iPon Hírek

A génektől is függhet, hogy ki éli túl az ebolát

Dátum | 2014. 11. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Bár az ebolás betegek túlélési esélyei kétségkívül jelentős mértékben függnek az orvosi ellátás színvonalától, egy új, egereken végzett kutatás tanúsága szerint géneknek szintén komoly szerepük lehet abban, hogy ki éli túl a fertőzést. A vizsgálatnak már az előtörténete is érdekfeszítő, tekintve, hogy az egész projekt abból indult ki, hogy a jelek szerint a „mezei” laboratóriumi egerek többsége egyáltalán nem úgy reagál a vírus jelenlétére, mint az emberek. Az állatok túlnyomó része elpusztul ugyan, de nem mutatják azokat a tüneteket, amelyek emberi pácienseknél jelentkeznek (vérzés, alvadási problémák, sokk). Így viszont a legkézenfekvőbb kísérleti állatok kiesnek a képből, mint a fertőzés esetleges kezelési módszereinek tesztalanyai. Egy több amerikai labort és egyetemet összefogó kutatócsoport tagjai azonban elhatározták, hogy megkeresik azt az egértörzset, amely az emberre jellemző tünetekkel reagál a vírus jelenlétére. A vizsgálat céljára öt laborokban használt, illetve három természetben élő egértörzset választottak ki, majd minden lehetséges kombinációban keresztezték ezeket. Eredményül nagy számú, egyedi genetikai jellegzetességeket hordozó egeret kaptak.
A következő lépésben ebolával fertőzték meg az egereket. A következmények igen változatosak voltak: akadtak olyan hibridek, amelyekre semmilyen hatással nem volt a vírus, mások mindenféle látszólagos tünet nélkül elpusztultak, és akadtak emberi tüneteket produkáló példányok is. A legérdekesebb azonban az a két hibrid volt, amelyek mindegyike fogyni kezdett a fertőzés hatására. Mindkét új törzs tagjai testsúlyuk nagyjából 15 százalékát veszítették el a fertőzést követő öt nap alatt, de míg a hatodik napon az egyik törzs tagjai sorra pusztulni kezdtek, a másik hibridcsoport tagjainak állapota javulásnak indult, és végül túlélték a kórt. A két hibrid összehasonlításakor kiderült, hogy bár mindkét csoport egyedei ugyanolyan mennyiségű vírus-RNS-sel fertőződtek, az ellenálló egerek szervezetében sokkal kevésbé volt képes sokszorosítani magát a patogén. Ennek titka vélhetően az eltérő génaktivitásban keresendő, bár egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi is áll a védettség hátterében. Annyit azonban már kiderítettek a kutatók, hogy az ebolával szemben ellenálló csoport egereiben olyan gének aktiválódtak a fertőzést követően, amelyek elősegítették a véredények gyógyulását, és fokozták az immunrendszer aktivitását. A kutatás tehát két nagyon hasznos eredményt is hozott: egyrészt a szakértőknek végre a rendelkezésükre állnak olyan egerek, amelyek az emberi szervezethez hasonlóan reagálnak az ebolára, másrészt olyan törzsekkel is rendelkeznek, amelyek természetes immunitással bírnak a betegséggel szemben. Ez utóbbi csoport genetikai jellegzetességei pedig talán segíthetnek abban, hogy az emberi betegeknél is hatásos gyógymódot lehessen kidolgozni a fertőzés ellen.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. langward
2014.11.04. 12:16
Próbáljuk ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kazsakke
2014.11.04. 12:33
szerintem naponta tobben halnak ehen mint ahany ember eddig osszesen meghalt ebolaban az utobbi 1 evben, a tanulsagot mindenki vonja le maganak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. langward kazsa...
2014.11.04. 14:25
ocsabi éhen se akar halni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2014.11.04. 14:52
Sőt, tehenek is több embert ölnek meg, mint az ebola. Szóval ha balra egy tehenet, jobbra egy ebolást látsz, akkor az ebolás felé rohanj!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabesz7630
2014.11.05. 19:44
"A génektől is függhet, hogy ki éli túl az ebolát".
Szerintem ez minden virusos es bakterialis fertozesre igaz.
Valaki nyombelfekelyt kap x fertozestol valaki semmit, valaki meg rakot.
Csak mostanaban divat csak az immunrendszerre fogni mivel arra van egy rakas szirszar ami be lehet szedetni a sok birkaval.
Generosito meg nincs.
Biznisz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gejza666
2014.11.06. 00:06
Csakhogy az a baj, hogy mutalodik az ebola is meg mas virusokkal cserelgethet RNS reszleteket. Aztan egyszer csak jon a robbanasszeru terjedes.
A spanyol natha is csak egy influenza varians volt a sok kozul, aztan megis tobb tizmillio embert olt meg.
Szoval csak azt akarom mondani, hogy lehet, ha eleri a te "erzekenysegi kuszobodet", akkor mar qrva nagy lesz a baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gejza666 gabes...
2014.11.06. 00:11
Jaja. A kozepkorban is a varosokban a genektol fuggot, hogy ki hal meg pl. pestisben es ki nem, nem a szakszeru orvosi ellatastol, meg az antibiotikumtol. (Na meg hogy kinek volt eleg penze, hogy idoben lelepjen videkre)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!