iPon Hírek

A GlobalFoundries gyárthatja az ARM chipjeit

Dátum | 2009. 10. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az x86-os processzorok piacán nagyrészt az AMD és az Intel osztozik, de a mobil és beágyazott rendszerek szegmensében az ARM uralkodik. Ez a tény, vagyis az ARM jelentős fölénye teszi  rendkívül fontossá a GlobalFoundries legfrissebb bejelentését, amelynek keretein belül arról számolt be az AMD kiszervezett gyárait tömörítő vállalat, hogy partnerkapcsolatba kezdett az brit illetőségű ARM-mel.

A GlobalFoundries és az ARM Holdings között nemrégiben egy hosszútávú megállapodás jött létre. A megállapodás gyümölcseként a két vállalat olyan SoC megoldások gyártásában fog együttműködni, amelyekben 28 nm-es ún. high-k metal gate technológiával készülő Cortex A9-es processzormagok foglalnak helyet.


A GlobalFoundries korábbi nyilatkozatai alapján a 28 nm-es HKMG gyártástechnológia bevezetésére a következő év második felében kerülhet sor, míg az új technológiára alapuló termelés röviddel ezután kezdődhet meg a cég drezdai gyárában. A két vállalat állításai szerint az így elkészülő chipek ideálisak lesznek fejlett mobil megoldásokban történő felhasználásra, ugyanis azok nagy teljesítményt kínálnak majd, ám emellett a szivárgási áram mértéke minimális szinten marad majd.

A hivatalos közlemény megfogalmazása szerint a GlobalFoundries és az ARM Holdings közötti együttműködés egyértelműen hosszabb távú partnerkapcsolatot sejtet, azaz nem csak a fent említett chipekre, hanem egyéb termékekre és egyéb gyártástechnológiákra is kiterjedhet. A megállapodás tulajdonképpen mindkét fél számára előnyös: a GlobalFoundries a chipek népszerűsége és így a nagyobb volumenű megrendelések miatt, az ARM pedig a fejlett gyártástechnológia alkalmazásának lehetősége miatt jár jól.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások