iPon Hírek

A Fusion chipek következő iterációja 2015-ben várható

Dátum | 2010. 05. 16.
Szerző | Svindler
Csoport | IT VILÁG

Jövő év elején várható a Fusion első generációja, amiben már egy lapkára lesz integrálva négy processzormag és egy GPU is. A processzormagok először csak a K10-es architektúrára épülnek majd, ugyanis az AMD következő nagy lépése, a Bulldozer és a Bobcat csúszik egy kicsit. Ezek jelentik majd a Fusion következő generációját, de 2015-re az AMD szerint már ugyanazok a magok fognak foglalkozni általános és grafikus feladatokkal is.

„A Fusion első iterációja egy CPU-t és egy GPU-t fog tartalmazni, de 2015-re ez a modell megváltozhat. Addigra már ugyanis nem fogod tudni megmondani a különbséget a kettő között.” – mondta Leslie Sobon, az AMD marketing igazgatója az IDG News egy munkatársának.

A Fusion alapötlete még 2006-ra nyúlik vissza, amikor az AMD megvásárolta az ATI-t, és ezáltal már hozzáfért az egyik legfejlettebb GPU technológiához. Akkoriban még 2008-2009-es indításról álmodoztak, de a feladat nem volt túl egyszerű. Jövőre azonban két változattal mindenképp találkozhatunk: a Llano a már említett K10-es alapokra építkezik, tehát Phenom II-es processzormagok lesznek benne (egy HD5000-es videó vezérlő társaságában), és ha minden jól megy, akkor valamivel később az Ontarióval is találkozhatunk, amiben már az egyik új architektúra, a Bobcat dolgozik majd. Még régebben az AMD processzorfejlesztő részlegétől azt is nyilatkozták, hogy a videókártya olyan feleslegessé válhat, mint anno a segédprocesszor, ami a lebegőpontos számításokat végezte (ma már ez a processzor része). Ez persze a dolgok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hiszen számítási kapacitásból néhány rétegnek sohasem lehet elég (például HPC vagy játékosok), de az integrált VGA-knak minden bizonnyal befellegzett hosszútávon.

Persze ha ilyen irányba mennek el a processzorok, akkor első blikkre az Intel és az AMD lépéselőnyben van az nVidiával szemben, de ne felejtsük el, hogy már ők is betáraztak x86-os processzortervező mérnökökből, és az utóbbi 1-2 évben igen komoly figyelmet szentelnek a HPC szegmensnek is, ahol GPU-kat használnak jól párhuzamosítható feladatok elvégzésére (Tesla sorozat).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Bici
2010.05.16. 22:11
"már ők is betáraztak x86-os processzortervező mérnökökből"

És vajon x86 licensz nélkül mire jók a mérnökök?
A VIA-t is ezért nem vehetik meg, mert akkor ugrik az x86 a VIA számára is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cbonee
2010.05.16. 22:54
ez csak pénz kérdése...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Azrael
2010.05.16. 22:57
Márpedig rohadt sok pénz kérdése, amennyit tuti nem engedhetnek meg magunknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Joachim21
2010.05.17. 08:23
Ki mondta hogy az X86 örökéletű lesz? Ki tudja hogy az Intelt nem darabolják-e fel addig valamilyen trösztellenes eljárás keretében? Lehetséges hogy az Intelt éppen az Nv piacralépése mentheti meg ettől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2010.05.17. 09:12
Az INTEL a CLARKDALE i3-i5 processzorainál már megvalósitotta,de ott is felemásak az eredmények kb.egy HD4200 IGP szintjét hozták a tesztek, és még árban is kedvezőbb egy
alplapi kártya-sima proci kombó.Lehet AMD-ATI jobb megoldást fog erre találni,de a probléma , hogy komolyabb teljesitménynél azért továbbra is kell a diszkrét VGA,és ebben az esetben csak feleslegesen figyel a CPU-ba integrált grafikus mag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. morgyi
2010.05.17. 10:56
Ha az Nvidia megvenné a VIA-t miért ugrana az x86-os licensz? Azzal együtt megkapja az Nvidia is, vagy az Intel megteheti hogy csak úgy elveszi tőlük? Amúgy nem hinném hogy akkor is az Nvidia ütőképes CPU-t tudna kifejleszteni, max a VIA Nanoba integrálnák bele a grafikus procijukat, ami mondjuk elég ütőképes megoldás lehetne a netbook piacon, csinálhatnának egy Tegra szerű X86-os SoC megoldást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sarocker
2010.05.17. 11:04
@József: Nem valósította meg. A Fusion integrációról szól, az Intel csak egybe tokozta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2010.05.17. 12:06
"a videókártya olyan feleslegessé válhat, mint anno a segédprocesszor, ami a lebegőpontos számításokat végezte (ma már ez a processzor része). Ez persze a dolgok jelenlegi állása szerint nem valószínű, hiszen számítási kapacitásból néhány rétegnek sohasem lehet elég (például HPC vagy játékosok), de az integrált VGA-knak minden bizonnyal befellegzett hosszútávon."

Diszkret VGA ugyanazert valik foloslegesse es elavultta, mint a procin kivulre, melle tett integralt VGA.

Ha valaki gamer vagy high performance computing igennyel lep fol, akkor azt videokartyakkal egyre nehezebb kielegiteni, hisz azokbol nehez sokat tenni egy gepbe es tul specialisak.

Jovo valoban az, hogy a teljes szamitasi spekturomot lefogo univerzalis procik, amik nem csak a video megjelenites kozvetlen igenyeire alkalmasak, hanem a jatekok belso logikaja es a latvany koze ekelodo szegemnst is kiszolgaljak, vagy HPC eseten nem csak grafika logikajahoz kozeli szamitasok vegzesere alkalmasak mint egy video kari.

Epp a hetvegi aramszunetet kihasznalva szereltuk at intezeti kozpontunkat, es meg ma is lenyugozo latvany egy 5 rack magas dobozban (felallitva egy testesebb gamer doboz) ket szintes alaplapon 8 proci, de sajnos akkoriban csak ketmagosak voltak, igy ez mindossze 16 mag.

Ma ugyanezen gep lehetne siman 48 magos 96 szalon.

Diszkret video eseten mindez nyogvenyelosebb.

Szamomra nyilvanvalo, hogy ahogy van sok memoria foglalat, es mindenki a celjai es penze szerint nyom bele memoriat, ...

... ugy a jovoben sok proci foglalat lesz, es mindenki a celjai es penze szerint nyom bele procikat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fzoltan
2010.05.17. 16:45
Ezt a fejlődési irányt senki nem kérdőjelezi meg: a világ egyre egyszerűbb lesz. Egyre egyszerűbb eljutni az ország másik felébe, egyre egyszerűbb eljutni egy másik kontinensre... és egyre egyszerűbb (felépítésűek) lesznek a számítógépek. Segédprocesszor eltűnt, a hangkártyák már nagyon ritkák, a videókártyák is el fognak tűnni... lassan majd ott fogunk tartani, hogy az alaplapba lesz integrálva a processzor (persze a videókártyával együtt)... ugye nem is olyan rossz jövőkép? Megveszel egy alaplapot, benne van a proci és a videókártya (néhány év után meg a rendszermemória is talán)... szép jövő... ha egyvalami romlik, akkor mindent dobhatunk, mint az elektronikában akármiben, mostanság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2010.05.17. 22:21
Fzoltan, ha jól emlékszem anno (2-3 éve) az Asus kidobott egy felsőkategoriás alaplapot, integrált rendszermemóriával. Tehát ez irány felé már voltak lépések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bici
2010.05.17. 23:38
morgyi:
Mert valami olyasmi van a licensz szerződésben egy régebbi hír szerint, hogy addig él az x86 licensz, amíg az adot cégben nem szerez egy másik - x86-tal nem rendelkező - cég xy%-nál nagyobb tulajdonrészt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!