahogy a fehérje és a szénhidrátok energiatartalma között is egyenlőségjel van - ergo aki húst nem is eszik, az megoldhatja növényi CH-ból, viszont az aminosav és nyomelem összetételre jobban oda kell figyelnie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. _DiEGO_
2012.10.25. 12:43
A tűz - a természetes túz az elsődlegesen és csakis pusztít ! Hogy a TŰZ , mint tüzet hasznosítsuk - ehhez már gondolkodni is kell - kell az ész ... az állatok ösztönösen cselekednek ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dj
2012.10.25. 15:53
Humbuk: Na itt a probléma, mi vette rá az embert annak idején, hogy a tűz elől ne meneküljön, mint a többi állat? Ahhoz, hogy ezt tegye, ahhoz már gondolkodni kellet, az ösztönöket legyőzni és felhasználni a tüzet. Magyarul, ennek semmi köze ahhoz, hogy hogyan evett. Valószínűleg ugyan úgy, mint a többi majomivadék. Az más kérdés, hogy mi volt a kiváltó ok a tűz használatára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim dj
2012.10.25. 16:31
Használd a fórumot baszki, és akkor látod hogy kinek megy egy válasz baszki, és akkor látod hogy freyr-nek ment baszki.

Elegem van hogy sokan olyan lusta faszok hogy nem képesek a továbblépés a fórumra gombra kattintani baszki, hogy normális üzenő felületet használjanak baszki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2012.10.25. 16:42
Humbuk:

"A macskák is azért játszanak az egerekkel, mert az egér halála előtt jókora adrenalin rohamot kap, amely felszabadítja a test tartalékait (cukor) ezáltal édesebbé téve az egérke husát "

Ez az elmélet csak ott hibádzik, hogy a macskák nem érzik az édes ízt.

NKing:
Egy gorilla 18 kiló zöldet eszik naponta, egy csimpánz 6 kilót eszik, de azok rendszeresen vadásznak is, tehát húst is esznek. Neked mennyi időbe telne leveleket legelve 18 kilót enni? Nem napi fél óra. A 9 már stimmel.

_DiEGO_:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2080050/Now-thats-chim-PAN-zee-Meet-monkey-fry-burgers.html

Ahhoz képest hogy ösztönállatok egészen jól eltanulta nem? Na az eltanulástól azért olyan hű de messze nincs az hogy magától rájöjjön ok-okozat folyamatokat felismerve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2012.10.25. 17:12
Csak tunnád mennyi idejük ráment , hogy azokra a mozdulatokra rávegyék és ha jól teljesít akkor jutalmat kap/nak mint minden tanított - betanított állat. ...hónapok évek telnek el mire úgy megy ahogy! Végeredményt már könnyebb mutogatni ... ezt az emberek tanítják be nekik , majom max utánnoz mert max teccik neki ...

Cica -egér ... aki nem falun nevelkedett fingja sincs , hogy a macska ragadozó ... az éhes állat NEM játszik a zsákmánnyal - csak ha már jól lakott ! sokszor még el is engedi a végén az áldozatot . De egy városi szobacica ami életben nem látott egeret és csakis konzerven élt - még meg is ijed akár tőle ! Nem tudja mi az a pici szürke valami ... max aljátszanak , elvannak egymás mellett .
[youtube=320x280]deLIcUOjszw[/youtube]

[LINK] [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim _DiEG...
2012.10.25. 17:34
"Falun" lakok, és macska meg neveltetési helyétől függetlenül macska, aki nem rendelkezik a megfelelő ízlelőbimbókkal, hogy az édes ízt érzékelje.

Szóval mit is akarsz mondani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Humbuk
2012.10.25. 18:07
Asagrim: Utána olvastam és tényleg igazad van
Visszavonom az édes dolgot


dj:Nem is arról volt szó, hogy hogyan evett azelőtt Hanem arról, hogy az étkezésében vélt változás, hogyan hathatott az agy fejlődésére.
Az jó kérdés, hogy hogyan győzte le az ösztöneit... Lehet már akkor sem volt egy papucsállatka szintjén agyilag. Ki tudja?
Ez a gondolkodós meg eszes dolog azért nem releváns, mert szinteket kellene megkülönböztetni. Lehet hogy hozzánk képest az előember egy buta majom, de sajátidejéhez mérten meg lehet, hogy zseni. Viszonyításkérdése az egész. Pl az is lehet, hogy az állatok is fejlődnek agyilag, csak mi nem érzékeljük. "És az is lehet, hogy a mai kutyák pont olyan okosak, mint voltunk 300000 éve.."
Ha most ide jönne egy ufó egy szomszédos galaxisból, lehet neki is alulfejlett, buta állatok lennénk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Humbu...
2012.10.25. 18:19
Mindig igazam van, csak egyesek nem képesek belátni hogy ők tévednek

Na, viccet félretéve, örülök hogy hozzásegítettelek új ismeret szerzéséhez!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_ Asagr...
2012.10.25. 18:57
Hmmm , akkor olvasd át még 2x is ... talán eljut hozzádig .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. NKing
2012.10.26. 02:00
Asagrim: Azért megnézném én, hogy mennyit ennél, ha te is 300 kilós gorilla lennél De azért egy 70 kilós embert nem nagyon lehet összevetni vele. Meg az is más kérdés, hogy azért az embernél kulturális-társadalmi oka van, hogy nem henyél egész nap és zabál, hanem sok minden mást csinál. Bár.... vannak kivételek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VAjZY
2012.10.29. 22:49
Valóban fenn áll ez a kis paradoxon, hogy ha csupán akkora intelligencia kell a tűz használatához, mint amekkora a Homo Erectusnak volt, akkor a többi állat (az ember is állat) miért nem használja a tüzet. Jogos a kérdés, a majmok miért nem főznek például. Viszont felmerülnek alapvető dolgok ezzel kapcsolatban: A mesterségesen előállított tűz nem a természet tüze, nagyon sok időnek kellett eltelnie, ha csak a "természetes" tüzeken való főzéssel alakult ki az intelligenciánk. Szerintem sokkal több, mint amennyi eltelt valójában, ezért sántít ez a dolog.
Agyturbinikusz, Te sem gondoltad komolyan remélem, hogy egy élőlény tisztán gyümölcscukorral képes lenne élni. Nagy hatásfokkal nyerünk belőle energiát, tény, viszont nem lehet ezen élni.
Ezt az "agyunk xy %-át használjuk csak" ökörséget felejtsétek már el! Ez az egyik legnagyobb tévhit. Az agyunk egészét kihasználjuk, de mivel nem csak a gondolkodás létezik - mert közben kell lélegezned, emésztened, látnod, a véredben a "JDZ283" enzimet szabályozni és még millió dolog -, ezért nem tudod csak gondolkodásra fordítani azt, ami az életben maradásodhoz szükséges!
Ahogy Humbuk írta, rengeteg feltétel és kombináció lehetett, ami miatt így alakult, ezt talán soha nem fogjuk megtudni, mivel hiába az eljárások felgyorsítása, nem tudunk leképezni több millió évet pár percben, órában, napban...
Diego, Te is rengeteg tanulás árán tudod ma használni a dolgokat, ami most neked természetes, (pl.: megfogod a villát, és eszel vele) azért valamikor anno anyukád megdicsért.
Asagrim, a linked nagyon tetszett, ide teszem én is, ha valaki nem látta volna.
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2080050/Now-thats-chim-PAN-zee-Meet-monkey-fry-burgers.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!