iPon Hírek

A Freecom-é az első USB 3.0-s külső HDD

Dátum | 2009. 09. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az USB 3.0 és SATA portok közötti kapcsolatért felelős híd chipek érkezéséről már hetekkel ezelőtt beszámoltunk, így gyakorlatilag csak idő kérdése volt, hogy pontosan mikor történik meg az első olyan termék bejelentése, amely már a friss szabvány által biztosított magasabb adatátviteli sebességekből is profitálni tud. Az USB 3.0-s vagy SuperSpeed USB portra csatlakozó eszközök közül a Freecom készítette el az első megoldást, amely tulajdonképpen nem más, mint egy külső merevlemez.
Hard Drive XS 3.0Az új, 3,5 hüvelykes formátumú asztali merevlemezt tartalmazó termék már támogatja az USB 3.0-s szabványt, de természetesen visszafelé kompatibilis a régebbi szabvánnyokkal felvértezett USB portokkal, azaz a 2.0-s és 1.1-es megoldásokkal is. A gyártó tervei szerint az újdonság 1 TB-os,  1,5TB-os és 2 TB-os adattároló kapacitással rendelkező verziókban kerülhet forgalomba, az egységek 130 MB/s-os maximális adatátviteli sebességgel gazdálkodhatnak. A Hard Drive XS 3.0-s típusjelzéssel ellátott külső merevlemezek gumírozott házzal kerülnek forgalomba, amely a merevlemez által keltett rezgések elnyelését segíti, valamint bizonyos szintig védelmet is nyújt a meghajtó számára a kisebb ütések/rázkódások ellen, ami asztali külső merevlemeznél egyébként nem jelent túl gyakori veszélyt.

A gyártó Hard Drive XS 3.0-s merevlemezei a tervek szerint az európai üzletek polcaira november közepétől kezdve érkezhetnek meg, a termékcsalád alapára 119 euró lesz, ami minden bizonnyal a legkisebb, 1 TB-os modellre vonatkozik. A Freecom természetesen gondolt arra is, hogy jelenleg egyetlen konfigurációval sem lehet kihasználni az USB 3.0 által kínált előnyöket azon egyszerű oknál fogva, hogy a modernebb konfigurációk esetében is hiánycikk az USB 3.0-s port. A Freecom éppen ezért kínál egy asztali gépekbe helyezhető USB 3.0-s bővítőkártyát, amely USB 3.0-s portokkal áll a felhasználók rendelkezésére, sőt, a notebook tulajdonosok számára is kínál megoldást a témában: nekik ExpressCard típusú USB 3.0-s kártya megvásárlására biztosítanak lehetőséget. Az asztali- és a notebook konfigurációkba passzoló vezérlőkért egyenként 30 eurót kér majd a cég.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!